2015. január 19.

10+1 magyar alternatív szám sokat mondó női nevekkel

Tudjuk jól, hogy a magyar alternatív zenekarok eléggé spílerek a blikkfangos szövegek írásában. Nincsen ez másképp akkor sem, ha egy női nevet adnak a szám címének. És ezt meglepően sokan el is követik. Van itt Mari, Márta, Szilvia, Emese és még sokan mások. Íme tíz, plusz egy bónusz. Hajrá, csajok!

person-691398_1280.jpg

1. Quimby: Mari

Mi mással is kezdhetnénk, mint a Quimby múlhatatlan dalával egy nőről, aki nem tudni miért menekült a belső kozmoszba. Azonban ha tudnánk se mondanánk el, mert a hölgy megkért minket rá. Mari egyébként folyton hízik, mi pedig arra biztatjuk, hogy fújja meg a trombitát (mi másra?). Marinak vélhetően nincs jogsija, legalábbis a kézifék még be van nála ragadva.

2. Heaven Street Seven: Márta

Márta (bocsánat, neked Márti) rettentő válogatós nő, neki nem jó akárki, sőt, senki. Ugyanakkor nagyon elvágyódik az országból, akár még a fagyos, messzi Moszkvába is elmenne, csak ne itthon legyen. (Ha már itt tartunk, a Holdra is elmenne óvónőnek) És hogy mit akar Márti? Boldogságot és szívfájdalmat.

3. Intim Torna Illegál: Eva Mendes

Az ITI-s fiúk száma a legpozitívabb és legbuzdítóbb a listánkban. “Valaki még mindig arra vár, hogy a szívedre egyszer rátalál. A filmben, amit az Isten rendez, te vagy az Eva Mendes”. Hogy azért döntöttek-e a szépséges színésznő mellett, mert a “Mendes” szuperül rímel a “rendez” szóra, azt nem tudjuk, de az üzenet világos: lányok, rátok is vár valaki! Legyetek a saját életetek főszereplői!

4. Kaukázus: Szalai Éva

Kardos-Horváthék klasszikusa személyes kedvencem a listában. “Szalai Éva, te vagy a mindenem, gumicukor vagyok a tenyereden”. Nem éppen nyálcsorgatósan romantikus szám, de igencsak stílusos ablak alatti szerenádozós kis történetet lehetne összerittyenteni belőle. Nem utolsó sorban ez aztán igazán jófajta bulizós nyári muzsika. Szabad szerelmeskedni!

5. Kispál és a Borz: Emese

Emese valami csodaszert keres a bedagadt lábára, ezért strázsál a gyógyszertár előtt. Elvileg. Valamiért mégis az az érzésünk támad a számot hallgatva, hogy Emese bizony egy kicsit kettyós. Ennek fényében nem is csoda, hogy Lovasi inkább azt tanácsolja, csipkedje magát, indul a busza, menjen haza, és még egyszer ide ne jöjjön.

6. Európa Kiadó: 3 Judit, 4 Zsuzsa

Nem egészen világos, hogy az Európa Kiadós srácok miért nem érzik jól magukat hét ilyen varázslatos nő társaságában (sőt, még ott a rock’n’roll is) mindenesetre totálisan elégedetlenek a szombat estéjükkel és inkább hazamennének bedobni a szunyát. Ezen kívül már csak a “Minden szinten rock’n’roll” ismételgetésére van energiájuk.

7. Óriás: Szilvia

Az Óriás nagyon költői szöveggel bíró száma a legjobb művészettörténeti (katedrális kartonból), építészeti (homokot markolni betonból), kertészmérnöki (súlytalan avar nem lehetsz már) illetve pszichológiai (én már nem félek, hát 
te se félj) elemeket ötvözi. Viccen kívül: ez egy elég jó szám.

8. Vad Fruttik: Izabella

A Vad Fruttik minden bizonnyal 18-as karikás száma elképesztően szintetizálja a szeretkezés és az evés gyönyörűségeit, mindezt azért, mert szegény Izabella egy kövér nő, aki ennek ellenére – vagy éppen ezért? – minden férfi vágya. Meghallgatását mindenképp csak erős gyomrúaknak ajánljuk – vagy ne figyeljetek a szövegre. Annyira.

9. Alvin és a Mókusok: Kottona Klári

Szintén nem ajánljuk széplelkűeknek Alvinék számát. Tuti, hogy a szakítás nagyon-nagyon fájt valakinek, de azért az arc baltával való szétverése és a fogak egyenkénti kirugdosása enyhe túlzásnak tűnik. Kíváncsiak lennénk, hogy a Masculan szponzorálta-e a dal elkészültét, vagy a srácok egyszerűen ebben hisznek.

10. Esti Kornél: Jennifer a drága

Az Esti Kornél alkotása is tartalmaz szexuális utalásokat de hát ezen már meg sem lepődünk, úgy látszik, ez nem ritkaság a női neveket címként viselő számoknál. Ez esetben Jennifert egy hason vergődő törpeharcsához, illetve egy kibelezett Barbie-babához is hasonlítják, nem is tudjuk eldönteni, melyik a groteszkebb. A fő üzenet talán mégis ez: jó volt, megvolt, elég volt ebből a csajból.

10+1. Paddy and the Rats: Farewell to Jenny

Nem is magyar, nem is abban az értelemben alternatív, de azért mégis magyar, mégis alternatív. Szegény Jenny, elég nyomorúságos élete lehetett. A pasi persze elhagyta, ő meg megölte a gyereküket, és innentől kezdve nyilvánvalóan nem volt kiút. Szóval ég veled, Jenny, elhajózunk Amszterdam kikötőjéből.