2015. január 25.

10 dal, amitől utazni támad kedvünk

Néha semmi másra nem vágyik az ember, mint arra, hogy beüljön az autóba, és csak menjen, menjen, menjen a végtelenbe és tovább. Ha autózós-utazós zenéket kellene vinnünk magunkkal, akkor ez talán egy jó válogatás lenne. 

f703eb2357bc50c9671b5a3c497519a4.jpg

1. Kispál és a Borz: Autók a tenger felé

Igazi Kispál-klasszikus, amitől legszívesebben tényleg nekiindulnánk a tengernek. Még ma. Mert hát végülis: Föld, kaland, ilyesmi, szép szavak, mind jöhet.

2. Quimby: Autó egy szerpentinen

Az elmaradhatatlan, romantikus, költői és nagyon hangulatos Quimby-szám, amit mindenki, de tényleg mindenki ismer. Fesztiválok nagyszínpadán, a naplementében áhítatos arccal énekelni, hogy szemben a nap zuhan: megfizethetetlen. És látunk ezer csodát.

3. Magashegyi Underground – Kardos-Horváth János: Anglia

A “kakaót igyunk és csókolózzunk” sorral abszolút egyetértve csak ezt tudjuk tanácsolni mindenkinek. Forró kakaó, forró csók, lehetőleg Angliában. Induljunk!

4. Intim Torna Illegál: Jár az autó

Az ITI új albumán megjelent könnyed, dalolászós száma balatoni utazásra buzdítja a népet. És tényleg, kedvünk lenne nekiindulni. “Ott alszunk, ahol majd éjjel utolér, magunk mögött hagyjuk a várost, vár a végtelen tér.” 

5. Quimby: Cuba Lunatica

Az utazáson kívül más is eszembe jut erről a dalról, de azért leginkább mégis az, hogy szívesen ücsörögnék egy fülledt, nyári éjszakán, koktéllal a kezemben, ezt a számot hallgatva, mondjuk Havannában. Na jó, Balatonfüreden. 

6. Kiscsillag: Menetszél

A dalnak – talán – az a keretsztorija, hogy a semmiről konferenciát rendeznek, ahová jön a halál (vagy csak simán egy halott?) szakértőnek. Az egész szám olyan, mint egy elnyújtott körhintázás, aminek semmi értelme, csak egyszerűen jó. Elképesztő hangulattal. 

7. 30Y: Mecseki sétányok

Ha esetleg valaki éppen Pécsre vágyódna, és Beck Zoli jellegzetes hangját szeretné hallani, akkor ajánljuk ezt a dalt mindenképp. Olyan szívszorongatós meg honvágykeltős valamiért. “Lassú kövér felhők, folynak rá a tájra. Napfény koszorúzza, és sörhabos a szája.” Ez meg tökéletes. 

8. Quimby: Sehol se talállak

New York, London, Berlin, Amszterdam, Marakesh, Párizs, Velence, Varsó és végül Budapest. Ha engem valaki ennyi helyen keresne (pláne ha még Keleten meg Nyugaton is) tuti el lennék olvadva. 

9. Vad Fruttik: Sárga zsiguli

Ez a szám egyrészt elképesztően megdöbbentett elsőre, olyan szürreális a szövege, másrészt tudom, hogy nem nagyon illik ebbe a listába, de az embert mégis elkapja a vágy, hogy zsigulival menjen sátorozni meg vakációzni a Balatonhoz. 

10. Kiscsillag: Gyors autóval

Erről a számról az első gondolatom az, hogy nem szeretnék soha túl sok vámolnivalóval átkelni a határon. Ettől függetlenül abszolút utazós hangulata van számomra. 

Ha van Deezer-előfizetésed, akkor ide kattintva már hallgathatod is a listát. (Ha pedig nincs, akkor miért nincs?) 🙂