2015. február 2.

10 üvöltve-sírós dal, ha minden fáj

Igen, vannak ezek a pillanatok. Amikor szó szerint üvöltve sírni lenne kedvünk, mert azt érezzük, hogy semmi, de semmi nem jó, és valójában fogalmunk sincsen, hogyan lehetne egy picivel is könnyebb a lelkünk. Sokan pontosan tudjuk, hogy ilyenkor a zene valami bámulatos módon fel tud szabadítani, és legalább abban a pár percben, amíg minden fájdalmunkat beleüvöltjük egy-egy dalba, amíg megfájdul a torkunk a kiabálástól, legalább addig egy icipicit jobb lesz… talán. 

1. Esti Kornél: Boldogság, te kurva

Ez egy igazán üvöltős, belekiáltom minden fájdalmamat az éterbe jellegű dal. Totál reménytelen, elkeserítő, de van, hogy ez kell: “Nem akar, nem akar semmit, szeretném szeretni, de nem megy.”

 

2. Alvin és a Mókusok: Elbaszott szerelem

Alvinék dala minden, csak nem klasszikus szerelmes dal. “Üvölts, csak halljam, hogy élsz legalább!” – éneklik, és mi pontosan így érezzük néha. Ne állj már ott, tegyél valamit, kiabálj, üvölts, csessz le, de ne hagyd, hogy egyedül szenvedjek! 

3. Vad Fruttik: Lehetek én is

Nem is tudom eldönteni, hogy ebben a dalban van-e még némi remény, vagy már mind elveszett. Nem csak szerelmi bánatra tökéletes, hanem mindenféle csalódásra, vagy csak azokra a napokra, amikor azt érezzük, nem mi vagyunk saját életünk hősei. “Lehetek én is, lehetek én is az egyetlen.” 

4. Kistehén: Elviszem magammal

Szintén nem feltétlenül szerelmi bánat kifejezésére alkalmas ez a Kistehén-szám. Sokkal inkább azokon a napokon tudjuk teljes szívvel énekelni, amikor valami miatt nagyon hazafias hangulatban vagyunk, és féltjük magunkat, féltjük a jövőnket, féltjük ezt az egész országot. Egyszerűen garantáltan hidegrázós dal: “Viszek egy csúnyán beszopott mesét, viszem a legesleges legutolsó esélyt, ki tudja, lesz-e búcsúzni időm, viszem a Duna-parton levetetett cipőm, mit bánom úgyis elviszem lazán, elviszem gond nélkül a hátamon a hazám.”  

5. Belmondo: Mikor

Ismeritek azt az érzést, amikor minden nap, de tényleg minden áldott nap úgy keltek fel, hogy mindennek vége lehet? Hogy akit szerettek, egyszer csak azt mondja, nem kellesz neki? Amikor azt érzitek, hogy már annyi mindent kibírtatok, de most mi lesz? Még mentenétek magatokat, de lehet, hogy már késő… Pontosan erről az érzésről szól nekem ez a dal. 

6. 30Y: Olyankor

Hát… talán ez kevésbé üvöltős, viszont nagyon sírós. Néha nem is tudom, miért akarok minden alkalommal sírni ezen a számon, hiszen nem is értem százszázalékosan, hogy miről is szól, csak azt érzem, hogy a legszebb és egyben legborzalmasabb emlékeket szaggatja fel bennem. “Én meg a szívembe, a belső falára, a neved arannyal írom fel utána.”  

7. Hiperkarma: Hiperkarma

Vannak dalok, amik fájdalmasan, szívszaggatóan tökéletesen, pontosan az elevenünkbe vágnak, belénk döfik a tőrt, és még meg is forgatják. A Hiperkarma az újrakezdésről énekel. Ez a dal megfog és nem ereszt soha. “És ha el is rontunk minden mi újrakezdjük, és megint együtt… és ne bánts engem mindig, én sosem bántanálak”. De idézhetnénk az egész számot… 

8. Kiscsillag: Kis Óceán

A Kiscsillag arról a fajta meg nem értettségről énekel, amit csak akkor tudunk érezni, mikor azt hisszük, mindent megtettünk, de valahogyan mégsem hallja senki a segélykiáltásainkat. Az az élmény, amikor egy koncerten ezer torokból hangzik fel: “Föld, föld, föld, én itt vagyok, szeretnélek, de én csak így tudok.” Felbecsülhetetlen. 

9. Kaukázus: Riadó

Hihetetlenül hangulatos dal, ami mégis mérhetetlenül fájdalmas. Bár reménykeltőbbnek tűnik a szöveg, hiszen Kardos-Horváth azt énekli: “Hogyha mindenki riadót fúj, én akkor is itt leszek”, de közben mégis azt érezzük, hogy ettől az embertől mindent elvettek, amit csak lehetett…  

10. Kispál és a Borz: Szívrablás

És végül az üvöltve-sírós dalok műfajában egy abszolút klasszikus. Annyira fájdalmasan plasztikusan hallhatjuk milyen az, amikor valakinek odaadtuk a szívünket, de neki nem kell, és ennek ellenére mégsem tudjuk egyszerűen csak visszavenni. A szerelem sokszor nem szép. Tényleg akarunk érezni? Mert akkor garantált, hogy szenvedni fogunk… “Hülye voltál, mondom magamnak, majd ha ez elmúlik. Csak múlna már el, nem is én vagyok ez már.” 

Még volt egy csomó ötletünk, mi kerülhetett volna erre a listára. Szerintetek?
A listát ezúttal Spotify-on készítettük el nektek.