2015. február 7.

Beck Zoli és a család (2. rész)

Múlt héten egyik cikkünkben elkezdtük felfedezni, hogyan is jelenik meg Beck Zoli dalaiban a család. Akkor csak a lista felét kaptátok meg, most ígéretünkhöz híven íme a második rész! 🙂

(Aki az első részről véletlenül lemaradt, bármikor pótolhatja itt!)

koncert-20140430-1207-imgp7293-2.jpg

6. Rubikernő

Minden történetnek legalább két oldala van, a rubikkockának meg még több, csakúgy, mint ahányféleképpen egy család történetét el lehet mesélni. De az is lehet, hogy “nincsen történetem, csak úgy kitalálom.”

7. Felhő csorog

Ez egy szentimentálé dal, szomorkás, elgondolkodós, kávét kavargatós-kortyolgatós hangulattal. Egy olyan reggel hangulata ez, amikor rohanunk előre a dolgunkra, egymás mellett készülődünk a családdal és apával, miközben egy csomó minden megbeszéletlenül marad köztünk.

8. Azt hittem érdemes

Ez a dal mára Zoli egyik legjellegzetesebb együtténeklős-egyszálgitározós dalává vált, szerintem senkinek nem kell bemutatni aki egy kicsit is ismeri az ő világát. A gimis éveibe, a kamaszos érzésekbe enged komoly bepillantást: ott van benne a suliból való kirúgás élménye, az első csajozás, a szülőknek való megfelelni vágyás ugyanakkor az általuk való meg nem értettség is.

 9. Cipeld helyettem

Ez szintén olyan, amiben kicsit gimisnek érezhetjük magunkat, azzal a fránya nehéz iskolatáskával, amivel a hátunkon elindulunk otthonról, aztán órák után sorba állunk a menzán. Ebben a dalban  “apám felhő, anyám meg mögötte a nap”.

10. Kerticsap

Levezetésnek egy rövid, de kedves dal, amiben apa mesél a családnak, akik tátott szájjal hallgatják. Én legalábbis így képzelem.

+1 Kex : Család

Ez plusz 1-ként kerül csak a listára, mert nem 30Y dal, de a zenekar előszeretettel játssza csendesebb Szentimentálé koncertjein, és szövegvilágában közel áll Zoliéhoz, így mégis van itt létjogosultsága. Ez a dal egy családi körben eltöltött szép este emléke, kicsit mintha a Kerticsap tesója lenne, nem?

 

Reméljük tetszik a teljes lista, szerintetek még melyik 30Y dal férne rá?

Hallgassátok meg a 10+1es listát egyben spotify-on is!

Kép forrása: koncert.hu