2015. február 8.

10+1 dal, ha mindenből eleged van

keep-calm-and-follow-m-a-csek-1.png

Mindenkinek van olyan napja, amikor azt kívánja, bárcsak kilőhetné magát a Holdra és a világon senki nem szólna hozzá. Idegesít, ha a munkatársunk levegőt vesz, ha a buszon hozzánk ér valaki, és persze ilyenkor minden szerencsétlenül is alakul. Ne aggódjatok, olyan általános érzés ez, hogy még dalok is születtek róla.

1. 30Y – Csak most ne

“Csak most ne, csak most ne, csak most el ne baszd…” Így kezdi a napot az ember, amikor már félálomban érzi, hogy ez a nap nem olyan kerek. Mert ha még rá is teszünk egy lapáttal, elkésünk, belelépünk egy tócsába, vagy otthon felejtjük a telefonunkat, akkor biztos a katasztrófa.

2. Esti Kornél – Rohadt eső

Ez az a dal, ami sajnos ezen a télen kicsit többször aktuális, mint kellene. Hó helyett esővel lát el minket a természet, a lányok haja összeugrik, az esernyőktől nem lehet elférni, és semmilyen normális programot nem tudunk szervezni szabad ég alatt. Ez még akkor is kiborítja az embert, ha egyébként nem kelt bal lábbal.

3. Lovasi András – Mire megtanultam

“Semmire nem vagyok jó, semmire nem vagyok képes.” Külön kategóriája ez az érzéseknek. Amikor már nem csak bosszankodunk, hogy ma semmi nem úgy jön össze, ahogy kellene, hanem egyenesen életképtelennek minősítjük magunkat.

4. Quimby – Otthontalanság otthona

Ezen a ponton pedig már el vagyunk anyátlanodva, meg akarunk szökni az igazságtalan világ elől. Nem feltétlenül gondoljuk, hogy végleg kiszállnánk, de amíg nem szedjük össze magunkat, addig had legyünk egyedül. Jobb is, ha ebben az állapotban inkább nem bántunk meg senkit feleslegesen, hiszen “valahogy azt súgja az ösztönöm: jobb, ha magamba költözöm.”

5. Vad Fruttik – Szemben a nappal

A dühöngő, önvádló hangulatnál semmivel sem jobb a teljes motiválatlanság állapota. Tudjuk persze, hogy “végül minden végső helyére kerül”, de ezekben a pillanatokban ez sem túl vigasztaló. “Néha jó, néha rossz”, de van, amikor egyik sem.

6. hiperkarma – amondó

Nehéz Bérczesi Robi szövegei között olyat találni, ami kifejezetten a világutálatra van kihegyezve. Elkaphatunk azonban olyan sorokat, amik elég szépen rímelnek arra, hogy ‘mindenki tűnjön a fenébe…!’ “A plafonon a küszöb” és “a kamuduma szöveged a faszom, aki beveszi” kétségkívül nem egy nyugodt nyári délután ihlette dal elemei.

7. Kispál és a Borz – WC-n sírni

Az egyik legerősebb Kispál tételmondat hangzik el ebben a dalban. Hiszen “bármibe kerül vagy akármi fáj, tudod, hogy élni lehet is, nem csak muszáj.” Tudjuk, persze, de néha jól esik a WC-n sírni, mert olyan gonosz ez a világ… Aztán majd utána lehet élni.

8. Kiscsillag – Kockacukor

Az még éppen a jobbik eset, amikor a párnát vágjuk a falhoz. De akkor vágjuk oda rendesen, és kiabáljunk, és adjuk ki, mert Shrek is megmondta: jobb kint, mint bent.

9. Kaukázus – Bazmeg

És ha mi nem tesszük meg, akkor majd Kardos-Horváth Janó fog ordítani helyettünk, hogy bazmeg! “Kritikákra és külső nyomásra hegyesedő hétköznapjaink belső rend után kiáltó dala, mely nyomokban öngyógyítást és Hiperkarmát tartalmaz. És kérem, hogy ‘d’ nélkül, amolyan fonetikus folklórosan.” Mondja KHJ a dalról, de hát ez a szép a dalköltészetben: mindenkinek másról szól, és mindenkihez máshogy szól. (Forrás: recorder)

10. 30Y – Hajóra szállt

Itt már nem egy rossz napról, hanem egy hosszabb időszakról van szó. Nem megy se az alvás, se a nappalok. Összemosódik a nyugalom és az ébrenlét időszaka, az altatókat már kávéval vesszük be…

+1.  Magashegyi Underground – Rázz fel

Nem érdekes, hogy tele van a busz, tél van, hideg van, egyre több és húz lefelé. Ha nincs más, aki rávesz, és elvisz, akkor majd mi megrázzuk magunkat, és szépen megyünk tovább, mert azért mégiscsak szép az élet.

Hallgassátok meg a listát egyben a spotify-on is.