2015. február 22.

Szex a zenében: 10 újabb árnyalat

Ahogy a múlt héten ígértük, folytatjuk 18 karikás listánkat a Szürke ötven árnyalata után szabadon. 10 újabb dal következik a magyar alter világából, hogy lássuk, mennyire sokféleképpen lehet beszélni szexről és szenvedélyről.

05-music-better-sex.png

A múlt heti 10-es listánkat hasonló témakörben itt találjátok.

1. Odett: Hanyatt

A becsapós: Azt is hihetnénk, hogy valami egészen kedves, ártatlan dalt hallgatunk. Odett angyali hangja, a kellemes dallam megtévesztő, de ha egy pillanatra is odafigyelünk a szövegre, akkor bizony észrevesszük: itt valaki túl régóta foglalkozik csak a testi örömökkel, és ha lenne ereje, most már váltana.

2. Kiscsillag: Állnak a férfiak

A realista: Hm… hát igen, van az a helyzet, amikor egy-egy csinos nő azt érzi, hogy a pasik nem feltétlenül az IQ-ja miatt fordulnak meg utána. Kemény az igazság, de ez van: “…állnak a férfiak, nézik, kit lehet megdugni. Sohasem fogják megunni, állnak férfiak, nézik a csajokat.”

3. Quimby: Leszek ma én a tiéd

A behódoló: “…hátraszeged fejed, édes, amikor kérges tenyerem az öledbe ér.” A Leszek ma én a tiéd a totális megadás dala. Mindenképpen érdemes úgy meghallgatni koncerten, hogy az karol át minket, akinek gondolkodás nélkül tudjuk mondani: Leszek ma én a tiéd.

4. 30Y: Egypár

A romantikus: Ó, azok a jószagú nők és férfiak…! Amikor éppen csak elsétálnak az ember mellett, és ahogy megérezzük azt a bizonyos illatot, tépnénk mi minden textilt, ami bőr és bőr közé állhat. Azért a dal összességében inkább a romantikus, rutinos együttléteket festi le, kedves dallammal, vidám hangszereléssel.

5. Kispál és a Borz: Kapcsolj le mindent

A reflexes: “Hülyék a testek, Mindig ugyanúgy reagálnak, Mint a reflexek.” Ha valaki valaha már ment bele egyéjszakás kalandba csakúgy, annak biztosan az fog eszébe jutni erről a számról. Összekeveredik két ember, de csak a testek vannak jelen, “üregbe húst”, a lelkek ott sincsenek…

6. Quimby: Legyen vörös

A tüzes: Bár ez a dal egyáltalán nem fogalmaz meg semmi egyértelmű utalást, valahogy mégis az az érzésünk, hogy Kiss Tibiék egy szenvedélyes éjszakáról énekelnek: “Nekem mindegy, csak a színe legyen vörös, mint a hajnal alja, vörös. Legyen minden, legyen vörös!”

7. Rájátszás: Trabantfejű nő dala

Az udvarlós: Bizony, a pasik még a csillagokat meg a Holdat is képesek beígérni, miközben csapják a szelet. A dalban mindez még bonyolódik egy trabantos metaforával is, és hogy mindez miért is, az nincs kimondva, de nem kell költőnek lenni hozzá, hogy be tudjuk fejezni az utolsó sorokat : “jár még a motor, bár rohad a kaszni, jó volna veled…”

8. Intim Torna Illegál: Jár az autó

A félreérthető: Ennek az aranyos, kedves kis dalocskának az első olvasata teljesen világos: irány a Balcsi, majd ott alszunk ahol utolér minket az éjszaka… na de mi fog akkor történni…? “Attól tartok, nem találom a szerszámot, nem baj, mer’ helyette majd, az ujjamat használom.” Hm…

9. Péterfy Bori és a Love Band: Láva

A megcsalós: Ez a dal finoman és nőiesen ugyan, de a félrelépésről szól. És arról, amikor hiába a vad bűntudat, hiába érez rajtunk idegen szagot az éjszaka, mégse tudjuk abbahagyni. “A fény elönt, a földre dönt, belőled árad, mint a láva…”

10. Kaukázus: Szexuális élet

A fogyasztói társadalmas: Mi mással is zárhatnánk a listát, ha nem a Kaukázus kritikus, ugyanakkor nagyon sokatmondó dalával. KHJ jellegzetes hangján énekli nekünk, hogy milyen az igazi nő (heteroszexuális), az igazi férfi (transzszexuális), a rádió (hallgatóbarátszexuális) sőt, az amerikai állampolgár, aki már nem is szexuális.

 A listát egyben meghallgathatjátok itt.