2015. március 14.

Likó Marci és az univerzum

A Vad Fruttik talán legnépszerűbb dalai magányról, fájdalomról, depresszióról szólnak, nem véletlenül. Likó Marci nagyon tud nehéz témákról nyers őszinteséggel beszélni, és nekünk jól is esik vele koncerteken kiüvölteni minden bajunkat. Most mégsem ezeket a dalait szedtük csokorba, mert egy kicsit tovább, figyelmesen olvasgatva szövegeit, szépséges, költői sorokat fedezhetünk fel bennük egy bizonyos visszatérő motívummal. Marci imádja azokat a dolgokat elővenni szövegeiben, amik valamilyen módon a fénnyel kapcsolatosak: a Napot, a Holdat, a csillagokat, vagy csak simán a fényt, a fénysugarakat, illetve gyakran használ egyéb csillagászattal kapcsolatos szavakat is: univerzum, sztratoszféra, galaxis… Mutatjuk, melyik dalokra gondolunk!10710379_10152881571313774_3009122487217933500_o.jpg

1. Lehetek én is

Ez volt az első dal, amiben felfigyeltem Likó Marci különleges szövegvilágára. Mégis kinek jut eszébe egy olyan szót betenni egy dalszövegbe, mint a sztratoszféra? Ráadásul a refrénbe? És tessék, működik.

2. Szerelmes dal

A listán először, de nem utoljára a szerelmes, otthon lustálkodós, összebújós hangulatba is csillagokkal kapcsolatos szavak keverednek: “ha azt mondod szeretsz, hát kérlek engedd hogy űrhajós legyek a nagyszobában”, illetve “a szívemet megtölti egy pozitív fényár”.

3. Éjszaka

Ebben a dalban egy lepukkant kocsmában vagyunk Marcival, aki be is vallja, “a rossz boroktól olyan érzelgős leszek”. De hiába a rossz bor meg a cipőre pisilés, neki még itt is “intergalaktikus kódokkal” üzennek a csillagok, és az “elrobogó Göncölszekeret” nézi. Az utolsó sor is gyönyörű: “Az éjszaka a csillagokig nyíljon szét!”

4. Lehunyom a szemem

Mi lesz, ha lehunyjuk a szemünket és többé nem nyitjuk ki…? Ez a kérdés állandó, kemény, és mint sokakat, Likó Marcit is erősen foglalkoztatja. Olyan szép, hogy úgy képzeli ebben a dalban, hogy “unt pillák alatt végtelen csillagködök, s a lelkek mind keringő üstökösök”.

5. Szemben a nappal

Számomra ez a dal a magányról szól, illetve arról, hogy a saját útján mindenkinek önmaga az egyetlen biztos társa. Arról, hogy bármi bárhogyan alakul velünk az életben, akár jó, akár rossz, végső soron egyedül állunk, “Beborítva sugarakkal, szemben a nappal.” (A videoklip is iszonyatosan passzol a dalhoz, érdemes megnézni ha eddig még nem látta valaki.)

6. Kicsit lassabb

Egy laza, jókedvű hangvételű dal következik a sorban. Itt “a szobanövény levelei között átszűrődő tejfehér fényt” Marci arra használja, hogy egy kedves, humoros, udvarlós jelenetet fessen alá vele.

7. Galaxis szépe

Marcival persze, hogy még akkor is csillagok között találjuk magunkat, amikor a Galaxis szépének csapja a szelet. (Mert hát ki másnak is csaphatná a szelet ezek után?) Egyenesen űrlovon vágtat hozzá, és a Tejúton táncol vele.

8. Forró nyár

Igazi nyári életérzés ez a dal, szinte érezzük a bőrünkön a port, a szárazságot, és látjuk, ahogy a busz ablakán kibámulva “bokrok szegélyezik a napkorongot”.

9. Tánc

Ezt a táncot addig járjuk Marcival, addig keringünk vele körbe-körbe, addig pörgünk, míg teljesen el nem szédülünk, annyira, hogy végül “csillaggá válunk és fentről nézzük hogy mi ez a nyüzsgés a színpadon odalent.”

10. Hold

A srácok legújabb slágere nekem a kedvencem, nem csak ebben a sorban, hanem talán az összes Fruttik dal közül is. Merész kijelentés, de mit mondhatnék egy olyan dalszövegre, ami így kezdődik: “Tegnap felmentem a Holdra”… és utána így írja le ezt a szép égitestet: “alumíniumból van”, “ezüstös fémzápor hullik ott” és “sápadtan vigasztal”…? Gyönyörű.

A lista megnézhető és meghallgatható egyben a youtube-on!

Kép forrása: facebook