2015. március 29.

10 dal testrészről testrészre

testreszes.jpg

Ezen a hétfőn egy kis anatómiai kalandozásra invitálunk titeket. Na nem úgy… Összeszedtünk tíz dalt a kedvenceinktől, amiben csodálatos költői vénájuk egy-egy testrészt használt fel hasonlatként, metaforához, vagy csak úgy, mert éppen az volt a legkifejezőbb.

1. Elefánt – Bordahajtogató

Ez a dal egyszerűen kötelező az Elefánttól, ha valaki még nem ismeri, aki viszont igen, az érteni fogja, miről beszélek, ha azt mondom, ezt akárhányszor meghallgathatod egymás után, egyszerűen nem fogod tudni megunni. Aki nem hiszi, járjon utána!

2. Péterfy Bori – Szembogár

Ezt a dalt nem csak Boriéktól, hanem Bérczesi Robitól is ismerhetik a szemfülesebbek. Mindenki döntse el, melyik a kedvence, mi mindkettőt szeretjük! „Csupán emlék lesz majd belőle a két nagy szembogár…”

3. 30Y – Ágyéktól szívig

Egy szép, lassú nóta Beck Zoliéktól, ami nem véletlenül koncertkedvenc, közönségénekeltetős a mai napig. Amikor hallgatjuk és énekeljük, úgy érezzük, hogy egyre többen vagyunk együtt, még többen, mint szemben.

4. Kistehén – Egyszer otthon pöcse nőtt egy nőnek 

Hát igen, ez az a dalszöveg, amin nem tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk. Persze Kistehén módra azért nem halálosan komoly a tálalás, úgyhogy inkább az utóbbi! Egy átlagos reggeli fürdőszobai készülődés tárul elénk, kivéve, hogy hát… a poén a címben lelőve.

5. Óriás – Mindenki hasra

Egyedi Peti hangja előtt muszáj hasra esni, amúgy meg a dal refrénje is elég ütős, és szintén beleillik a tematikába: „a szívem az órám, 0-24-ig megy, most visszaszámol, és a mellkasomban jelez”.

6. Kispál és a Borz – Kifordult belsők közt

Az erősen naturalisztikus felütés után azért könnyebben emészthető vizekre visz minket ez a Kispál klasszikus. Kicsukni magunkat a világból, vagy kicsukni a világot magunkból.

7. Magashegyi Underground – Szeplős váll

Alapvetően kétféle ember van: aki szerint a szeplő ciki, és aki szerint végtelenül szexi. Bíborkáék szerint szexi. (Szerintünk is.)

8. Kaukázus – Agyhalál

Tipikus, ám mégis egyedi formába öntött, kívül-belül kettészakadós dal. „A szív korábban kelt fel reggel, nem bírt aludni a régi testtel.” És ez épp elég ahhoz, hogy beálljon az agyhalál.

9. Intim Torna Illegál – A számon a szívem

Klasszikus hasonlat, örök ellentét az ész és a szív között. Az ITI az utóbbi mellett teszi le a voksát, szerintük „a szív a központ, nem az agy”.

10. Esti Kornél – Nincsen senki fent

A dal címében nem, de szövegében anatómiai mélységekbe merészkedik, és olyan hasonlatokban képes használni a keringésért felelős szervrendszer központi részét (értsd: a szívet), amiknek ideálisan kevés közük van a kommersz romantikához.

A teljes listát pedig keressétek a youtube-on. Pontosabban keresni sem kell, csak katt ide.

kép: pinterest