2015. április 9.

“Mindig megújítom magam, bennem napenergia van”

Az “alternatív zene” kifejezést hallva sokaknak az elsők között jut eszébe a Kaukázus zenekar és jellegzetes hangú énekes-gitárosa, Kardos-Horváth Janó. Ahogyan azt korábban több előadónál is összegyűjtöttük, Janónál is találtunk olyan visszatérő motívumokat, amelyekkel előszeretettel foglalkozik a dalaiban. Ezek közül az egyik a fenntartható fejlődés.

jano_fenntarthato_fejl.jpg

Tartós béke
Az egyik legismertebb Kaukázus-dal központi gondolata az, hogy a gondatlanság, ahogyan a Földdel bánunk, hogyan szivárog be itt Magyarországon az életünkbe: “Áttört a víz a gátakon, áttört a homokzsákokon. […] de Bécs befogadja a szörfdeszkásokat.” Mindennek ellenére ez a dal valamiért elképesztően energikus, vidám és azt sugallja, hogy igenis tudunk mit tenni, van más út: “Ha nem baj én is megpróbálom, van célom és van irányom, Van más, van alternatíva, mielőtt bekrakkol a klíma! Mindig megújítom magam, bennem napenergia van”

Lift
A dal az “Amerika nem hazudik” albumon jelent meg és tökéletesen érezhető rajta a tipikus KHJ-féle gúny és irónia. Szépen felsorolja a középosztálybeli amerikai élet kellékeit, és itt már szó szerint el is hangzik: “a fejlődés mindig fenntartható”.

Nők és fák
A dal különlegessége hogy a legújabb Kaukázus-lemezre két verzióban is felkerült: Nők és fák címmel, illetve egy jazzesebb, egészen különleges hangulatú Fák és nők címmel. Ezen a dalon egészen egyértelműen érződik a mély megvetés a fogyasztói társadalom iránt, mintha Janó azt mondaná: Oké, csináljátok, de aztán számoljatok a következményekkel. Igazából az egész dalszöveget idézhetnénk… “Lehetne globálisan kevesebb a vegyi hulladék […] Maradjon még hely, lehet több vevő, Csak akkor lemondani az őserdőről maradjon erő”

10 000 mérföld
Gyalogos közlekedésre buzdít a 10 000 mérföld, méghozzá elég egyértelmű módon: “…autó helyett menj gyalog! Gyalogos ember tudatos ember, Oktogon, Deák tér, ott is vagyok.” Szóval mi is kapacitálnánk mindenkit ezúton, hogy sétáljon, békávézzon, bubizzon, andalogjon, ugrabugáljon, főleg most, hogy jön a jó idő! A dal végén azért jól megkapjuk a magunkét: “te vagy a rohadék, nyomatod magadat, és a kortünet te vagy!”

A jó, a rossz és a kreatív
Aligha akad ember, akinek a címről nem A Jó, a Rossz és a Csúf című olasz western jut eszébe. Janó ebben az esetben is nagyon keményen bírálja a társadalmat: “Mi a fejlődés igazi ára? Hol vannak a szobrok? Már nincsenek fák se. Hol lesz az ünnep, ha nincsen Atyánk se?”

Pingvin
Némiképp a Tartós béke vidámabb, pozitívabb hangulatát idézi a Pingvin, nyilván a cuki szárnyasnak köszönhetően is. A téma egyébként ezúttal a globális felmelegedés, és Janóról el is tudjuk képzelni, hogy ha lehetne három kívánsága, akkor az egyik ez lenne: “Sok mindent kérhetnék, én azt kérem, Ne olvadjon el a jég.” Egyébként meg könnyen lehet, hogy igaza lesz: “Az utolsó a pingvin a földön egy gazdag idióta”.

Kép: Kaukázus, Facebook