2015. április 21.

Az életben nincs már több móka…

unnamed-3.jpg
Április 17-én a londoni Clapham Grand nevezetű szórakozóhelyen léptek fel Kispálék. Ne tessék meglepődni azon, hogy bizony telt ház fogadta Lovasiékat. Az itt élő magyaroknak igenis szükségük van egy kis made in Hungary zenére. Egyébként elővételben 22 fontot, azaz 9200 Ft-ot kóstált a beugró.

Este 7 körül értünk a Clapham Junckson metrómegállónál található Clapham Grand nevezetű szórakozóhelyre. A press akkreditáció átvétele közben már megcsapta az orrunkat a töltött káposzta illata. Igen, jól olvasták. Töltött káposzta. A büfében ugyanis magyar meleg ételeket lehetett vásárolni, és utána jóízűen enni. Abszolút kedvenc a vecsési savanyú káposztából készült té káposzta volt.

Maga a hely szenzációsan nézett ki. Mintha egy kibelezett színházban lettünk volna annyi különbséggel, hogy széknélküli páholyok voltak oldalt… Ami érdekes volt még, hogy a ruhatárnál ráírták a monogramodat a ruhatári jegyedre. A kb. 1500-1800 ember befogadására képes szórakozóhely hamar megtelt a külhonban dolgozó és élő, magyar zenére szomjazó fiatalokkal. Találkoztunk olyan lánykával is, aki Manchesterből repült át Kispálék kedvéért. Nyolc óra után pár perccel léptek színpadra Lovasiék. A 2015-ös európai turnéjukon (állomások :Zürich, Brüsszel, London, Amsterdam, Bátorkeszi) a Sika, Kasza, Léc, az Ül, a Bálnák ki a partra és a Holdfényexpressz című albumukról válogatott a zenekar. Lovasi egy kissé betegen érkezett a londoni fellépésre. Elmondása szerint Brüsszelben sikerült megfáznia.

Próbáltam fotózás közben megjegyezni a számokat, de mivel jómagam is rajtuk nőttem fel, a koncert  felénél már elvesztettem a fonalat… muszáj volt dúdolnom közben néha! Ami biztos, hogy a Sika, Kasza, Léc című korongról az És hogyha máshová kerül című nótával kezdték meg a koncertet. Erős kezdés volt… Aztán olyan remek számok követték, mint a Sült krumpli, Volume, Apa anya és a kígyó, Tegyetek el befőttet, Jelvény nélkül, Gyónás, 0 óra 2 perc, A homlokod hozzád nyomom, Emese, Disznók tánca, Pistike, Zár az égbolt, Kinn állok a ház előtt, Ha az életben, Az utolsó aktus a földön, na és persze a Csinibaba zúzós része. Természetesen nem maradhattak el a jól megszokott Kispál és Lovasi performance show elemei sem. Kispál András most is elővette a brékdance mozgását és persze jó pár fekvőtámaszt lenyomott a nagyérdeműnek. Az Apa anya és a kígyó című számnál például kígyót imitálva feküdt a padlón. Nagyon jó volt nézni őket. Szemmel láthatóan élvezték a koncertet a közönséggel együtt.unnamed-2.jpg

Apropó zenekar. A Kispál, Lovasi és Dióssy trió mellett természetesen a doboknál Mihalik Ábel ült, míg Császári Gergely vendégművész mint vokalista volt jelen jó pár számban. Hamar elment a bruttó két óra. Kétszer tapsolta vissza Kispálékat a tomboló tömeg. Természetesen nem lehetett úgy vége egy eredeti originál Kispál koncertnek, hogy ne játsszák el a Zsákmányállat című „slágert”. Pedig ha ragaszkodtak volna az évekre lebontott koncepciójukhoz, akkor bizony ezt a számot nem nagyon húzhatták volna elő a mellényzsebükből. Még mielőtt bárki is összehúzná a szemöldökét, hogy most miért is lenne ez akkora nagy baj, szeretnénk vele közölni, egyáltalán nem bántuk, sőt…

Összefoglalva: előjöttek a régi szép idők, amikor még az Almássyban vagy a Pecsában tomboltuk rájuk. Nosztalgiáztunk kérem szépen! Lenézve az oldalerkélyről, tomboló, éneklő, csillogó szemű tömeget láttunk. Ha csak két órára is, de bearanyozták az esténket. Köszönjük Kispál és a Borz. Találkozunk jövőre is. Mi biztos, hogy ott leszünk.

A cikket és a képeket köszönjük a JéPicture csapatának! 🙂