2015. május 2.

A legszebb érveink Szabó Benedek és a Galaxisok mellett

Szabó Benedekkel kapcsolatos első, és azóta is mindent felülíró gondolatom ez volt: “te jó ég, ha ezt én tudnám így megfogalmazni”. Pontosan erről szól a művészete. A végletekig személyes történetek valahogy a legtöbbünkkel megestek egyszer-kétszer. A dalait nehéz, számomra szinte lehetetlen nem szövegcentrikusan hallgatni.

szabo_benedek_es_a_galaxisok_szombat_eva.jpg

Két évvel ezelőtt megjelent, Kapuzárási Piknik című első szólólemeze már igen jó ómen volt. Egész generációt érintő szorongásokat fogalmazott meg olyan expliciten, hogy szinte mosolyogni kell rajta.

aki most huszonöt, az nem tudja, mit akar  lázadni túl öreg, belenyugodni fiatal

a_legszebb_eveink_cover.jpg

Két évvel később itt a folytatás, a témájában hasonló, de felszabadultabb hangulatú A legszebb éveink, ami már Szabó Benedek és a Galaxisok név alatt jelenik meg, hiszen a trióból időközben négytagúvá bővült formáció ezúttal hangsúlyosabban működött közre az albumon.A hol finoman csilingelő, hol zaklatottan hullámzó számokat élőben a Bradák Soma dobossal, Günsberger Ákos gitárossal és Sallai László basszusgitárossal kiegészülő zenekar adja elő.

Szétcsúszott éjszakák, házibulik, némi melankólia, szóval minden, ami a generációnkat kicsit is bánthatja, de inkább nagyon szokta. A főváros hatása és miliője olyan karakteresen és mindent áthatóan jelenik meg a szövegekben, hogy néha benzinszagot vélek érezni.

és imádkoztam, hogy örökké tartson ez a pillanat
vagy ha nem is a pillanat, hát akkor legalább a délután
és maradjunk huszonkét évesek egy sarokház teraszán

Mindent összevetve Szabó Benedek olyan tüskéket piszkál meg bennünk, amikre sokszor szeretünk nem gondolni. Pont ezért nehéz kikeveredni abból a hangulatból, amibe megállíthatatlanul belevisz. Szóval hallgassátok akár itt, ingyenesen letölthető formában. Vagy itt ízelítőként:

És nézzük meg, hogyan hozza ezt a különleges hangulatot élőben, május 9-én az A38-on, aminek pedig itt van a hivatalos fb eseménye.