2015. május 29.

Lovasi András és az autózás

Lovasi András azt hiszem nem tartozik azok közé az emberek közé, akik gyakran unatkoznak. Tudható róla, hogy több formációval szeli át az országot orfűi házából, akár hetente többször, évek óta. Így nem csoda, hogy nem egy olyan dala van, amit az autózás témaköre ihletett, sőt, lehet, hogy ezek a dalok egyenesen vezetés közben íródtak?408933_324905294213621_2088336806_n.jpg

 

1. Menetszél

A menetszél, na az biztos, ha járműre pattanunk. Attól érezzük, hogy haladunk. Méghozzá egy nagyon fontos valami felé, mert hova mennénk máshova? A nőknek meg nyakába úszik tőle a sáljuk, amolyan Audrey Hepburn-ösen.

2. Autók a tenger felé

Föld, kaland, ilyesmi, „autók a tenger felé mennek el a mi utcánkban mindenki integet a saját kapujában…” Kell még valamit mondani?

3. MOL-kútnál

Ha autózol, előbb-utóbb tankolnod kell. Ez fix. De hogy mi minden tud még történni a tankoláson kívül egy benzinkútnál? Azt, hogy ebben a dalban konkrétan mi történik, azt aki már ismeri, tudja, aki meg nem, az meg hallgassa meg, mert nem fogom elismételni ezekben a sorokban…

4. Forradalmár

Egy nagyon korai Kispál dal, ami szívünknek kedves most is. A dalszöveg kicsit minimalistább, de annál velősebb: “Kilöktek az útra, az autó rám dudált, néztem, mint alma nélkül a szelíd almafák… az egyetlen forradalmár vagyok a városban.”

5. Búcsúzó nap

A Bandi a hegyről című szólólemez Lovasi életművének egyik különleges darabja, ez a dal pedig zseniális szöveggel bír: az autó itt darus, amivel a Nap elé húzatjuk fel magunkat. Bizony bizony. A Nap meg közben „megy át hidrogénből héliumba, nem mondja hogy ennyi, le kéne nekem menni, a hülye Napja csak szó nélkül lemegy.”

 6. Gyors autóval

Ehhez a dalhoz kapcsolódva Lovi a koncerteken egy talán ukrajnai vámnál megesett homályos sztorit szokott vázolni, merthogy autóval ilyen kalandokba is keveredhet az ember ott, ahol és amikor még voltak vagy vannak határok. „Ne tudja senki, mit visztek. Semmi – ha kérdik a vámnál, van-e maguknál vámolni való, valami.”

7. Fecskés

Ebben a dalban az éjszakai vezetés életérzése tárul elénk, gyönyörű, és mégis életszagú képekben, amolyan Lovasisan. „A lámpám két csíkot hasít ki az éjből és abba pöccinti a csikkjét az előttem haladó Hondás…

8. Az autóm és én

Na ez a dal szerintem teljesen az első autós élményéből táplálkozik az embernek, amikor vezeted életed első kicsi kocsiját és tényleg, de tényleg úgy érzed közben, hogy tiéd a világ. „Az autóm és én vagyunk az utolsó hősei a világnak. Megyünk át rajta, mint akiket valahol várnak… És a lemenő Nap fénye csillan meg sok króm alkatrészen…”

9. Kinn állok a ház előtt

Emlékszem, milyen nagy hatással volt rám ez a dal, amikor annak idején először hallottam, és azóta is szeretem. Jól megfogja piciny világunk magányosságát. „Csak az autóban meg a házban vagytok biztonságban…”

10. Kicsit feldob

Ez is egy elég korai Kispál dalocska, autós hasonlat kétszer is szerepel benne, bár ezek finoman szólva is homályosak. “Az autó áll, a nadrágon él, sörhab alatt a sárkányvér” és “te azt hiszed, engem csak lábak hoztak ide, az autómban galamb a gázpedál”.

A listát hallgassátok meg itt végig, akár vezetés közben! 🙂

kép: facebook