2015. június 9.

“Inkább olyan ‘jóban vagyósak’ vagyunk”

Nem unatkoztak az Esti Kornélos fiúk az elmúlt napokban: kijöttek egy új dallal, és szinte ezzel egy időben a Fishing On Orfű nagyszínpadának keresztapjai lettek, ugyanis a Boldogság, te kurva című daluk nyert a fesztivál szavazásán. Hirtelen rengeteg kérdésünk lett hozzájuk, amiket a Lázár testvéreknek és Kristófnak tettünk fel, ők pedig ezekre a történésekre is reagáltak, és arról is meséltek hol és kikkel koncerteznek szívesen. (Ha szeretnél képbe kerülni a zenekarral, akkor itt minden infót megtalálsz róluk.)

A Fishing On Orfű nagyszínpadát a ti dalotokról, a Boldogság, te kurváról nevezték el. Mit szóltok hozzá?

Lázár Domokos: Elképesztő (nevet).

Lázár Ágoston: Tök jó.

Horváth Kristóf: Nagyon vicces.

L.Á.: Nagyon jó promó ez az együttesnek, az összes sajtóanyagban így lesz benne, hogy Boldogság, te kurva nagyszínpad.

L. D.: Még mindig abban a szakaszban van a zenekar, hogy rengeteg ember nem ismeri. Ez egy olyan dolog, ami az ölünkbe pottyant, nem számítottunk rá, de ha emiatt százzal többen meghallgatják a zenekart, az szuper. Ami azért se rossz, mert túl sok reklámot nem kapunk a médiától. Nem rinyálás, de gyakorlatilag az Esti Kornélnak Lovasi Andráson kívül nem segített senki. Úgy értem, hogy a mi dalainkat nem játssza folyton a Petőfi rádió, és nem vagyunk úton útfélen minden hírecskében benne. Nekünk ez egy félig-meddig vicces dolog, gerillamarketing, és ez sokkal inkább passzol a zenekarhoz, minthogy műsoridőt vegyünk valamelyik tv-ben, ha egyáltalán lehet ilyet csinálni. Az Esti Kornél szerintem pont az a zenekar, amitől nem várható el, hogy magyarázkodjon bármi ilyen dologért, mert nem nagyon kapunk „külső” támogatást. De nem is kell. Egyébként mi is eléggé meglepődtünk, de ez is mutatja, hogy mennyire jófej fesztivál a Fishing On Orfű. Nem feszültek rá, hogy „úristen, most mi legyen, lelépett a szponzor”, hanem kiadták az embereknek, hogy találják ki a színpadnevet. Egy ilyen dolgot nem tudnék elképzelni egy ennél nagyobb léptékű fesztiválnál. És ezt a közönség „szavazta meg”. Persze, megkértük a rajongókat, hogy szavazzanak, de ezt más zenekarok is megtették. Nagyon jó érzés, hogy egyrészt ennyire lelkes az Esti Kornél tábora, másrészt meg valószínűleg a Boldogság, te kurva színpad nevet valahogy mindenki vicces, de legalábbis érdekes dolognak gondolta.

H. K.: Minden esetre szeretnénk meghívni egy sörre azt a srácot, aki beírta a kommentet.

Most jöttetek ki egy új dallal, a Segítséggel. Ez a dal például beleillene a Pegazusok nem léteznek-be is (Lázár Domokos és Ágoston másik zenekara). Hogyan lesz egy dalból Esti Kornél, vagy Pegazusok dal?

L. D.: Nem tudnám megmondani. De valóban, ennél a dalnál, amikor megírtam, akkor bennem is kérdésként merült fel, hogy ez most melyik zenekarnak „megmutatandó”. Valahogy azt éreztem, hogy ez inkább „fiús” szöveg. Vannak olyan dalok, amiknél egyértelmű, hogy melyik zenekarnak szánom. Ennél nem volt annyira egyértelmű, de aztán valahogy, ahogy az egész szöveg elkészült, azt éreztem, hogy inkább Estis. Szerettem volna, hogy több gitáros hangszerelése legyen, és nyilván ezt az Esti Kornélban jobban meg lehet csinálni. Nagyon gyorsan össze is raktuk ezt a számot, nagyjából egy próba alatt. Vannak dalok, amik hamar összeállnak, ez olyan volt.

Készültetek klippel is, március végén a rajongókat hívtátok el forgatásra, majd végül nem ezzel együtt jött ki a dal. Mi történt?

L. D.: Leforgattuk az első ötletet, ami először jónak tűnt, aztán a forgatás után kiderült, hogy annyira mégsem jó. Egyébként az én ötletem volt, ezt magamra vállalom. Nagyon kínosnak éreztük, és bocsánatot kértünk a rajongóktól. Nagyon hálásak vagyunk nekik, hogy eljöttek, tényleg nagyon szerettük volna, hogy benne legyenek a dal vizuális részében, nem miattuk döntöttünk így, ők tök jók voltak. Reméljük, hogy egyszer megbocsátanak. 🙂 Aranyosak voltak, mindenki írta, hogy semmi gond. Utána csináltunk még egy verziót, és azt sem éreztük elég erősnek, viszont készült egy elég jó fotó, amiről úgy gondoltuk, hogy nagyon jól illik a dalhoz. Lehet, hogy majd lesz hozzá klip, valamikor később, de már egyrészt nem akartunk a dalon tovább ülni, másrészt meg úgy éreztük, hogy ez így is kerek lesz. Igazából nekem nincs is hiányérzetem. Olyan szempontból persze van, hogy tudom azt, hogy sokat dolgoztunk a klippel, de nem sajnálom, hogy végül ebben a formában jelent meg a dal. Ez a „szakma” sajnos ilyen. Volt már olyan például, hogy csak a stúdióban, a felvételek elkészülte után derült ki egy dalról, hogy nem működik.

L. Á.: Sőt, az első lemez, az konkrétan kuka volt. Felvettünk egy teljes anyagot, és ki kellett dobni az egészet.

L. D.: Igen, ezt nem is nagyon mondtuk még el, de az első Esti Kornél lemez előtt már készült egy, ami egyébként egészen sokba is került. Azt egy az egyben kidobtuk, többek közt Lovasi tanácsára, aki akkor már felfigyelt ránk. Egyszerűen szarul szólt az anyag. Úgy értve, hogy nem volt hangulata, míg mondjuk a ’90-es években, a digitális éra hajnalán készült, pl. régi Kispál lemezek úgy szólnak nem annyira jól, hogy tök jó a feelingjük, ennek viszont nem volt hangulata sem. Nem volt benne olyan momentum, ami szerethető lett volna. Persze a legtöbb dal utána megjelent az első lemezen, az Egytől egyigen, amit amúgy pont a Lovasi adott ki.

Gondolkodtok még nagylemezben, vagy innentől inkább beálltok arra a koncepcióra, hogy időszakosan kijöttök egy-egy dallal?

L. Á.: Erről már beszélgettünk, főleg Imi (Veres Imre – gitár, a szerk.) – aki most nincs itt és nem tudja megvédeni az ő álláspontját – mondja, hogy nem biztos, hogy kell lemezt kiadni, de ennek szerintem van egy presztízs értéke.

H. K.: Egy lemezt kevés ember hallgat végig, egy tíz számos lemeznél jó pár dalnál ellankad a figyelem. Én azt tartom egy működő modellnek, hogy kijönni dalokkal bizonyos időszakonként, mondjuk négy vagy öttel, és utána kijönni a nagylemezzel, amin rajta vannak ezek a dalok is, és újak is. Így szerintem fent lehet tartani a figyelmet.

L. D.: A nagylemez nekünk fontos. Azért jó érzés, mert eltelik pár év, és így őrzöd meg azt, amit csináltál. Ki lehet jönni tíz dallal is mondjuk három havonta, de ha valaki így is csinálja, akkor is jobb ezt egy lemezen összefogni. A 30y csinált ilyet, három részben hozták ki a lemezüket, szóval valószínűleg nem volt olyan nagyon nagy újdonság, amikor azt mondták, hogy „kész a nagylemez”. De szerintem az számít, hogyha húsz év múlva visszanézünk arra, hogy mit csináltunk, akkor a lemez egy jól belőhető szelete, szakasza a zenekar életének. Meg jó érzés mondjuk egy lemezborítót megcsinálni. Nincs olyan jelentősége, mert nem adunk el cd-t, mindenki tudja, hogy 2015-ben már nem az a lényeg. Szerintem Imi sem úgy gondolta, hogy nem kell nagylemez, csak inkább arra utalt – és ebben teljesen egyet tudok vele érteni – , hogy ma már egy-egy dalokat hallgatnak az emberek, egy-egy dal tud igazán beütni, és a nagylemez akkor király, ha van egy dal, ami nagyon megtetszik a közönségnek. Például egy Boldogság, te kurva eljut háromszázezer emberhez a youtube-on, és annak köszönhetően a lemez többi dalát is legalább egyszer-kétszer meghallgatják. Ez így működik, és ennyi. De ha nem így működne, szerintem akkor is csinálnánk lemezt, mert ez nekünk fontos.

H. K.: A nagylemez szakaszokat ad egy zenekarnak. Mindig fejlődünk, vannak újabb dolgok, de ez jól behatárolhatóvá teszi azt az időszakot, amiről éppen szól a zenekar. Keretbe tudja rakni.

11196286_10153369400282994_3217918051719696565_n.jpg

Sok felé megfordultatok már idén, most pedig jön a fesztiválszezon. Hol szerettek játszani, vannak-e kedvenc helyek?

L. D.: Orfű a kedvencünk talán. A Művészetek Völgyét is nagyon szeretjük, bár ott idén sajnos nem játszunk, viszont most derült ki, hogy a Szigeten is fellépünk. Szeretünk jó nagy színpadokon is játszani, de szeretjük a klubozást is. Sok klubkoncert volt tavasszal, gyakorlatilag végigjártuk az országot, úgyhogy most jó lesz a szabadban, sok embernek zenélni.

L. Á.: A VOLT-nak van egy nagyon jó feelingje, oda nagyon szeretünk menni, jó zenekarok is vannak, de egyébként mindenhol jó játszani. Otthon is szeretünk, Mezőtúron, az EastFesten, ez kicsit szívügyünk is. Egy fesztiválon kevesebb kompromisszumot kell kötni technikailag, általában ott nagyon jó a technika, egy klubkoncerten azért bele lehet futni nagyon rossz hangosításba is. Elég problémás zenekar vagyunk három gitárral, plusz a Dodi süket… 🙂 (Az érintett tiltakozik.)

H. K.: Azért is jó a fesztiválokon, mert az inkább örömzenélés. A klubkoncert is, csak a fesztivál tényleg stresszmentes. Nem azt kell nézni, hogy hányan jönnek be, van-e promózva rendesen, hanem tényleg semmi más dolgod nincsen, minthogy egy nagyon hálás közönségnek játsszál és jól érezd magad. Plusz ott van, ez az egész „ki előtt lépsz fel, meg ki után”, vagyis más zenekarokkal találkozol, ezt eléggé bírom. Olyan családias.

Melyik zenekarokkal vagytok jóban, illetve milyen a viszony a többi zenekarral? Az Elefánttal például most sokat jártatok koncertezni.

L. D.: Igazából mindenkivel jóban vagyunk, akikkel eddig játszottunk és az nem kevés zenekar. Szerintem nem vagyunk annyira elviselhetetlen csávók. Inkább olyan „jóban vagyósak” vagyunk. 🙂 Az Elefánttal jól működünk, nyilván ezért is gondoltuk, hogy ezt így csináljuk, és fogunk nyomulni együtt ősszel is. A két zenekar attitűdje ugyanaz, kicsit más a műfaj, szerintem pont annyira, hogy érdekes legyen egymás után a két koncert. Náluk is fontos, hogy ne kössenek zeneileg kompromisszumokat, ők is leszarják, hogy játssza-e őket a rádió, vagy sem. Ez talán a legfontosabb. Amúgy meg szerintem jó is, ha így összefognak a zenekarok, mert nem annyira könnyű elmenni Budapestről úgy, hogy pénzügyileg megálljon a lábán a sztori, de azért két zenekar egy vidéki nagyvárosba már el tud menni teljes stábbal, ráfizetés nélkül.

H. K.: Valahol az is vicces, hogy kicsi ez a szakma, de pl. a Mary Popkids-szel egyszer játszottunk együtt, és amúgy mindig elkerüljük egymást. Vannak ezek a fiatal zenekarok, akik egymásra találnak, ők például sokat mennek együtt az Ivan and the Parazol-lal, és nekünk ugyanez van az Elefánttal.

Az Esti Kornél a fesztiválozás mellett nagy erőkkel készül a júniusi Múzeumok Éjszakájára is, ahol akusztikus koncertjükkel bűvölik el az oda látogatókat. Csekkoljátok az eseményt a facebookon, és kövessétek a zenekar oldalát is a legfrissebb infókért!

11082568_10153314655097994_5021056292361691830_n.jpg

fotók: Esti Kornél fb