2015. július 23.

Kiss Tibi és az álmok

A Quimby frontemberének és legfőbb dalszövegírójának nem kicsi életművéből rengeteg téma merülhetne fel csokorba gyűjtés céljából. Mostani összeállításunk az álmok és az ébrenlét világát járjuk körbe. Elvarázsoltan, abszurdan, frappánsan – csakúgy kisstibisen.10568958_10152175095921330_3697441766451880563_n.jpg

 1. Álmatlan dal

Csak várjuk, várjuk az álmot Tibivel ebben a dalban, „jöhetne már az álom, úgy várom”, de (ahogy az a listát végighallgatva is ki fog derülni), ez nem olyan egyszerű. Az Álmatlan dal türelmesen indul, szépen, akár tűnhetne igazi altatónak is, de aztán nem elalszunk, hanem egyre türelmetlenebbül forgolódunk benne.

2. Álmod ébren tart

Itt felvállaltan nem is akarunk, és nem is tudunk aludni, sőt, konkrétan virrasztunk a másik felünk mellett. „Csillagporos pupillákkal nézem, ahogy szuszogsz a pamlagon”, „vigyázom szívem zálogát, az urad vagyok, aki éberen virraszt.”

3. Csillagbölcsi

Oké, ez a dal szigorúan véve szövegében nem annyira illik ide, (bár szerepel benne a „téli álom” kifejezés), hangulatában mégis elképesztően altatódal jellegű, andalító, és különben is, „abrakadabra, csiribú-csiribá, hókuszpókusz, ákombákom.”

4. Ultravaló

Az Ultravaló az újabb Quimby-szerzemények közül az egyik leginkább rádióbarát, ugyanakkor a csupasz szöveg maga cseppet sem pop-os hangulatú . „Itt nincsenek álmok és nincsenek álmodók”, „lomtalanított igazságokon ücsörög egy uzsorás.”

5. Don Quijote ébredése

„Hajtogattam a kukák mögött egy álmot” indul ez a dal, és aztán abszurdabbnál abszurdabb képekkel folytatódik: „eldugult piszoárban vitorlázok”, „szívek szemétdombján kapirgálok”. Itt az álmot és az ébredést szigorúan átvitten kell érteni.

6. Hajnali pszicho

„Hunyorgok egy kicsit, mint egy igazi álmodó, mer’ minden álom a valóban romlandó.” Azt hiszem, ez a kulcsmondat, amúgy meg hallgassátok meg a dalt! 🙂

7. Ébresztő

A címével ellentétben nem annyira ébreszt fel ez a dal, pedig még kakaskukorékolás is van benne. Az elején. A végére meg inkább visszaálmosodunk.

8. A vascsöves

Ez a dal zseniális, két rövidke versszaka van csak, amik egymás tükörképei. Az első, a derűlátó a billentyűs, Balanyi Szilárd hangján szólal meg, majd jön Kiss Tibi, aki ördögi hangján kifordítja az egészet. „Szeretem a szád és szeretem a szemed!” – „Cserepes a szád és szomorú a szemed!”

9. Hajnali magok

Ez a dal valahogy ugyanazt az érzést próbálja megfogni, mint a Hajnali pszicho, talán annál jellegzetesebb Quimby-hangzással (bár végén meg kicsit mintha egy James Bond betétdalt hallanánk, nem? 🙂 ). „Álmodtam egy álmos képet, fáradt volt és piszkos,hogy a világ engem nem szeret, sajnos.”

10. Most múlik pontosan

Tudom, tudom, az igazi Quimby rajongóknak már a könyökén jön ki a Most múlik pontosan, annyian feldolgozták és játszották már el ezt a dalt. Ettől most próbáljunk meg elhatárolódni egy pillanatra, és jobb híján elfogadni, hogy mindez nem véletlen. És hát a listán is van létjogosultsága, hiszen itt Tibi „az álmok foltos indián lován” vágtat.

 

+1 Lepedőország

Egyszerűen imádom ezt a dalt, Kárpáti Dódi zseniálisan suttog a fülünkbe olyanokat, mint hogy „a kerítések odafentről sápadt sejtfalak” meg hogy „a távolság hallucinogén kettőnk között”. Nem lehetett kihagyni a listáról, azért csak plusz egy, mert a szöveget nem Tibi, hanem Dódi írta.

Teljes lista hallgatáshoz kattintsatok ide!

kép: Quimby.hu/photos/a.464993056329.249241.50575226329/10152175095921330/?type=3&theater” target=”_blank” rel=”noopener”>Quimby facebook