2015. szeptember 26.

10 őszi dal

Esős reggelek, szeles nappalok, hulló falevelek, forró teák és kezdődő bekuckózások estére. Akár szeretjük az őszt, akár nem, azt el kell ismerni mindenkinek, hogy van egy jellegzetes romantikája. Élvezzük ki, ha már itt van, hangolódásképpen íme egy pár jó dal hozzá!

6844f7db0bfb8e5f128dfa0ddf464ce4.jpg

1. Magashegyi Underground: Esőnap

Mi más is lehetne az első a listán, hiszen a dal is egy elsőről szól: „eső, idén ősszel az első…” Aki pedig már elfelejtette, milyen volt Bíborka zöld hajjal, a klipet is feltétlen elevenítse fel! 🙂

2. 30Y: Suhanjon

Ezt a dalt hallgatva mindig egy képzeletbeli film egyik képzeletbeli jelenete elevenedik meg a lelki szemeim előtt. Sűrű eső, kora esti sötétség, ballonkabátos, kalapos alakok állnak egy ház előtt, titokzatosan… „Most ősz van és az olyan évszak, ami minden más évszaknál esősebb”, „a mérlegelők az utca végén állnak, esőkabátban képzelem el őket”, „mi esernyőkbe kapaszkodva szállunk…”

3. Péterfy Bori: Csodaidő

Ez a dal igazán pozitív, csajos megközelítése az évszaknak, úgyhogy ha kell egy kis optimizmus, ezt ajánljuk a listáról. „Falevelet cipel egy tűsarok, egy légvonattal jött az ősz”, „ha dörög az ég, ugrálj egy pocsolyában velem!”

4. Margaret Island : Eső

Az eső itt végtelenül romantikusan, már-már giccsesen, egy szerelmes vallomás aláfestéseként szerepel. Nem is eső, hanem „felhőszilánk”, merthogy ilyet is tud. „Ha esik, test a testbe feledkezve, bőrig ázva szeretkezne, de végtelen csak veled lenne a történet…”

5. Jurij: Fura ez az ősz

Kicsit lehúz minket ez a fura ősz meg ez a dal, de néha olyan is kell. Bús merengéshez kiváló.

6. Esti Kornél: Rohadt eső

Ez a dal enyhén szólva is a skála sötétebbik végéről fogja meg az eső-témát. Egy borús, esős reggelen sietünk az utcán, esernyővel, sok-sok ember között, és nagyon elegünk van éppen… Még szerencse, hogy az Esti Kornélos srácok ilyenkor is velünk vannak!

7. Quimby: Elvisz a szél

Itt inkább átvitt értelemben, mint szó szerint visz el minket a szél, de soha rosszabbat. Jó felpörögni erre a dalra akár egy borús őszi napon is.

8. Magidom: Eső esik, fölszárad

Ennek a dalnak a szövege zseniális, hiszen Radnóti Miklós. De a dal is nagyon-nagyon jól sikerült, olyan dinamikája van, ami már első hallgatásra is magával visz, utána meg ahányszor csak akarod.

9. Kistehén: Elviszi a szél

A Kistehénre nem jellemzőek a feldolgozások, ez a dal az, merthogy filmzenének készült, és remek lett. Az őszhöz sok köze nincs, csak a címében szereplő szél szó ürügyén került ide, amúgy meg bármelyik évszakban jól jöhet.

10. Elefánt: November

Ennek a dalnak annyi köze van a címében szereplő novemberhez, hogy olyan borús, szürke, elmerengős, mint az a hónap. Talán. Minden esetre tartalmaz legalább egy nagyon zseniális sort: „próbálok súlytalan lenni, hogy rajtam ne múljon a cél, mert a föld az egy léghajó”.

Nektek van kedvenc dalotok őszre? A felsorolt 10-et egyben itt tudjátok meghallgatni!

kép: pinterest