2015. október 3.

Bolyongás a Margaret Islanddel

Akkor jegyeztem meg a Margaret Island nevét, amikor először hallottam a Nem voltál jó című dalt. Elsőre felkaptam a fejem erre az elképesztően szép és reményteli, ugyanakkor mégis hihetetlenül fájdalmas dalra, és rögtön tudni akartam, kik ezek a srácok. Amikor kiderült, hogy a dal szövegírója Bródy János, persze volt egy hatalmas aha! érzésem, de a Margaret Island azóta tett róla, hogy ne az egydalos zenekarok sorába álljon be.

Nemrég megjelent Egyszer volt című lemezük borítója egy kis papírcsónakot ábrázol, egy szépséges fotón, amit nézhetünk a lemezen, ( vagy netán a deezer-en ) hallgatás közben. Nagyon találó ez a papírcsónak-imidzs a zenekarra, abszolút ringatós, andalgós, dúdolgatós dalaik vannak többségében, de azért célirányosan még nem tartanak egy kikötőbe sem.12011128_903555396401721_674118204899947030_n.jpg

És hogy milyen dalokkal teszik mindezt?

A Petőfi rádiónak köszönhetően már slágernek mondható pár dal ad biztos kapaszkodókat a lemezen, legalábbis rengeteget játszották nem csak a már emlegetett Nem voltál jót, de a Bolyongót, és az Egy lány sétál a domboldalont is. Nekem azért ezek közül még mindig a Nem voltál jó viszi a pálmát, de a Bolyongó is nagyon jól sikerült dal. Ezek mellé nagyon gyanús, hogy a már-már szinte giccsesen, végtelenül romantikus Eső, esetleg a szintén nagyon dallamos Egyszer volt is be fog állni a sorba.

Kifejezetten pop-os dal is akad a sorban, az Érezd jól magad, de kis utánaolvasással ki is derült számomra, hogy ezt bizony reklámcéllal is írták. Szóval ilyet is tudnak.

Kapunk egy klassz duettet is a szintén fiatal és feltörekvő Lócival is (Lóci játszik), a Minden felhőt, ami inkább kedves és visszafogott, mintsem nagy babérokra törő, de hát egyik zenekar sem az az ajtóstul a házba alkat, és a dalt szerintem eltalálták.

Van egy népdal-feldolgozás is a sorban, a Csillagtalan, ami egyszerűen szép, Viki hangja csak úgy csillog benne.

Aztán van még itt pár ballada, kiszolgálják a szentimentális, álmodozó lelkeket a srácok rendesen: van szakítós – belenyugvós Csönded, szomorkás Ringató, bíztató Szép vagy kívül, és kürtszólükkal ékesített Nem lesz mindenkor így.10453329_894056164018311_7428724817271997206_n.jpg

Arra, hogy mi Margaret Island fennállási idejéhez képest nagy sikerének titka, több tippünk is van. Az biztos, hogy Lábas Viki hangjában egyértelműen ott a titok. Mindig jó, ha valami elég jellegzetes ahhoz, hogy ne lehessen összekeverni semmivel, Viki csodálatos hangja pedig bizony ilyen. És bánni is tud vele: tud ő gyermekien énekelni, tud dög lenni, tud népdalosat vagy poposat is. (Amikor láttuk őket élőben, kiderült, hogy még Janis Joplint is tud!) Aztán, az is biztos, hogy nagyon bájosak és nagyon szimpatikusak. Aztán, úgy tűnik, elég jó stílusérzékük van a zenéhez. Ez látszik már csak abból is, hogy bár a Margaret Island Lábas Viki, Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf triója, a lemezen hallhatunk nagyon is jó ízléssel kiválasztott zenészekkel együttműködéseket ( Bródy János, Fekete István ), és élőben is csupa klassz zenésszel egészülnek ki ( Verók Tomi, Koltay Kurszán, Gerendás Dani, Szalay Dani, Sárkány Berci ).

Talán fel lehet róni a lemeznek, hogy túl sok „egyforma”, lassú dal van rajta, vagy hogy szövegileg még nem annyira kiforrott, de minek. Összességében egy szép, kellemes anyag az Egyszer volt, ami az előttünk álló hűvösebb estéken bekuckózáshoz kiváló lesz. Izgatottan várjuk a folytatást!

 képek: Margaret Island facebook