2015. december 15.

30Y: “Minden koncert a mi évértékelőnk”

Itt van az év vége, a különleges események és ünneplőbe öltözések időszaka. A 30Y körül is csupa nem mindennapi történés zajlik, így pont jókor kaptuk el Beck Zolit egy interjúra: elárulta nekünk, milyen lesz az, amikor kocsmát varázsolnak a Müpából, és mesélt a héten megjelent BEST OF lemez körüli kalandozásokról is.macsek_aa_3.jpg

 

Mostanában kitaláltatok egy új, elég izgalmasnak hangzó dolgot. Mit jelent az, hogy “kocsmakoncert”? Honnan jött az ötlet?

Az idei MüPa koncertünkön valahogy mást akartunk csinálni, mint az eddigi előadásokon: arra gondoltunk, hogy a hangversenytermet és annak a hangulatát fellazítjuk kicsit. Ezért aztán néhány kocsmakoncertet játszottunk, illetve játszunk – Sopronban kezdtük, és a pécsi év végi koncertünk előtt játszunk egy rendhagyó kocsmakoncertet Pécsen is, hiszen ott vagyunk leginkább otthon.

Amikor lemész a kocsmába, nagyjából tudod, hogy kik lesznek ott, és vannak bevett témáitok, de mindig beesik valaki, aki eddig nem volt ott, és mindig van egy új téma, ami eddig nem volt téma. Azt a fajta véletlenszerűséget, ami egy ilyen összeverődésből adódik, azt akarjuk megtartani a kocsmahangulatból. Előkerülnek hangszerek, meg egy csomó nem is hangszer, és megpróbálunk azokkal dalokra emlékeztető zenéket művelni.

És a Müpában hogyan fogtok ilyen kocsmakoncertet csinálni?

Amin a kocsmakoncertek kapcsán alapvetően elkezdtünk gondolkodni, az az, hogy hogyan teremtsünk egy olyan világot, amiben azok a szabályok kicsit felrúgódnak, amit egy koncerthallgatás általában eredményez. Pláne a Müpában, ami egy elképesztően komoly koncerthelyszín, főleg a Bartók Béla hangversenyterem. Ez egy olyan tér, ami alapvetően fegyelmet követel, szóval az a kérdés, hogy ezt a teret hogyan lehet átrendezni pusztán azzal, hogy telezenéled, és közben átírod valami egészen mássá, amitől valamiféle módon ez a feszélyezettség vagy szabályozottság elillan. Ennek az egyik lényeges eleme az, és ez nagyon fontos volt a zenekar számára, hogy az emberek, akik eljönnek a koncertre, ne egyszerűen hallgatói vagy befogadói legyenek az előadásnak, hanem tevékemy részesei. Szóval, a koncert igazából nem rajtunk fordul meg. Éppen ezért a dalllistát is kimozdítottuk, hiszen ilyenkor a Szentimentálé dalaiból szoktunk válogatni – de idén nem ezt tesszük. Egyfelől mert 15 éves a zenekar, és azt gondoltuk, hogy jó lenne, ha áttekintenénk a zenekar eddigi kalandjait, és nézzük meg, hogy mik azok a dalok, amik éppen ma a kezünkben meg a fejünkben vannak, és amik éppen ma izgatnak bennünket, és azokból csináljunk valamit. Ilyen tekintetben is kocsmakoncert lesz, hogy sokkal spontánabb, mint az eddigiek. Másfelől pedig az van, hogy olyan hangszereket, vagy dallam játszására alkalmas eszközöket is viszünk a színpadra, amiket egyébként viszonylag ritkán, vagy voltaképpen soha nem használnak az emberek arra, hogy zenéljenek rajtuk. És megnézzük, mi történik. Ilyen tekintetben tényleg olyan lesz, mint egy kocsma.

A szokásos évzáró koncertetek pedig Pécsen lesz, egy nappal a Müpa után.

Igen, a 30-ai évzáró pécsi koncert az olyan valami, ami viszonylag kevés kommentárt igényel: elindulsz Pécsről, és mindig oda érsz vissza. Ez évek óta a zenekar számára evidencia, hogy az utolsó koncertjét Pécsen adja. Ráadásul ez a gyakorlatban ténylegesen évlezárás is mindig, hiszen januárban általában nem játszunk.

Ezen kívül meg szoktatok néha állni évet értékelni, vagy év végén átgondoljátok az elmúlt évet?

Ha rendes, jól működő cég volnánk, biztos csinálnánk évértékelést, és én biztos mondanék évértékelő beszédet, de ezeket ebben a formában nem szoktuk. Az évet ilyen szempontból szerintem nincs értelme értékelni. Azt van értelme értékelni, hogy éppen hol tartasz, és mit akarsz mondani: mit mondasz éppen a világról, magadról, hogyan vagy éppen benne abban, amit életnek neveznél. Ez meg nálunk minden koncert tétje. Nincs ebből a szempontból hangsúlyos vagy kevésbé hangsúlyos koncert: nálunk az van, hogy minden koncert a mi évértékelőnk.

A zenekar 15. születésnapját is idén ünnepeltétek. Ha máskor nem is, egy ilyen évfordulón azért csak megáll az ember egy picit, és visszanéz, elgondolkozik, nem?

A 15. születésnap mindenképpen izgalmas dolog, mert ezzel kapcsolatban egyszerűen rádöbbensz, hogy már ennyi ideje ülsz egy zenekari buszban. Konkrétan meg most azért is volt izgalmas, mert lesz a zenekarnak Best of lemeze, és ilyet még tényleg nem csináltunk! Érdekes volt, amikor elkezdtük átnézni a dalainkat, el kellett ugyanis dönteni, hogy mi kerül fel egy ilyen albumra. Szembesültünk vele, hogy több, mint száz dalt írtunk. Mégiscsak kérdés az, hogy milyen szempontok döntenek a válogatásban. Merthogy mik a legjobb dalok vajon? Amik a legnépszerűbbek? Amik számunkra a legfontosabbak? Amik a közönség számára a legfontosabbak? Amik sorsfordítók voltak a zenekar életében, vagy amik sorsfordítóak voltak egy olyan adott ember életében, aki régóta utazik a zenekarral? Szóval ki kellett találnunk, hogy mi alapján fogjuk összeállítani ezt a lemezt.

Ez nagy játék volt, végül úgy döntöttünk, hogy visszafelé haladunk 2014-től 2004-ig, és demokratikusan minden lemezről beengedünk két dalt. Haladtunk szépen visszafelé lemezenként. Ez a Best of lemez így voltaképpen igazi időutazás: elindultunk a jelenből, és visszaértünk a zenekar indulásáig. Egészen kalandos volt. Ráadásul meg aztán azt gondoltuk, hogy valahogy a jelen is idéződjön meg a történetben, így véletlenszerűen felvettünk két régebbi dalt ma. Valahogy úgy, mintha véletlenül éppen a próbatermünk környékén járnál, és benyitnál, hogy belehallgass abba, ami ott és akkor történik.30y_bestof2015_frontcover_1500x1351_72dpi_rgb.jpg

A 30Y-os adventi játékunkat a facebookon keressétek dec. 16. és 19. között!

A 30Y best of lemez dec. 16-tól elérhető MOL kutakon, Müpa kocsmakoncert infók itt, pécsi évzáróról meg itt.