2016. február 21.

“Egy atombomba elronthatja a napod” – dalok világvégéhez

Kedvenc dalszerzőinket és előadóinkat számos személyes és szociális probléma mellett természetesen a világvége gondolata is foglalkoztatja. Ezredforduló? 2012? Atombomba? Jöjjön néhány dal az apokalipszishez!

atombomba.jpg

Kispál és a Borz: Volume

Az 1994-es Sika, Kasza, Léc egyik legjobb, nyitó szerzeménye a Volume, amiben Lovasi András a közelgő ezredfordulóra vizionált egy jó hangos világvégét. Bár nyitott néhány év csúszásra is, hiszen „inkább 2001 vagy 2002 lenne jobb”.

HS7: Atombomba

Ha Kim Dzsongun koreai diktátor választhatna kedvenc magyar dalai közül, minden bizonnyal a HS7 Atombomba című számára bökne rá, bár valószínűleg megkérné Szűcs Krisztiánt, hogy írja át a szöveget hidrogénbombás verzióra.

Quimby: Káosz Amigos

Pont az örökké vívódó Kiss Tibi maradna ki a sorból egy ilyen „finom” témában? Ő köszöni, inkább nem kér a világvégéből, helyette kiugrik a földszinti ablakon.

Junkies: Világvége

A Junkies tagjai a téma tiszteletére eltért a megszokott punkos stílustól, és egy kifejezetten lírai szerzeménnyel várják az apokalipszist. A kicsit Pink Floyd-os hangulatú nótában még a globális felmelegedés is felmerül, de a végső konklúzió az, hogy „ha lesz, beledöglesz.”

Sziámi: Apokalipszis (itt és most)

“Körülöttünk dühöng az apokalipszis – De most felejtsd el, hogy otthon anyuka hisztis” – vérbeli Müller Péter dalszöveg, olyan gyöngyszemekkel, mint „megnyugtató veled benyugtatózva” vagy a „megsemmisülésig csimpaszkodj rajtam”. Mindenesetre Müller Péter az utolsó pillanatig tartó, katartikus szexben látja a megoldást

.

És ti mit hallgatnátok, ha eljönne a világvége? 

Szerző: Soós Levi