2016. március 24.

Nagylemezzel mutatkozik be a marionette ID utódzenekara

Ne temessük itthon se az indie-t! Ezt bizonyítja a marionette ID utódzenekaraként alakult pigeoncoma bemutatkozó nagylemeze, a Third Self-Titled. A rövid, de annál hatásosabb albumon nyolc olyan dal kapott helyet, amelyekről könnyen elhihetnénk, hogy egy angol kertvárosban vagy Amerika végtelen útjain születtek meg.

pigeoncoma_foto.jpg

Elsőként vegyük át, hogyan lett a marionette ID-ból pigeoncoma. Az elődzenekar 2012-ben oszlott fel, tagjai különböző irányokba indultak el; Kővári Gábor énekes-basszusgitáros Alone as I nevű szólóprojektjében bontogatta a szárnyait, Biró Péter a Rosa Parks-ban kezdett dobolni, Marjai Tamás gitáros pedig a Black Mongóban játszott. A külön zenekarokban töltött évek után 2015-ben alapították meg a jelenlegi, pigeoncoma névre keresztelt formációt, és neki is fogtak a lemezírásnak.

Saját szavaikkal így foglalják össze az átalakulást: “A marionette ID feloszlása után a kérdés az volt, hogy ki akarjuk-e, ki tudjuk-e hozni magunkból azt, ami bennünk volt, bennünk maradt. A pigeoncoma létrejötte azt mutatja, hogy bőven volt még muníció a zenekarban, amit viszont csak így, ebben a hármasban tudtunk felszínre hozni.”

A dalszerzést az intuíciók vezérelték, nem volt szoros koncepció, sem túlgondolás: “Ösztönösen alakultak a dalok, nem nagyon volt olyan, hogy ebből vagy abból a témából ennyi vagy annyi legyen. Hiszünk az első verziók erejében, az a legigazabb, ami elsőre jön ki, úgy ahogy van. A számokat metronóm nélkül, maximum kétszeri próbálkozásra vettük fel, tehát, amit a közönség hall, nagyjából az a verzió, ami első szuszra kijött.” – meséli a zenekar dobosa, Biró Péter.

A pigeoncoma bemutatkozó anyagán végighúzódó odamondós, mégis melankolikus hangulat attól is különleges, hogy a mai gitárzenekarok nagy részével ellentétben nem használtak sem szintetizátort, sem samplereket a felvételekhez. Kizárólag gitárokra írt zenéjük olyan energiát hordoz magában, melyet sok trio megirigyelne. Nehézségeket látnak viszont a hazai karrierjükben, az elődzenekarhoz hasonlóan nemzetközi turnéban is gondolkodnak.

“Ennek a zenének külföldön nagyobb kultúrája, hagyományai vannak. A hazai koncerteket kicsit nehezíti, hogy kis túlzással az ország három végében (Budapest, Nyíregyháza, Tatabánya) lakunk, a próbák is komoly logisztikát igényelnek.”

Az album borítóját a zenekar jó barátja, Kiprich Tímea készítette, a lemezt a SONYA-ból és a dUNA- ból ismert Dexter irányítása alatt rögzítették. A Third Self-Titled teljes egészében meghallgatható a zenekar Bandcamp oldalán, ahol tetszőleges összegért le is lehet tölteni a lemezt. A pigeoncoma először élőben Budapesten, a Gozsdu Manó Klubban mutatja be első albumát március 24-én, a Camp Koala és a dUNA zenekarokkal közösen tartott, tripla lemezbemutató koncertjükön.