2016. március 25.

“Az egész tudatosan ösztönös” – interjú a USEME zenekarral

Hazánk vadiúj supergroupja nem félt új irányt venni a tagok korábbi zenekaraihoz képest. A csapat tagjai az éppen pihenőn lévő Subscribe énekese és basszusgitárosa, Csongor Bálint és Anga-Kis Miklós, Markó Ádám dobos, akit például a Gansta Zolee és a Kartelből ismerhetünk, Szalkai Tibor gitáros, akit a Blind Myselfből, valamint Varga Zoltán billentyűs, aki a Bakery és a SuperSize Recording stúdiók alapítója. A USEME a srácok saját megfogalmazása szerint modern rockzenét játszik, és lendületes indulórajtot véve, a szupergyorsan összeállt első lemezüket bemutató koncertre készülnek éppen.

Kérdéseinkre Anga-Kis Miklós basszusgitáros és Szalkai Tibor gitáros válaszoltak.

useme_2016.jpg

  • Mikor és kiben fogalmazódott meg a zenekar ötlete?

Anga-Kis Miklós: 2015 júniusában kezdtem el azon gondolkodni, hogy nem szeretnék, és nem is tudok színpad és zenekar nélkül létezni. Ádit megkérdeztem, hogy lenne-e kedve dobolni egy új zenekarban, és ő gondolkodás nélkül igent mondott. A gitáros kérdés már nem volt ilyen egyszerű, hónapokig keresgéltünk, titkos castingokat tartottunk, de nem nagyon sikerült megtalálni az igazit. Tibit (az igazit) hosszú és kitartó ostromlás után szeptember végén sikerült leigazolnunk. Bálintot nyár végén kerestük meg, aki azt mondta csapjunk bele, küldjük el a demókat. Postafordultával küldte is az első énektémákat, már akkor éreztük, hogy nagyon jó lesz a vonal. Zolit stúdiózás és zenei producerség miatt kerestem meg, amikor jelezte, hogy annyira tetszik neki a koncepció, és a dalok, hogy inkább beszállna billentyűsnek.

  • „Supergroup”-ként mennyire volt egyértelmű, hogy kik lesznek a csapat tagjai, már eleve meglévő barátok találtak egymásra, vagy egy tudatos koncepció alapján gondolkoztatok ezen, és esetleg más nevek is felmerültek?

Miki: Olyan embereket kerestem, akik már régóta benne vannak a körforgásban, tapasztaltak zenekarozás terén, nem kell elmagyarázni nekik semmit, az első pillanattól kezdve egy irányba nézünk és közösek a céljaink. Azt gondolom, nagyon jól sikerült, az első zenekari megbeszélésen is mindenben egyetértettünk, gördülékenyen és könnyedén tudtunk a tervekről, célokról és azok megvalósításáról beszélgetni. A stúdiómunkálatok is példaértékéűen zajlottak, rekord idő alatt írtuk meg és vettük fel a lemezt, mindezt abszolút feszültségmentesen, jó hangulatban.

  • Honnan jött a zenekar neve, és mit takar?

 Miki: Az egyik dalnak volt a munkacíme, és ez alapján választottuk.

Szalkai Tibor: Sok boldog, vicces percet és fejszaggatást okozott ez a folyamat. Én szeretem a USEME-t, tudok vele azonosulni, de húsz év után rá kellett jönnöm, a névválasztás témaköre szinte mindennél nehezebb ebben a szakmában.

  • Most már kb 1 hónapja megjelent a Világvevő című album. Mit szóltok a visszhangokhoz: vannak, akik hiányolták először a keményebb hangzást, míg néhány kritika a magyar pop újjászületéséről beszél. Erről mi a véleményetek, követitek a visszajelzéseket?

Tibi: Számomra ez egy remek modern rock lemez, kis hazánkban stílusalkotónak számít. Szeretem azt is, hogy anyanyelvű. Én biztosítékkiverő formációkban nevelkedtem, ezért hozzá voltam szokva, ha valami újat alkot az ember, akkor lőnek rá rendesen, ugyanakkor példátlan rajongást, elismerést is kiválthat.

Miki: Mertünk változtatni, mertünk mást csinálni mint eddig, és azt is tudtuk, hogy lesznek, akiknek ez nem fog bejönni. Aki Subit, vagy Blindot vár, az csalódni fog, de eszünk ágában nem volt még egy progrock zenekart csinálni. Nem folytatni akartunk az eddigi dolgainkat, hanem egy új irányba akartunk elindulni. Mindent összevetve nagyon sok jó visszajelzést kaptunk, az emberek szeretik, amit csinálunk. A Felhővitorlás tudatosan kiválasztott első dal volt, amivel a zenekar egy jellemző oldalát kívántuk megmutatni. Két nap alatt húszezer lett a nézettsége, ami azt igazolja, hogy szeretik a népek. A Petőfi Rádió egyből programra tűzte a dalt, ezt is pozitív visszaigazolásként éltük meg. A lemez megjelenése óta pedig számolatlan mennyiségben kaptunk elismerő sms-eket, telefonokat, facebook üzeneteket szakmabéli barátainktól és korábbi zenekaraink rajongóitól egyaránt.

  • Ti egyébként milyen stílusba sorolnátok a dalaitokat, foglalkoztok egyáltalán a kategorizálással?

Miki: Modern rock zenét játszunk. Nem foglalkozunk a kategorizálással, ahogy ezt korábbi csapatainknál sem tettük. Kiírtuk a facebook oldalunk indulásokor, hogy a műfaj poprock, de azt is azért tettük, hogy világossá váljon a nagyérdeműnek is, hogy ez más lesz, mint amit ez előtt csináltunk.

  • Kategória ide vagy oda, mennyire más érzés lesz a színpadon állni egy metálzenekarral, és mennyire más egy poprockzenekarral szerintetek?

Miki: Ezt a kérdést, majd a szombati A38-as koncert után fogjuk tudni igazán megválaszolni. Azt viszont már most ki tudom jelenteni, hogy próbán játszani nagyon jó ezeket a dalokat, és el sem tudom mondani mennyire várjuk, hogy kiderüljön, milyen érzés ugyanezt színpadon! Tűkön ülünk!

Tibi: Én ugyanazt csinálom, mint húsz éve, nem kell színészkednem, simán meg tudom élni spirituális élményként. Maximum annyi, hogy itt nagyobb a felelősség.

  • A zenekaron belül mennyire és miben érzitek azt más kezdő zenekarhoz képest, hogy  csupa profi, tapasztalt zenészből áll a csapat? Alkotási folyamatokban, stúdiózásban, fellépéseken, vagy éppen nyilatkozásban miben vagytok mások, netán tudatosabbak, mint egy „sima” kezdő zenekar?

Tibi: Az éveket, a rutint és az intuíciót nem pótolja semmi. Ez az egész tudatosan ösztönös!

Miki: Kezdő zenekarok még meg akarják váltani a világot, és le akarják játszani a csillagokat az égről. Mi ezeken már mind túl vagyunk. Mindössze jó dalokat akarunk játszani, jól akarjuk magunkat érezni. Nálunk már nincs olyan para, hogy ki dominál, nincsenek felesleges feszkók, mindenki elismeri a másik tudását és tapasztalatát. Kiegészítjük egymást és húzzuk egymást előre. Az első pillanattól kezdve megvolt a közös nyelv, egyetértés, szinergia.

  • Mire számíthatunk a szombati A38-as lemezbemutató koncerten?

Tibi: Örömkönnyekre és izzadt testekre.

Miki: Mi csináljuk a dolgunkat: legjobb tudásunk szerint eljátszuk, előadjuk a dalokat, amiket egytől egyig a koncertekre írtunk.  Az A38-as koncert a USEME első élő megmérettetése, első találkozása a zenének, a közönségnek, és a zenekarnak. Biztos vagyok benne, hogy nagyon komoly energiaáramlás lesz, és himbálózni fog a hajó rendesen!

  • Mik a közelebbi és távolabbi tervek, amikről már most tudni lehet?

Miki: A hajó után szeretnénk az összes nyári fesztiválon fellépni, ősszel országjáró turnéra indulni, mindeközben pedig gőzerővel írjuk a kettes USEME lemez dalait.

A lemezbemutató koncert részleteiért katt, a teljes albumot pedig itt tudjátok meghallgatni!

A cikk megjelenését az NKA Cseh Tamás Programja támogatta.nka_csak_logo.png