2016. április 10.

Bemutatkozik a győri Rómer Ház

A hetekben Győrben jártam és benéztem egy igazán klassz koncertre a Rómerbe. Aki még nem járt ott, annak segítségül kicsit leírom, hogyan kell elképzelni a helyet.

gpz_1526.jpg

A Rómer Ház koncertterme

A koncerttermen kívül még több kisebb helyiség is van a házban, több folyosó és közlekedő, külön térben van a bárpult, a mosdókhoz pedig szintén egy külön folyosón keresztül lehet eljutni. Egy belső udvar oldja meg a klubb előtt zajongás problémáját, itt kellemesen lehet cigizni, iszogatni, beszélgetni.

A ruhatár és a backstage az alaksorban vannak, itt látszik igazán az épület csupasz valója: a kőburkolat meleg és családias hangulatot teremt. A ruhatár egyébként a koncertre érkezőknek ingyenes, a srácok kedvesek és gyorsan dolgoznak.

A koncertterem és a hely befogadóképessége hivatalosan 300 fő, Horváth Gábor (programszervező) elmesélése szerint ez nagyon gyakran egyezik is a házban lévők számával.

Elmesélte azt is, hogy hosszabb szünet után a Rómer Ház 2014 októberében nyitott meg újra. Az előtte eltelt idő lényegében a város underground életében is űr volt, nem volt Győrben olyan hely, ami teret tudott volna adni ezeknek a koncerteknek. Ezt az űrt próbálja betölteni a Rómer Ház.

gpz_0890.jpg

Az újra-nyitásnak adott némi hátszelet az is, hogy egy régi, kultikus helyről volt szó, így nem a teljes ismeretlenségből kellett felépíteniük. Nem jelentette ez azonban azt, hogy az emberek kérdés nélkül jöttek volna. A technikán, megjelenésen igen sokat kellett és kell ma is dolgozniuk a hely szervezőinek, hogy megfelelhessenek az igényeknek.

Ideális időben tűnt fel az első Cseh Tamás Program pályázati kiírása koncerthelyszínek számára. Horváth Gábor elmesélése szerint a 2014/2015-ös szezonra már ott volt a fejekben a pontos programterv, de az anyagiakban még húzódott némi rés. A Rómer Flóris Múzeum volt még igen nagy segítség mind ebben, mind a szervezésben (engedélyek kikérése, lebonyolítás).

A 2014/2015-ös szezonra tehát CSTP támogatást igényelt a Ház, amit meg is kaptak a teljes programtervezetükre. Ez egy anyagi biztonságot tudott adni egy éppen újrainduló klubb életében. Ennek volt köszönhető az is, hogy meg tudtak hívni a Rómerbe olyan zenekarokat is, akik korábban még nem voltak Győrben, vagy megengedhették azt, hogy a húzó, aktuálisan divatos nevek mellett kisebb bandáknak is teret adjanak, lehetőséget a bemutatkozásra.

Az utóbbi időben pedig egy újabb határvonal látszik közeledni, ugyanis a koncertnaptár lassan zsúfolásig lesz a Ház részéről. Érdekes módon ugyanis – hiába egyetemi város – a tapasztalatok szerint a hétköznapokra igen érzékenyek itt az emberek, nem igazán állnak meg a koncertek a lábukon. A hétvégék pedig rendre tele vannak jobbnál jobb zenekarok koncertjeivel, amire akár már egy héttel korábban is elfogynak a jegyek.

Horváth Gábor szerint ezért is szeretik annyira a zenekarok a Rómer Házat: míg egy 600-700 fős helyen az első sorokban a rajongók tombolnak, hátrébb csak lötyögnek, söröznek az emberek, míg itt érezhetően az utolsó centiméteren is izzik a hangulat. (Ezt csak megerősíteni tudom.)

Jelenleg a második CSTP időszak fut, melyben szintén eredményesen vesz részt a Ház. Tavaly áprilistól a győri önkormányzat is kiemelten támogatja a létesítményt. A Győr+Média rádiós, televíziós és online felületet is biztosít ehhez. Nyáron pedig egy nagyobb fejlesztésbe vágnak bele ennek köszönhetően.

Fontos megjegyezni, hogy a Rómer Ház azonban nem csak a koncertek otthona. A Rómer Kvelle csapat szervezései mellett itt helyet kapnak olyan programok is, mint az I love Mozi vagy az Import Impró Társulat.

A jövőre pedig elég nagy tervek vannak a tarsolyokban: az év legnagyobb bulijának ígérkezik például az április 29-30-ai hétvége, amikor fellép többek között az Irie Maffia, a Middlemist Red, az Intim Torna Illegál, és lesz Random Trip is. (Infókat itt találtok erről.) Illetve szeretnének egy kávézó részt kialakítani, aminek köszönhetően egész napra kinyithatnának. Remek lehetőség lenne ez arra is, hogy egy törzsvendégkört építsenek ki. Ennek a közönségnek pedig bátran szervezhetnének egy nem késő esti idősávba olyan koncerteket, melyekre egyébként várhatóan alacsonyabb érdeklődés lenne.

A szervezők tehát aktívan törekednek arra, hogy a Rómer Ház semmilyen értelemben ne legyen beskatulyázható: ugyanúgy szeretnének elhívni teljesen kezdő zenekarokat, mint a ma legdivatosabb neveket is, és legalább annyira szeretnék megszólítani az idősebb korosztályt (pl. Kontroll Csoport, február), mint a fiatalokat.

szilagyi_norbert_horvath_gabor.JPG

Szilágyi Norbert és Horváth Gábor, a programszervező csapat

Összességében igazán lehet szeretni a Rómer Házat. Tiszta, rendezett, a személyzet és a szervezők kedvesek és készségesek, az elképzelések és célkitűzések pedig mind azt mutatják, hogy reálisan látják a hazai zeneipart és a saját lehetőségeiket is.

Szerintem nézzetek be egy koncertre, ha Győrben jártok.

nka_csak_logo.pngcstp-logo-web-small.png

 A cikk megjelenését (illetve a Rómer Házat is) a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja támogatta.