2016. április 12.

A Meztelen Diplomaták elhozzák a nyarat

Épphogy csak kisütött a nap, máris itt a legnyáribb dalcsokor a Meztelen Diplomaták: Helyből bárhol című EP-jéről. A Nézd a lányok című dalukhoz siklóernyőzős szövegvideó készült, lemezbemutató koncertjük pedig április 14-én a Kuplungban lesz.

A Meztelen Diplomaták 2009 óta hívják táncba közönségüket, dalaikat két EP és a 2013-ban megjelent, Sellő Grand Hotel című nagylemez őrzi. Az új lemez nyárias hangulatú dalainak producere az Anima Sound Systemből is ismert Prieger Zsolt volt, hangmérnökként pedig Dióssy D. Ákos működött közre a lemezen.

md_ep2016_cover800.jpg

A Meztelen Diplomaták életigenlő szövegeikben mégaz élet árnyékos oldalát is képesek derűsen megfogni. A most megjelent EP dalai is olyan pillanatok zenei lenyomata, mint egy hangulatos éjszakai utazás, felhőben heverészés vagy egy keserédes elválás, de hadd meséljen a dalokról a csapat basszusgitárosa, Elek Mátyás:

1. Percenként

“Egy dolog felnőni a Kispálon, és egy másik ülni egy stúdióban egy kanapén, miközben Dió (Dióssy D. Ákos – a szerk.) a ti hatnyolcados égig emelkedő szerelmes dalotokra csembalót improvizál. Honvágy, szerelem és „amikor először vettem kezembe gitárt, ezt sosem gondoltam volna” ez a szám.”

2. Ne menj haza      

“A dal az elválás előtti utolsó pillanatról szól. Több nekifutás után ennél a letisztult szintipop hangzásvilágnál maradtunk, mert tökéletes egységet alkotott a szöveggel. A zenekar történetének eddigi legérzékibb dala.”

3. Nézd a lányok

“Az a nyár, amikor kánikulában réten heverészve hangyák másznak az ember orrába, és hanyatt fekve meztelenül kaszáló lányokat látunk a felhők tetején. A zenekarban máig nincs konszenzus, hogy a dalban vajon egy Volkswagennel vagy egy katicabogár hátán utazunk.”

A Nézd a lányok című szám szövegvideót is kapott, nem is akármilyet: a zenekar dobosa, Barát Ádám siklóernyőzik benne, a szövegek pedig az alatta elterülő tájra kerültek fel

4. Sárgás fények

“Éjszakai autózás, ez volt a kiindulópont. Furcsa módon a leghidegebb decemberi zimankóban, az akusztikus koncertünkre készülődve találtuk meg ezt a nyári hangszerelést. Azonnal beleszerettünk az ukulele hangjába, és az addig kicsit komor, éjszakai autózás hangulatot füttyszó, steeldrum oldotta föl. Aztán most felvettük, és úgy látszik, hogy tényleg meghozta végre a nyarat.”

A Helyből bárhol EP egyébként teljes egészében elérhető itt, a lemezbemutatóról pedig minden infót megtaláltok ide kattintva.

nka_csak_logo.pngcstp-logo-web-small.pngA cikk megjelenését az NKA Cseh Tamás Programja támogatta.