2016. április 17.

11 űrbéli dal

Pár hete befejeződött egy nagy sikerrel lezajlott űrkiállítás kicsiny fővárosunkban, és rengeteg ember közösségi oldalát szkafanderes szelfik borították el. Nem kellett sokáig kutakodni, amíg a zene világában is találtunk olyan dalokat, amik az űr témaköréből inspirálódtak. Jó hallgatást hozzá! 🙂94cf2fcdd49897f293da3336aab917aa.jpg

kép: pinterest

1. Zaporozsec: Menjünk a Marsra

Menni kell, persze, csak hova – teszi fel a költői kérdést a Zaporozsec, és a választ is megadja abban a dalában, ami miatt először jegyeztem meg a nevüket. Menjünk a végtelenbe és tovább: “minket vár a naprendszer, Szaturnusz, Vénusz, Jupiter, akadhat számunkra hely…”

2. Amorf Ördögök: Fapados űrutazás

Ennek a dalnak a refrénjét tuti, hogy mindenki ismeri, még az is, akinek a címe elsőre nem mond semmit. A fapados utazás során pedig találunk a Marson közértet, sétálunk a Vénuszon nővel, megnézzük, milyen jó hely a csillagrét, és sötétet eszünk.

3. Hollywoodo: Csillagos

“Csillagos égbolt, úgy ölel át, sátram az összes, de egy, aki lát…” Az űr itt viszonylag direkten, egy öblös férfihangban megtestesülve az újrakezdés végtelen lehetőségének metaforájaként jelenik meg.

4. Kispál: Űrturista

A Kispál Űrturistájában ( természetesen a Holdfényexpressz című albumról ) az űr inkább befelé, mint kifelé értendő. Magányos szomorkodásokra kiváló.

5. Óriás: Fényt az űrbe

“Az űrbe, az űrbe is vittem már fényt, elindultam és végigmásztam az ég peremén…” – állítják Egyedi Petiék ebben a dalban. Nekik el is hisszük.

 

6. Margaret Island: Csillagtalan

Gyönyörűszép népdalfeldolgozás a Margaret Islandtől, amiben Viki hangja ezerféleképpen csillog. Van neki kifejezetten slágeresített verziója is, de szerintünk éljen az eredeti!

7. 30Y: UFO

Szentimentálé- ügyi 30Y dal, amiben pont olyan tökfényes este van, amilyennek lenni kell, és amiben szárnyak nőnek a lányok hátára. Hogy a rétre, amin mindez történik, hogy szállnak le UFO-k és miért, az végképp homályos, de attól még nagyon szeretjük.

8. Kistehén: Jó színe van

Ez a dal abból az abszurd helyzetből indul el, hogy éppen kilépünk az utcára új cipőben, erre megállít minket egy földönkívüli, és közli, hogy itt a világvége. Mindennapos eset, nem igaz? Ennek ellenére a Kistehénre jellemző módon kapunk komolyabb konzekvenciát is a vicces tálalás ellenére: “az ember életét felfogni képtelen, ha rájön, a világ valóban végtelen…”

9. Vad Fruttik: Galaxis szépe

Likó Marci nagyon gyakran használ az űrrel, az univerzummal, a nappal és a holddal kapcsolatos hasonlatokat és metaforákat (van is róla külön cikkünk Frontvonal rovatunkban). Ebben a dalban Marci űrlovon vágtat, és a Tejúton táncol a galaxis szépével.

10. Magashegyi Underground: A fogyó Hold felé

Remek dal Bíborkáéktól, ami koncerteken még remekebb együtténeklésbe tud torkollni. Azért a rögzített verziójára is ér gyakorolni…

11. Odett: Csillaghullás

 Odett dalainak, látványvilágának, ruháinak nagyon kedvelt motívuma a csillag, így akár több dal is pályázhatott volna erre a listára tőle. Ez a dal a nyári bulik és flörtök könnyed világába visz minket, ahol a csillagos ég alatt nem látja senki, mit csinálunk.

A teljes űrutazásért ide kattintsatok!

cstp-logo-web-small_1.pngnka_csak_logo_1.pngA cikk megjelenését az NKA Cseh Tamás Programja támogatta.