2016. május 22.

KLIPPREMIER: hiperkarma – Aranykor

Nálunk nézhetitek meg elsőként a hiperkarma Aranykor feldolgozásához készült klipet. A dal a 25 éves Quimby-t ünneplő válogatás és feldolgozáslemez, a Tükröm, tükröm egyik trackje, melyet még januárban vett fel a zenekar. Ennek kapcsán is kérdeztük a frontembert, Bérczesi Robit, de beszélgettünk még a közelmúlt történéseiről, tervekről és új lemezekről.

Most debütált a Quimby feldolgozások lemeze, a Tükröm, tükröm, amiben a hiperkarma is közreműködött egy dal erejéig. Mesélj kérlek kicsit az Aranykorról! Miért ezt a dalt választottátok, hol vettétek fel, mennyire vagytok elégedettek a végeredménnyel?

Sokat gondolkodtunk azon, hogy melyik dalt válasszuk, szóba került az Otthontalanság Otthona és a Don Quiote Ébredése is, de ezek a dalok – mint a Quimby számok nagy többsége – úgy lett megírva és felvéve, hogy lehetetlenségnek tűnt az eredetinél jobban eljátszani. Aztán szinte az utolsó pillanatban eszembe jutott, hogy én hogyan ismerkedtem meg a Quimby zenéjével: 97-98 körül jelent meg a Diligramm című lemezük és azt valahonnan kölcsönbe kaptam műsoros kazettán. Emlékszem, végighallgattam fejhallgatóval a kis kétkazettás magnómon és az Aranykor című dal maradt meg bennem leginkább, biztosan a Beatles-es akkordváltások miatt, ami a többi dalra nem volt jellemző. B-oldalas dal volt, lehetett érezni, hogy a zenekarnak ez csak egyfajta stílusgyakorlat és valószínűleg nem ez a kedvenc számuk. 18 évvel később – vagyis most – eszembe jutott ez a dal, megkerestem Youtube-on, meghallgattam és most is tetszett, ezért szóltam a srácoknak a zenekarban, hogy akkor ezt dolgozzuk fel. Eredetileg ilyen hippi-dalt szerettem volna belőle csinálni, tábortüzes akusztikus gitározással, vokálokkal, csörgővel, de aztán a próbán, miközben raktuk össze a dalt, Gyula, a zongoristánk, elkezdte játszani ebben a rock’n’rollos, Hungáriás ritmusban, a többiek is beszálltak, játszottuk így egy ideig, aztán jót nevettünk és úgy döntöttünk, hogy akkor ez lesz a mi feldolgozásunk ritmusa. A Quimby-s srácok azt hiszem, tőlünk valami egészen másra számítottak, minimum reppelésre, de semmiképpen nem ilyen 50-es évek boogie-woogie-ra. Vasti barátunk stúdiójában vettük fel a dalt és én személy szerint elégedett vagyok a végeredménnyel, vicces kis két és fél perces dalocska a fiatalságról meg a letűnt időkről.

12469512_675519425918738_2261106626832989978_o.jpg

Sounday Studio, a dal felvétele közben

Egyébként milyen kapcsolatban vagytok a zenekarral (Quimby), vannak-e nagy közös sztorik?

Sok közös sztori van, ilyen is, olyan is. Amire szívesen emlékszem vissza, az egy Almássy téri közös koncertünk volt, 2002 február 2-án. Azért emlékszem ennyire pontosan a dátumra, mert csupa kettesből áll. Quimby-Farsang volt – illetve Fals-hang, ez volt a neve – és mi voltunk az előzenekar. Az egy jó buli volt. Amúgy a 2000-es évek elején sokat bandáztunk Tibivel, cetlikre írogattuk a szövegötleteinket, vidáman Ice teázgattunk és közben rohamtempóban közeledtünk a falhoz, amibe aztán mindketten jól be is csapódtunk. Szép idők voltak.

858769_671253306345350_5120733143464577362_o.jpg

Bérczesi Robi és Kiss Tibi a hiperkarma 2015-ös évzáró koncertjén

Nem is olyan régen Frenk elhagyta a hiperkarmát, azóta Hámori Benedek vette át a helyét. Honnan ismeritek őt, hogyan zajlott a kiválasztása és milyen vele együtt zenélni?

Frenk már régóta szeretett volna a szólódolgaira koncentrálni és a Budapest Bár meg a hiperkarma mellett erre nem nagyon volt ideje. Végül a keze is kikészült a dobolástól, az utolsó közös koncertjeinket már befáslizott kézzel játszotta. Már decemberben jelezte, hogy kiszáll, de csak akkor, ha már megtaláltuk az utódját, mivel nem akart minket cserben hagyni. Ez egy nagyon nehéz időszak volt számomra, ötletem sem volt, ki tudná őt pótolni. A menedzserünk, Pájszon körbetelefonált a szakmában és kiderült, hogy a Carbonfools zenekar bizonytalan ideig szünetelni fog és az ő dobosuk, Hámori Benő jelenleg szabad, így felhívta őt, majd én is beszéltem vele, kért egy kis gondolkodási időt, megfontolta a dolgot és végül úgy döntött, hogy csatlakozik a bandához. Már az első próbán koncertkészre összeraktuk a dalok felét, a másodikon meg a másik felét. Azóta már új dalokon is elkezdtünk dolgozni. Eddig három koncertünk volt ebben a felállásban és a többiek nevében is kijelenthetem, hogy mind a három nagyon jól sikerült, nagyon szeretünk Benővel együtt zenélni.

13063018_731027407034606_3602163916761642214_o.jpg

A zenekar már Hámori Benedekkel (balról harmadik)

Júliusra ígértétek az új hiperkarma dalokat, amiket egy EP bemutatón élőben is hallhatunk majd a Budapest Parkban. Hogyan írsz most dalokat, mi ad ihletet vagy miből merítesz?

Két új dalt fogunk bemutatni július 9-én a Budapest Parkban, mindkettő az aktuális élethelyzetemről szól nagyjából, arról, hogy hogyan érzem magam mostanság a fejemben. Nem lettek popdalok, az biztos. Öt perces, kicsit bonyolult szerkezetű, alternatív rockdalok lettek. Tudom, hogy mostanában ez nem valami menő, de belőlem ez jön. Az egyiknek az a címe, hogy Délibáb, a másiknak meg Szóbaszó.

Mire bemutatjátok az új EP-t, már javában tombolni fog a fesztiválszezon. Szeretsz fesztiválokon játszani, vagy közelebb áll hozzád a klubszezon intimebb hangulata?

Kicsit talán jobban bírom a fesztiválok hangulatát, mert az olyan érzés mintha nyaralnék, a szabadban vagyok, ami amúgy elég ritkán történik meg velem.

Túl a nyáron és az EP bemutatón milyen hosszú távú terveid vannak a hiperkarmával?

Ősszel szeretnénk még megjelentetni egy vagy két új dalt a készülő negyedik albumunkról, ami 2017 tavaszán fog megjelenni és a terv az, hogy lemezbemutató turnéra indulunk majd vele.

Mennyire szeretnél most a szóló produkciódra (Én + az Ének) illetve az újra aktív BioRoBoT-ra koncentrálni?

András szeretné, ha még idén meg tudnánk jelentetni a második BioRoBoT albumot, amire én is látok esélyt, mert vannak új dalaink, viszont elkapkodni nem szeretném se a felvételeket se a dalírást, bár mondjuk, ez a veszély nem nagyon fenyeget, mivel egy meglehetősen lusta hangulatember vagyok. Az Én meg az Énekkel kapcsolatban jó volna, ha több vidéki klubba is el tudnám vinni a műsort, 4-5 városban már jártam idén és jó koncertek voltak, legalábbis én jól éreztem magam. Mondjuk, nekem a színpadon eltöltött idő magasan a legkellemesebb része az életemnek.

12973374_10153805308848751_1084113214850761644_o.jpg

BioRoBoT koncerten

Szeptemberben lesz a 40. születésnapod a MüPában, mivel készülsz erre az alkalomra?

Egy Én meg az Ének műsor lesz a MüPában, hiperkarma, BioRoBoT, BlaBla dalok, népdalok, megzenésített versek és az emléxel? albumról feldolgozások. A különbség az lesz, hogy ezúttal nem egyszálgitárral, egyedül adom elő a dalokat, hanem zenekarral illetve hangszeres és énekes vendégművészekkel.

Íme a Quimby – Aranykor című dalából készült feldolgozás és annak videóklipje, melyet szintén a Sounday Studióban vettek fel:

A júliusi EP bemutató részleteit ide kattintva találod, Robi szülinapján pedig ide kattintva tudsz részt venni a MüPában.

cstp-logo-web-small_1_1.pngnka_csak_logo_1_1.pngA cikk megjelenését az NKA Cseh Tamás programja támogatta.