2016. június 29.

A Marsról nagyszínpadokra – Zaporozsec interjú

A szentgotthárdi gyökerű Zaporozseces fiúk már 2004 óta zenélnek együtt, de saját elmondásuk szerint a valódi hangjukat csak 2011-ben találták meg, Buborék című lemezükkel. Azóta összehoztak még egy lemezt, a Sok szerencsét, Mr. Gorsky!-t, viszonylag rövid idő alatt több rádiós slágert, népes rajongótábort, nemrég pedig szerepeltek a NagySzínpad! tehetségmutatón is. Varga Bence énekes-dalszerző-frontemberrel és Papp Dávid gitárossal a június közepi lemezbemutató koncertjük előtt beszélgettünk.rsz_zaporozsec_2117.jpg

Hamarosan kezdődik az A38-as lemezbemutató koncertetek. Általában színpadra lépés előtt van valamilyen rituálétok, szokásotok?

Varga Bence: Hú, hát pont most nem így alakult, de egyébként legtöbb esetben szokott lenni egy csendesebb kis öltözőnk, ahol az utolsó fél-1 órát legalább együtt töltjük nyugiban, sörözgetve, kis pálinkával maximum… (nevet) És igaziból próbálunk egymásra hangolódni, ennyi. Különösebb kabalánk vagy konkrét rituáléink nincsenek, ha olyasmire gondolsz, mint ami például most az EB-n kiderült a magyar csapatról, hogy Király Gábor mindig elsőnek száll ki a buszból.

A mai koncertre van valami különlegesség, amivel készültetek?

Papp Dávid: Alapvetően mivel ez egy lemezbemutató lesz, a lemez majdnem összes dala el fog hangzani. Ezen kívül most ott tartunk a koncertjeinkkel kapcsolatban, hogy a NagySzínpad kapcsán kidolgoztunk egy standard műsort, amit tudunk igazítani ahhoz képest, hogy éppen mennyi időnk van játszani.

Bence: A NagySzínpad azért picit nyilván speciálisabb volt, hiszen ott az utolsó 20 percre kellett fókuszálni, az volt az úgynevezett „versenyprogram”, amibe jobban besűrítettük a műsorunk színe-javát. Ilyenkor, egy „igazi” koncerten jobban el lehet osztani a dalokat.

Jó, hogy szóba hoztátok a NagySzínpadot, amúgy is érdekel minket, hogy mik voltak a benyomásaitok, hogy ülepedett le ez a dolog bennetek?

Bence: Nekünk nagyon jó élmény volt összességében, bár talán az egyik legstresszesebb koncertünk volt eddig. (nevet) Előtte egész nap nyúztak minket a TV-sek, szinte ők löktek fel a színpadra, annyira az utolsó másodpercig interjú volt. Ilyen azért nem szokott lenni sűrűn szerencsére. De ezt leszámítva mi jól éreztük magunkat, amit elterveztünk, a mi részünket, vagyis a dalokat, a bulit, azt úgy érezzük, hogy sikerült megcsinálni.

A visszajelzésekkel kezdtetek valamit, figyeltetek rájuk?

Bence: A zsűri véleménye furcsa, hogy egyáltalán volt, szakmai véleményt nem szoktunk kapni ennyit egy-egy koncert után normál esetben. Esetünkben ez elég vegyes volt, kaptunk egy-két szigorúbb kritikát is, de ez nem baj. Amivel tudunk mit kezdeni, azzal próbálunk. Amit többen említettek például, az az ének volt, arra próbálunk is sokkal jobban figyelni azóta, be is ruháztunk ezzel kapcsolatban, hogy tudjunk rajta javítani, vettünk fülmonitort például. Az ízlésbeli dolgokkal viszont nyilván nem tudunk, és nem is akarunk mit kezdeni.

Dávid: Tanulságos volt az egész, az biztos, de nem vettük túlságosan komolyan a verseny drámai részét, ami jól jött.

Bence: Igen, a verseny körüli úgynevezett botránnyal, vagy felhajtással mi nem foglalkoztunk, tényleg nem fogtuk fel ilyen drámaian az egészet. Úgy tűnt, többen a zenekarok közül kicsit véresebben fogták fel a dolgokat, mi viszont próbáltuk reálisan kezelni, és ez sikerült is. Mi ezzel kaptunk egy jó élményt, és talán egy pontosabb visszajelzést arról, hogy hol is tart a zenekar, amit egyébként szintén hasonlóan láttunk eddig magunktól is, mint amilyen visszajelzéseket most kaptunk. Meg hát ne felejtsük el a lehetőségeket, most például ott leszünk majd ennek a versenynek köszönhetően a Szigeten, a Strandon, meg több nagy magyar fesztiválon is, aminek nagyon örülünk.zaporozsec_2361.jpg

A közönségetek szerintetek bővült a NagySzínpad kapcsán, nőtt a facebook rajongótáborotok például?

Dávid: Talán valamit tett hozzá, de nem drámaian.

Bence: A közönséggel kapcsolatban azt tudjuk például, hogy a zenekarok között viszonylag kevés különbség volt, 20-30 szavazatok. Ez jó érzés, úgyhogy én azt mondanám, hogy inkább a már eddig is meglévő közönségünk elhivatottságát, kötődését bizonyította ez a verseny, ami szintén nagyon szuper.

A NagySzínpad kapcsán ahogy említettétek is, lesznek nagyobb fesztiválokon is fellépéseitek nyáron. Ezekre hogy készültök, gondoltok például arra, hogy sokkal több külföldi néző előtt fellépni esetleg más irányokat nyithat meg, és specializáljátok erre a koncerteket?

Bence: Nem, nem szoktunk ezen gondolkozni… Pedig lehet, hogy kéne! (nevet) A rendes koncertműsorunk, ahogy mondtuk is már, most ért/érik össze, úgyhogy egyellőre az a cél, hogy az tökéletes legyen, de majd talán kitalálunk valami extrát is addig!

Mit szóltok a Petőfi Rádió körül most kialakult helyzethez? Rólatok kifejezetten elmondható, hogy fiatal zenekar létetekre több olyan dalotok van, amiket rengeteget hallhattunk a váltás előtti Petőfin, ami nyilván jót tett az ismertségeteknek.

Bence: Igen, nagyon sokat köszönhetünk a Petőfi rádiónak. Az egyetlen olyan országos rádió volt, ami felvállalta, és hivatásának érezte, hogy fiatal, még nem ismert zenekarokat karolt fel és játszotta a dalaikat. Hosszan lehetne sorolni, hogy az alternatív zenében milyen zenekarokat segített a csúcsra: a Vad Fruttiktól a Péterfy Borin át sokakat. Számunkra is nagyon kedves és fontos közeg volt, már csak a műsorvezetőkkel való személyes kapcsolatot is sajnáljuk, egyesekkel heti-havi szinten legalább beszéltünk, találkoztunk, egy szívvel-lélekkel támogató közegben éreztük magunkat náluk, és sajnálnánk, ha beigazolódna az a közvélekedés hosszú távon is, hogy az új irány már nem ilyen lesz. Az, hogy a továbbiakban ez hogy lesz, számunkra még kérdéses, de egyellőre kis zenekarként nem szeretnénk ennél messzebbi kijelentéseket tenni.

Most fesztiválszezon jön, sok koncert, azért ilyenkor is van alkotás? Hogy álltok új dalokkal, mikorra várhatóak?

Bence: Alakulnak! (nevet)

Dávid: Bencénél néha elő kell venni az ostort… (nevet)

Bence: Hát igen… A zenék általában könnyen jönnek, a szövegeken hajlamos vagyok sokat szöszölni, illetve az utolsó pillanatra hagyni őket, például közvetlenül stúdiózás előttre… De mindenképp tervezzük az új lemezt, dalokat, talán már év vége felé lesz is valami, amit meg is tudunk mutatni a közönségnek.

Minden interjúban el szoktátok mondani, hogy szentgotthárdiak vagytok. A vidéki zenekari identitás ezek szerint kifejezetten fontos nektek?

Bence: Ez érdekes kérdés. Ha megnézitek, az ismert zenekarok nagy része nem pesti gyökerű, és ezt fel is vállalják, lásd Tankcsapda vagy Kispál. Ilyenfajta identitás bennünk is van, tényleg szoktuk hangsúlyozni, hogy az ország legnyugatibb csücskéből jövünk. Amúgy is otthonosabban mozgunk vidéken, Pestre csak így pár napokra szeretünk feljönni.

Dávid: Sokszor mondták már, hogy fel kéne költözni Pestre, úgy könnyebb lenne, de egyellőre eszünkben sincs ilyesmi. Nyilván látszik a közönség létszámán is, például ma este is, hogy nem vagyunk pesti zenekar, de reméljük hosszabb távon már nem fog!

A Zaporozsec következő koncertdátumait itt tudjátok megnézni!

nka_csak_logo_1_1.pngcstp-logo-web-small_1_1.pngA cikk megjelenését az NKA Cseh Tamás Programja támogatta.