2016. július 25.

8 dal, ha káromkodnál egy jót

Pszichológiai vizsgálatok támasztják alá, hogy néha kifejezetten egészséges a szitokszavak használata, mert bizonyos fizikai fájdalmak elviselését segíti. Nem is beszélve arról, amikor retorikai fegyverként kerül kedvenc dalszerzőink kezébe! Íme pár felhasználási módja a magyar alternatív zenei berkekből.

fckxou_1.jpg

1. Hangulatfestés

valaki utánam kiabál:
“bazdmeg a kurva anyádat” 

Az Andrássy úton sétálgatva ez sajnos viszonylag könnyen megtörténhet velünk, nem ismeretlen a helyzet. Nem is beszélve a fájdalmas kontrasztot rajzoló következő sorról: “de olyan szépek a fák tavasszal az andrássy úton”.

2. Indulatlevezetés és nyomatékosítás

Címéhez és szövegéhez képest egy nagyon szép, fülbemászó dallamon csúszik végig a meglehetősen mély mondanivaló. Idézhetnénk a teljes szöveget, szóval ha még nem ismeritek, hallgassátok meg!

3. Felkiáltás

A zenekar elmondása szerint ebben a dalban sokkal inkább az önirónia dominál, mintsem bármilyen testi fogyatékosság csúfolása. Mi is így érezzük, a “bazdmeg – mondom – neked falábad van!” felkiáltás talán inkább kétségbeesett, mintsem élcelődő.

4. Egyszerű nevén nevezés

Az egész dal azt hivatott kifejezni, hogy mennyire önálló, erős és végtelenül független a lírai én, ennek megfelelően minden testrésze felett is kizárólagos tulajdonjoga van, a pinája felett is.

5. Indulat

Sodródunk a dallal, megéljük a feszültségeit, és egyáltalán nem meglepő vagy környezetidegen egy-egy fasz megnevezés, mint a “a kamuduma szöveged a faszom aki beveszi!” és “itt a helyemen ez a fasz! igen a vadidegen az!”

6. A nem teljesen káromkodás, de nem is indokolatlanul finom

Több olyan dal is van, amiben ugyan nincs feltétlenül korrektúrára ítélhető szó, mégis megengedhetnék a sorok és dallamok, hogy finomabb kifejezés kerüljön a helyükre. Ilyen a “vele kefélsz és más nevével ébredsz” is. De hát ugye az ilyen helyzetek még ezeknél a finom káromkodásoknál is súlyosabbak…

 7. Tökéletes áthallás angolra

Az egész dal nagyon dühös, nagyon punk és nagyon energikus. Ha nem figyelünk, csak a legvégén lesz egyértelmű, hogyan is írná le a költő valóban a fakard szót.

 8. Feszültséglevezetés

A kategória győztesei egyébként is ők, de ez a daluk a zászlóshajó. Nem kell magyarázni.

Ide kattintva hallgathatjátok meg egyben a listát.

 cstpnka.jpgA cikk megjelenését az NKA Cseh Tamás programja támogatta.