2016. augusztus 16.

10 ok, amiért imádjuk az alternatív zenét

Amennyiben, ha, esetleg, talán, egyáltalán fel kellene tennünk azt a kérdést, vagy ne adj isten meg kellene válaszolnunk azt a kérdést, miért is szeretjük az alternatívzenét, akkor hirtelen ezeket sorolnánk fel, mint válasz.35d33aaf8db583b2b30265e02c12b0dd.jpg 

kép: pinterest

1. …mert romantikus

A tökéletes nő vagy a tökéletes férfi alakjának megjelenése száz meg ezer dalban, millió formában, minden hangjegy egy-egy komplett szerelmi vallomás, attól függetlenül, hogy az érzés egy órán, egy estén vagy egy életen át tartott-e.

2. …mert nem romantikus

Ezer meg egy dalt tudnánk felsorolni, szinte minden általunk szeretett zenekar dalba öntötte már szerelem ellenes érzéseit. Ez pedig az egyik kedvencünk, amit szívesen hallgatunk, ha megvan a kellő hangulat.

3. …mert szofisztikált

“Köszönöm, hogy közérthetően közölhettem azt, hogy elég volt belőled”, azaz rohadj meg és tűnj el! És mennyi, de mennyi leheletfinom (vagy orkánkönnyű…) utalás folyt még ki kedvenc dalszerzőink sikamlós tollából!

4. …és mert nagyon nem az

Vannak gyönyörű dalok, amik úgy üvöltik világgá a világundort és a ‘mostmárelégvolt’ érzést, hogy az már már szállóigévé nemesedik a koncertjárónép nyelvében. Ilyen az Esti Kornél Boldogság, te kurva című dala is, amiről a 2015-ös Fishing On Orfű nagyszínpadot nevezték el.

5. …mert nagyon dögösek az alter csajok

Nem reprezentatív megfigyeléseink szerint egyre több jó nő ragad mikrofont vagy hangszert, bizonyítva ezzel, hogy stílus és tehetség nem ritkán kéz a kézben jár. Van is már listánk egy kisebb gyűjtéssel, azóta pedig szerencsére még hosszabbat tudnánk írni. A kategóriát bemutatandó álljon itt Schoblocher Barbi viccesen szexis-bevállalós videóklipje, egyik kedvenc Blahalousiana dalunkkal.

 

6. …és mert meglehetősen szexik a fiúk

Az előbbi tétel természetesen a másik nemre is igaz: sok alapvetően vonzó, és/vagy színpadon állva még vonzóbbá váló pasi műveli az alter zenét, ami külön boldogság.

7. …mert hétről hétre rábukkanunk egy újabb zseniális bandára

Legújabb lángolásunk a Csaknekedkislány zenekaré, akik fantasztikus, csípős, önkritikus, ötletes szövegekkel és pörgős zenével ejtenek mosoly-transzba. Nagyon ajánlunk mindenkinek egy garantáltan mosoly-terápiás koncert látogatást, Csepella Olivér frontember minden testrészét külön megmozgató táncát élőben kell látni!

8. …és mert a nagyöregek sem okoznak csalódást 

Na jó, nem is annyira öregek, sőt. A mi fiatal generációnk számára talán a Kispál és a Borz és a Quimby nyitotta meg azt a poptörténeti szakaszt, aminek a hatásait jelenleg is éljük és szeretjük. Velük együtt.

 

9. …mert nem kizárólag a zenei műveltségünket pallérozza

Aki egyedi, sokatmondó dalszövegeket tud írni, vagy művészi szinten játszik egy hangszeren, általában a világ többi részére is érzékenyebb, érdemes odafigyelni a véleményére, és nem ritkán más formában is kibontakoztatott tehetségére. Ebben a kategóriában azonban nem csak erre gondolunk, hanem például egyik szívünk csücskére, a Rájátszás projektjére is, ami kedves frontembereinken keresztül több kortárs magyar íróra és műveikre is felhívta a figyelmünket.

10. …mert a koncerteken felejthetetlen élményeket szerez

Koncertre járni az egyik legjobb dolog a világon, és ezt szerencsére igazi, hús-vér zenekarokként kedvenceink is így gondolják, és élőben rendszeresen odateszik magukat. A 30Y például minden koncertjén képes teremteni legalább egy emlékezetes pillanatot, az alábbi, tavalyi Fishinges koncerten pedig, amiről a felvétel készült, még az esőt is elállították.

szerzők: édes anna, bíbor lea

cstpnka_1.jpgA cikk megjelenését az NKA Cseh Tamás Programja támogatta.