2016. augusztus 21.

Egy kis újdonság: csekkoljátok a Kisestit

Minden magyar zeneszerető ember tudja: Pécsen van valami a levegőben. A Kisesti zenekar ugyan Pécs mellett,  Bólyon alakult, története mégis ezer szállal kötődik a városhoz: ismerjétek meg ti is a Kisestit!img_6436.jpg

A zenekar 2012-ben alakult, és eleinte instrumentális zenét játszottak a hangzatos Kacsikíká néven. Főként jazz standardok, különféle feldolgozások szerepeltek a programjukban. Aztán, ahogy az lenni szokott, a zenekarnak megszületett az egyéni stílusa, és ezzel az igény arra, hogy saját dalokból álló saját anyagot készítsen. Az új zenei profil pedig új nevet is hozott: első kislemezüket 2015-ben Kácsikíká címmel, de már Kisesti néven jelentették meg.

Ebben ez évben a zenekar részt vett a Pécsi Tudomány Egyetem Zenélő Egyetem oktatási projektjében is, és az Új Nemzedék Központ által szervezett programon hátrányos helyzetű települések fiataljaival foglalkoztak. A „projekttermékek” – csoportok által megírt sajátdalok – felvételét egy balatoni táborozás alkalmával rögzítették, majd felléptek a 2015-ös SZIN-en.

Az első daloknál máris egy jó név, Varga Ádám  a 30Y-ból vállalta a zenei rendezői feladatokat. A felvételek rögzítése  is az ő stúdiójukban készült, és közben született meg egy klip ötlete is a Nyugi című dalhoz. A film rendezője Beck Zoli, operatőre pedig Pamuki Krisztián lett.

Önálló koncertműsort rakott össze a zenekar 2016-ban, amellyel a Villányi Borzsongás Fesztiválon és a 9. Ördögkatlan Fesztiválon koncerteztek. Új dalaival folyamatosan „stúdióznak”, jelenleg öt dal készül. Ebben az évben jelent meg a Lehet örökre című dal.

Erről Büki Richárd, a zenekar frontembere így mesélt : „A dal alapötlete már két évtizedes, de eddig nem volt meg az a zenekar, amellyel őszintén képes lettem volna megcsinálni (feljátszani, koncerten előadni). A versszakok egy füzetben hevertek évek óta, és a hozzá tartozó groove már rég megvolt diktafonon. Amikor a Kisesti megalakult – 2015 nyarán – beépült a koncertprogramba, mert úgy éreztem, hogy nekünk való ez a dal. Varga Ádi (30Y) csapatunk zenei rendezője nagy fantáziát látott ebben a nótában, egyszerűsége, szerethetősége miatt. Nem volt célunk igazi popzenét írni, mégis megtaláltuk benne a hangunkat. A „Lehet örökre” nekünk a tini korszakunk végét jelentő érzés, a szerelemről, vágyakozásról, az elérhetetlennek tűnő boldogságból. Ebbe az érzésbe, ironikusan ragadunk bele úgy, hogy elfogadjuk és képesek vagyunk rajta mosolyogni, hiszen: „itt ragadtam lehet, lehet örökre.”

Következő dalukat szeptemberre tervezik, Szerelemből címmel, amihez egy animációs klipet szeretnének készíteni. Várjuk!

cstpnka_1.jpgA cikk megjelenését az NKA Cseh Tamás Programja támogatta.