2016. december 30.

PREMIER! Fák Alatt Zenekar: Személyes hangvételű kislemez

A Fák Alatt Zenekar a “klasszikus” magyar alter zenét egy kis hegedűszóval fűszerezi, de nem mellőzik a jófajta zúzást sem, a kicsit elvont költői képekről és az ifjonti lelkesedésről már nem is beszélve. A Pál Gergely (gitár, ének), Kovács Kristóf (hegedű), Nyéki Ábel (basszusgitár), Vörös László (dobok) felállású zenekar története négy évre nyúlik vissza (amikor három még éppen gimnazista suhanc kiült a budapesti Városligetbe zenélgetni), de valójában alig másfél éve kezdtek komoly munkába a srácok. Ekkor az együttes új alapokra helyezte működését és az ekkor kialakult felállás komoly munkába kezdett. Ennek eredménye volt a bemutatkozó Társadalmilag Érzékeny Kislemez, amely 2016 márciusában jelent meg. Ezekben a számokban olyan aktuális témákat boncolgattak, mint céltalanságuk, politikához fűződő viszonyuk, vagy a kivándorlás kérdése.unnamed-10_copy_1.jpg
A FAZ megfordult már Budapest minden híres klubjában. Visszatérő vendégnek számítanak a Kuplung színpadán és az ELTE különböző rendezvényein. Játszottak már az A38-on, a Gozsdu Manó Klubban, de a Gólyában is. Olyan zenekarok előtt nyithattak színpadot, mint a 30Y, vagy a Szabó Balázs Bandája. 2016 nyarán több kisebb fesztiválon is felléptek, a Horváth Gergely és Felcser Máté nevével fémjelzett zsűri pedig a legjobb 20 zenekar közé választotta őket a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, ahonnan egyenesen a Művészetek Völgyébe vezetett az utuk.faz-cd_cover-1500px.png

A következő lépés pedig a most nálunk bemutatkozó, sokkal intimebb Személyes Hangvételű Kislemez, amit a szegedi Miracle Sound stúdióban vették fel Velcsev Dejanov Kosta irányítása mellett.

És akkor íme a dalok, és a mögöttük húzódó történetek:

Ez már ilyen

Már amikor megírtuk a számot, tudtuk, hogy ez egy nyitószám lesz. Lendületes, gyors és berobban. Pro Tip: hallgassátok rögtön az előző kislemez Mindenütt jó című száma után. Nagyon sok emlékdarab van benne elszórva, hiszen egy konkrét személyről szól, ám rajta keresztül egy magatartástípust jelenít meg. Továbbviszi az előző kislemez Vakablak című számának tematikáját, (a céltalanság érzetének bulizással tompítása), de aztán tovább bontja személyes tragédiákkal. A megnyugvást a felvett vidámság-maszk és a nagyvilági élet jelenti, belül mégis marcangoljuk magunkat. Ilyen karakterre hozhatnánk egy tonna irodalmi megfelelőt is, de abban nem lenne semmi izgalom.

Epizódok

Hasonlóan a nyitószámhoz ez is saját emlékeinkből épült. A kevésbé sikeres szerelem krónikája. Tavasztól őszig felvillanó képek gyűjteménye. Sok lány egy közös csalódássá gyúrva. A szám eredetileg funkban született, amit visszafejtve jutottunk a szám Fák Alattos verziójáig. A középrésztől a kezdeti optimizmus egyre inkább eltűnik, ahogy a lírai én egyre inkább krankolja fel magát, ami a “tekerőlantos” utolsó pörgő refrénben csúcsosodik ki. Végül visszatekintve az eseményekre sikerül lezárni magunkban a történteket, a lírai én továbblép, a korábban tétovázó gitár egy utolsó lecsapással pontot tesz az ügy végére. És most mondjátok hogy nem programzene!

Csutka

Ez a legrégebbi számunk a kislemezen, mégis ez alakult a legtöbbet. Már születésekor három versszakosra volt tervezve, de aztán több mint egy évig csak kettővel játszottuk. Az utolsó verze a stúdióban foglalta csak el méltó helyét, plusz szövegsorokkal és sávokkal. Így lett kerek egész. Ez a három közül a legsötétebb dal, ami egy depresszívebb időszakban született egy balul sikerült este és egy sikertelen udvarlás után. A szavak hangi szinten is kegyetlenül vágnak. Sokkal bonyolultabb szöveg a másik kettőnél, egymást érik a szóképek, ami nem véletlen, a szöveget Nagy Zoltánnak köszönhetjük (akinek ezúton is jár a hatalmas pacsi), aki régebben ötödik tagként szolgált gitáros-szövegíróként a bandában.

Élőben az EP-t itt mutatják be a srácok, addig pedig lehet gyakorolni: https://www.facebook.com/events/226164841160960/