2017. január 29.

s(o)unday sessions: Apey

Áron Andris Apey tavaly jelentette meg Foxes-t, a 2016-os év egyik, ha nem a legjobb magyar lemezét. Apey a végletek embere: a karcos metáltól a szívszorító egyszál gitáros fickóig mindenhol önazonos és hiteles. Őrültebb énjét zenekarában, az Apey & the Pea-ben, csendesebb dalait pedig a videókban is látható szólóprojektjében mutatja meg. A s(o)unday sessions e heti vendége Apey, aki két dalt is eljátszott nekünk.unnamed-10_copy_3.jpg

kép: Kozák Máté

Tavaly jelent meg a Foxes című lemezed. Hogyan születtek a lemez dalai?

Apey: Volt egy kis elődje ennek az egésznek, egy ilyen két másik lemeznyi. Annyi különbséggel, hogy az azóta eltelt 6 évben nem volt aki kitapossa belőlem a dalokat. Tavaly januárban elkezdett foglalkozni velem Marosi Niki és ennek köszönhető, hogy összeállt a Foxes nagylemez. Szóval van rajta baromi régi dal is, meg van ami határidő előtt 5 perccel született meg, úgyhogy nagyon vegyes érzelmekkel tölt el, ha ránézek az anyagra.

Nagyjából milyen lelkiállapotodban születnek dalok?

Apey: Neil Young mondta azt, hogy mindig tart magánál egy gitárt, mert nem tudja, mikor jön rá a dalírás. Nálam sem nagyon működik a nagy nekifeszülés, hogy most aztán dalt kell írni. Sajnos nem vagyok olyan gazdag se, mint Neil Young, és nem tudok magamnál mindig gitárt tartani. (nevet) Kell hozzá egy lelkiállapot nyilván, meg szükség van valamire, amit ki akarsz rángatni, szedni magadból.

Tehát terápiás jelleggel írsz?

Apey: Végülis igen, az is benne van. Akkorát azért nem dob a problémákon egy-egy dal, de a megoldás felé biztosan elmozdít. Nyilvánvalóan mindig akkor íródnak a legletargikusabb dalok, amikor legdurvábban padlón vagyok.  De megmondom őszintén, sokszor nem is emlékszem, hogyan készült valami, nagyon furcsa ez. Leginkább az van, hogy váratlanul ugrik be egy ötlet, és érdekes, hogy tényleg egy-két perc lehet a legfontosabb abból, amiből valami születni tud. Hirtelen jön valami, aztán utólag pontosan nehéz visszaidézni, hogy miből nőtt ki egy-egy dal.

A lemezt tavaly a Margaret Island vendégeként mutattad be az országban. Milyen élmény volt egy egészen más közönségnek játszani?

Apey: Igen, bár nem a teljes turnéjukon voltam velük, hanem talán 7, vagy 8 állomáson.

Hogyan fogadott a Margaret Island közönség?

Apey: Volt, ahol nagyon szarul. (nevet) Őszintén szólva nagyon büszke vagyok arra, hogy a barátaimnak mondhatom ezeket a srácokat. Ahhoz képest, hogy mennyire tapasztalatlanok meg fiatalok, igenis nagyon sokat lehet tőlük tanulni, például alázatban és zenei tudásban. Nagyon megszerettem őket, és nagyon jól éreztem magam velük. A közös koncertekre visszatérve, nyilván voltak jobban és rosszabbul sikerült bulik, de az egészre így egyben azt mondom, hogy nagyon jó volt. Tök jól reagált a közönség a dalaimra, bár itt is szembesülnöm kellett azzal,  amire az én szempontomból mindig rá kell jöjjek, hogy egy bizonyos generáció makog csak angolul és ez hátrány. Ezzel mondjuk én nem igazán tudok mit kezdeni, mert nem fogok elkezdeni magyarul énekelni.

Ennek a közösködésnek nem lesz folytatása idén?

Apey: Tavaly úgy váltunk el, hogy biztos lesz még ennek folytatása. Konkrét tervek nincsenek most, de ha már így kérdezed, én nagyon szívesen várom őket előzenekarnak majd a stadionturnémon! (nevet)

Nyertél a Cseh Tamás Programon is, tehát idén jön egy újabb lemez?

Apey: Most ott áll jelen pillanatban a sztori, hogy megvan az ember, akivel a lemezt el fogom készíteni, de a nevét még fedje homály! Nagyjából be van lőve, hogy mikor csináljuk a lemezt és a 3/4-edét már meg is írtam. Amint vége van az Apey and the Pea lemezfelvételnek most februárban, akkor fekszem neki jobban. Klip is lesz, Temesi Ádámékkal csináljuk a True Star-ra, ezen kívül megyek Ljubjlana-ba csütörtök egy showcase fesztiválra.

Erről a lemezről is lesz werkvideó, mint a Hellish-ről (az Apey & The Pea előző lemeze – szerk.)?

Apey: Kizárt dolog! (nevet) Nem szeretnék még egyszer foglalkozni ezzel az életemben!

szerző: Rácz Roli

Áron Andrist, azaz Apey-t legközelebb akusztikus esten a Kuplungban, február 8-án kaphatjátok el, infókért katt ide!

Ha pedig zenekarod van, és kedvet kaptál részt venni a s(o)unday sessionsben, jelentkezz bátran a soundcityszeged@gmail.com e-mail címen! 🙂