2017. március 12.

s(o)unday sessions: Zűrös Banda – Túl a vízen

A két éve alakult Zűrös Banda zenéjében a különböző kelet-európai és balkáni zenei hagyományok mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze, tagjai pedig számtalan formációban megtalálhatók a most szóban forgó Zűrös Banda mellett. Első, és eddigi egyetlen lemezük a World Music Charts Europe listáján az első 20 legjobb lemez között van, az e heti s(o)unday sessionsben pedig erről játszottak egy dalt. Interjúnk Varga Kornél gitárossal, és persze maga a videó görgetés után!unnamed-14.jpg

fotó: Kozák Máté

Mindannyian zenéltek számtalan más formációban is. Miért alapítottátok a Zűrös Bandát, milyen szerepe van ennek a zenekarnak az életetekben?

Lang Jani barátommal együtt találtuk ki a Zűrös Bandát, a tagokat én válogattam össze. Van akivel régóta zenéltem, van akit az évek során szemeltem ki. Mindenki keresett jó zenész, ezért van az, hogy több zenekarban játszanak. A magyar és a balkáni zenéket szeretjük, ez is közös bennünk.

Honnan jött a zenekar neve? Elsőre nekem inkább egy metál csapat jutott eszembe róla…

Volt egy Zor nevű triónk, amivel főleg a Brit szigeteken léptünk fel, itthon nem igazán ismert. Úgy hallottuk akkor hogy ez bolgárul zűr, vagy valami ilyesmit jelent és ez megtetszett nekünk. Ebből lett a Zűrös Banda. 

Mi inspirál titeket, hogyan születnek a dalaitok?

A magyar és a balkáni országok népzenéi inspirálnak minket, ezeket a zenéket dolgozzuk fel. A hangszerelésünkből adódóan kicsit máshogyan szólnak ezek a zenék a kezeink alatt, de arra ügyelünk, hogy a témák stílusosan legyenek előadva. Erre a dallamhangszereseink és az friss Junior Prima díjas énekesnőnk a garancia. Megtetszik egy dallam, bedobjuk a közösbe és mindenki hozzáteszi a magáét, így alakul ki a “Zűrös” hangzás.

Mit érdemes tudni a Túl a vizen című dalról, amit a s(o)unday sessions-be hoztatok?

Ez egy ismert moldvai népdal amit teljesen átharmonizáltunk és a lüktetését is átalakítottuk. A szövege moldvai népdalok szövegéből lett össze ollózva, az instrumentális téma pedig egy román dallam.

Több, mint egy éve jelent meg az első, és eddigi egyetlen lemezetek. Mikorra várhatóak új dalok, illetve milyen terveitek vannak idénre?

Idén az új lemez anyagot fogjuk összeállítani és közben koncertezünk. Éppen kötjük le a bulikat, júniusban Varsóba is ellátogatunk. Ott is napokig együtt leszünk, ahol tudunk ötletelni. Már vannak félkész dolgok, amiket ki kell dolgoznunk. Év végére szeretnénk megjelentetni a második albumunkat is. Igaz nem idei terv, de egy német managernek felkeltettük az érdeklődését, és ő már a 2018-as német turnét szervezi.

Ha zenekarod van, és kedvet kaptál részt venni a s(o)unday sessionsben, jelentkezz bátran a soundcityszeged@gmail.com e-mail címen! 🙂