2017. április 3.

A legzöldebb zenekar: interjú a Bagossy Brothers Company-val

A Bagossy Brothers Company az utóbbi időben sikert sikerre halmoz. Erdélyi zenekarként nemcsak hogy országos ismertségre tettek szert magyar berkekben, de sok elismerést és sikert is bezsebelhettek 2013-as megalakulásuk és első, Elviszlek (2015) című lemezük megjelenése óta.

Idén jelent meg a második nagylemezetek, A nap felé címmel. Milyen elképzelésekkel álltatok neki a lemeznek, volt koncepció, vagy az előzőtől eltérő gondolatok?

Tatár Attila: Nem voltak konkrét elképzelések, hagytuk, hogy az első lemez megjelenése óta eltelt másfél évben született ötletek, hangszerelési elképzelések megjelenjenek. Nem akartunk semmin változtatni, ilyen lett. Ilyenek vagyunk mi most.

Bagossy László: A második lemez különbözik az elsőtől, de a közös bennük, hogy mindkettő spekuláció nélkül született. Persze ahogy mi változunk, úgy az albumok is.

Azt mondtátok „ilyenek vagyunk most”. Milyen az az ilyen, hogyan tudnátok megfogalmazni?

T.A.: Ha mindenképpen el kell kapnom egy szálat, akkor talán azt mondanám, hogy az első lemez készítésekor gyakorlatilag egy első lemezes, álmait megélni vágyó, de tapasztalatlan zenekar voltunk. Egyikünk sem volt előtte olyan zenekarban, ami kifejezetten sok tapasztalattal szolgált volna. Az egy olyan igazi első lemezre sikeredett, szerencsére nagyon jóra. Ez meg is alapozta valamelyest a zenekar hírnevét. Azóta változtunk egy kicsit, mögöttünk van egy csomó koncert, egy csomó tapasztalat, mit és hogyan érdemes csinálni, gondolom ezek azért meghatározták a gyakorlati részét a lemezkészítésnek.

bagossy_brothers_company3_1_of_1.jpg

Ahogy említettétek is, az első lemez elég nagyot ment, részesei voltatok a Cseh Tamás Programnak, Nagyszínpad döntősök voltatok, idén pedig jelöltek titeket a Fonogram díj év felfedezettje kategóriában. Mennyire voltak ezek a pontok részesei a karrier terveteknek?

T.A.: Természetesen benne voltak. Ez a zenekar annyiban is különbözött a korábbiaktól, hogy azt hiszem már a második próbán eldöntöttük, hogy ezt komolyan csináljuk. Csak saját dalok, minél hamarabb önálló repertoár, önálló kislemez. Olyan zenekart akartunk útjára indítani, ami tudatosan azt a célt tűzte ki maga elé, hogy profikká váljanak idővel, és lehetőleg együtt is öregedjenek meg.

B.L.: Persze ettől függetlenül meglepetés volt. A Nagyszínpad, ahova nem jelentkezés, hanem felkérés alapján kerülnek be a zenekarok, óriási megtiszteltetés volt. Ahogy az is, hogy a Cseh Tamást sikerült megnyerni. Komolyan gondoltuk, és tudtuk, hogy ha nagyon akarjuk, akkor meg tudjuk nyerni, de ez mindenképpen nagyban hozzásegített minket ahhoz, hogy valóban tudjunk haladni.

T.A.: A jelölések és a sikeres pályázatok szerintem nagyon fontosak egy kezdő zenekarnál. Folyamatosan megerősítenek és extra motivációt adnak. Azt mutatják, hogy igen, jó úton vagyunk és jó amit csinálunk.

Erdélyi zenekarként sok magyarországi babért learattatok már. Mennyire cél ez számotokra, gondoltatok-e akár arra is, hogy ideköltöznétek rövidebb vagy hosszabb távon?

T.A.: Az, hogy magyar szöveggel íródnak a dalok, eléggé determinálja, hogy mekkora mozgásterünk van a világban, ez első sorban a Kárpát-medence. Mivel az erdélyi közönség nagyjából tizede a potenciális magyarországinak, ezért egyértelmű volt, hogy ha sikeresek leszünk itt, akkor előbb-utóbb mozgolódnunk kell Magyarország felé. Tudtuk, hogy ha ott is hasonló közönségünk lesz, akkor lassan átkerül a hangsúly, ami be is következett a tavalyi, de főleg az idei évben.
A költözésről már többször is beszéltünk a zenekarral. Szeretjük a helyet, ahol élünk, és nem is tervezzük állandóként elhagyni a bázist. Viszont a sok nyári koncert miatt idén kibéreltünk egy nagy házat a Balatonnál, júniustól augusztusig Balatonfűzfő és Almádi között leszünk fellelhetőek. Ez persze nem jelenti azt, hogy itthon nem koncertezünk.

Vannak olyan zenekarok a közeletekben, akiknek emiatt példaképek lehettek?

B.L.: Talán elmondhatjuk, hogy elöljárói vagyunk annak, hogy ilyen szinteken is meg tudtunk jelenni Magyarországon erdélyi zenekarként és ez sok mindenkinek egy bizonyíték, hogy ez nem lehetetlen, és van értelme csinálni. Ha jó a zene, azt meghallgatják bárhol.

T.A.: Akik személyes ismerőseink, azoknak igyekszünk sok mindenben segíteni. Sok helyen mi már kifizettük az iskolapénzt. De ez csak egy ideig tud előrevinni egy zenekart, hiszen valóban a jó zene a kulcs.

bagossy_brothers_company4.png

Hamarosan megjelennek az új merch termékeitek is, amik nagyrészt teljesen organikus anyagból készült zenekari tárgyakat jelentenek. Ez hogyan jutott eszetekbe, miből jött az ötlet?

T.A.: Igen, reményeink szerint már a budapesti lemezbemutatóra elkészülnek. Az ötlet az általam nagyon kedvelt amerikai zenészektől jön. Jack Johnson, Jason Mraz, Ben Harper mind hosszú évek óta nagyon igyekeznek a közösséget környezettudatos gondolkodásra ösztönözni. Így választják meg a merch termékeket, biodízellel mennek a fellépésekre, ilyesmik. Innen jött az ötlet, hogy miért ne csinálhatnánk mi is ilyet, hiszen nekünk is fontos a természet, a környezettudatos létforma elég közel áll a zenekar gondolkodásmódjához. Aztán ez a gondolat több másikat is hozott. A legkézenfekvőbb az volt, hogy legyenek a pólók organikus anyagból. Utána jött a zománcbögre, ami sokáig felhasználható, nem műanyag, és a készítése sem szennyezi a környezetet. Aztán eszünkbe jutottak a helyi iparművész barátaink, akik ékszereket, táskákat készítenek, velük is beszéltünk, így készültek el a fa ékszerek.
Később jött az ötlet, hogy legyen saját márkázású áfonya likőrünk és Bagossy-táska, de ezeknél már nem lehetett megoldani mindent organikusan. Ez lett az a vonal, ami a „lokál”. A helyi művészek, helyi termékek felkarolása, a velük való együttműködés. Nagyon reméljük, hogy ez szimpatikus lesz és tudjuk ezt a személetmódot kicsit népszerűsíteni, a helyi kreatív és iparművészeknek kicsit nagyobb vizibilitást adni a zenekar népszerűségén keresztül. Ha ez sikerül, akkor már megérte. #hegyilevegő !

A nap felé budapesti bemutatója április 7-én lesz az Akvárium Klubban, részletekért kattintsatok ide, a lemezt pedig hallgassátok meg bármelyik online felületen:

▶︎deezer: goo.gl/YQjOov
▶︎youtube: goo.gl/1HGDzi
▶︎spotify: goo.gl/V6oRM1
▶︎itunes: goo.gl/RPs6lQ