2017. június 2.

Életre kelnek a játékok a BABEL új klipjében

A BABEL első négyes felállásában készült, márciusban megjelent The End Of It All című EP-jén szereplő egyik dalához, a Be Safe -hez forgatott klipet. Ez a dal az egyéjszakás kalandokról szól, arról az állapotról, amikor az ember a megváltást keresi ezekben a rövid kalandokban, így a klipben meg is jelenik ez a téma, de messze nem úgy, ahogy az elsőre egyértelmű lenne.babel2017-1.png

A srácok gondoltak egyet, és Toy Story ihletésű klipet forgattak, életre kelő Action man-nal, aki mindenre elszántan felfedező útra indul Barbie megszerzéséért. Érdekesség, hogy a klipben egy konkrét Toy Story jelenet snittről-snittre való másolata is szerepel, és bár a videó főszereplője így egy játékbaba, a zenekar tagjai is feltűnnek benne egy-egy vicces kikacsintás erejéig. Balasi Ádám, a zenekar dobosa például mint “Babelon” polgármestere a TV-ben ad interjút, Sidó Attila gitáros mint a “Dolgok” című magvas életrajzi könyv szerzője látszik a képkockákon, Áldott András basszusgitáros pedig mint DJ Banderas hirdeti a “Club Babel” legnagyobb buliját egy plakáton.

„A klip ötlete húgom egyik babájából jött. Azon agyaltam mennyire érzéstelen az arca bármit is kezdek vele, és milyen tökéletes főszereplő lenne. Aztán mikor a szoba, a leány, és a küzdelem, azaz maga a koncepció körvonalazódott, az egészet fölvetettem a zenekarnak, és Balázséknak az Overground Productions-nél. A srácoknak hála hamar megindult az ötletáradat, melyekből forgatókönyv lett, majd storyboard, és a már határozott elképzelésből pár nap leforgása alatt leforgott a felvétel. A végeredmény szerintem fergeteges lett.” – mesélte Ipolyi-Gáts Hunor, a zenekar frontembere.

A Be safe keverve használ stop motion és videós technikákat, a babák mozgása jelenettől függően különbözőképpen valósult meg: drótok, szigszalag, cellux, és gyurmaragasztó is bevetésre került. Bertalan Balázs, az egyik rendező így emlékszik vissza a folyamatra:

A klip bonyolult technikai megvalósítási problémái ellenére a forgatás alig négy napot vett igénybe, mert elég jól kitaláltuk előre, hogy mit akarunk, csak a konkrét kivitelezést kellett a helyszínen megvalósítani. Hunor végig velünk volt a forgatáson, sokat segített, úgyhogy a döntések nagy részében ő is részt vett. Nem most dolgozunk először a BABEL-el, már az előző klipjüket is mi készítettük. A közös munka már akkor is jó hangulatban telt, elég jól egymásra tudunk hangolódni. “