2017. július 4.

Mi az alternatív zene? Titeket kérdeztünk!

A M.a.csek megszületésének egyik első mozzanata volt, hogy nekünk szegezték a kérdést: „Jó, de mi az alternatív zene? Definiáld!”. Nem tudtuk. És mivel úgy hisszük, nincs is erre egy elfogadott válasz, ezért pár héttel ezelőtt feltettük nektek a Nagy Kérdést. Szerettük volna tudni, ti miért szeretitek, miért dobban meg tőle a szívetek, miért libabőröztök a kedvenc dalaitoktól. Íme a kedvenc válaszaink, természetesen a teljesség igénye nélkül.

alterzene.JPG

Az alternatív zene olyan, mint az esőt követő szivárvány, mint a hernyóból átváltozó pillangó, mint a hétköznapok után a hétvége… Valóság. A művész belső hangja, lelke. Mert “mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja mások énekét is szépnek.” /Babits Mihály/

*

Az egy húron pendülők zenéje.

*

Nem követ trendet, nem követ divatot. Nem slágerzenéket gyárt. Lelke van, ami megérinti a lelkedet. Esetleg kimondja, amit te is érzel, de sohasem tudnád ilyen jól megfogalmazni.

*

Az alternatív zene az a zene, ami úgy ki tud kapcsolni, hogy a külvilág szinte megszűnik létezni. Olyan zene, ami együtt rezeg veled, és aki megszereti ezt a műfajt, az egyszerűen nem tud leszokni róla.

*

Az alter zene az a kérdés, amire te vagy a válasz.

*

Mindenki megtalálhatja benne önmagát, élete mozzanatait. Elengedheted benne magad úgy, ahogy sehol máshol. Csak semmi kötöttség, semmi merevség….. lazulás!

*

“…hogy nem dalokat játszunk, hanem jelenlét van, valódi megismételhetetlen és közös történés, hogy a világ ott van, és abban a pillanatban nincsen más semmi..”/Beck Zoli/ 
Szerintem ez.

*

Egy elvont fogalom, amit valaki vagy megért vagy nem. Vagy a sorok mögé lát vagy nem. Az amikor muszáj meghallgatnod többször hogy teljesen értsd az egészet.

*

Az alternatív zene az a típusú zene, amelyet ha egyszer meghallasz, nem azért fogod meghallgatni mégegyszer mert az A listán kétszer két órában tolták le hanem azért mert belül megfogott. Az alternatív zene érzést közvetít, kicsit mindenki magáról lát benne valamit.

*

A választás szabadsága: kék pirula vagy piros? Piros. Nem valami “stílus” – hiszen ez éppen a stílus, mint olyan tagadása – a különállás.

*

Rétegzene, tartalommal, és ritmussal, vagy anélkül. Mindegy is hogy, de szeretem.

*

Elsősorban magyar nyelvű, vershez hasonló, k…va jó zene,amiben mindenki másképp látja a mondanivalót. Ez a jó benne.

*

Életérzés.