2017. október 26.

A 4. évadot már a Hangfoglaló Program névvel indítják

A 2017/2018-as évadban 20 formáció részesül az NKA Hangfoglaló Program (korábban Cseh Tamás Program), összesen közel 40 millió forintos támogatásában. A 2017. október 26-án, az A38 Hajón rendezett eredményhirdetésen az Induló Előadói Alprogram nyertesi mellett a Klubtámogatói pályázat eredményeiről is beszámoltak: 88 fővárosi, vidéki és határon túli klub, összesen 196,5 millió forintot fordíthat könnyűzenei koncertek megvalósítására a Hangfoglaló Program negyedik évadában.

Hagyomány, hogy az évad első pályázatainak eredményét ünnepélyes keretek között hirdeti ki a könnyűzene támogatására létrejött Program. Az idei esemény különlegességét az adta, hogy októberben nevet és arculatot váltott a Program.

Az induló zenekarok pályára segítésében, a fővárosi és különösen a vidéki klubélet felfrissítésében, a könnyűzenei örökség megőrzésében, a zeneimenedzsment-oktatás és a vidéki tehetségkutatók támogatásában kiemelkedő eredményeket felmutató, az eredetileg kitűzött kereteken és célokon mostanra jóval túlmutató kezdeményezés 2017 októberétől NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program (Hangfoglaló Program) néven működik tovább.

A Program 9 alprogramja közül minden évben az induló előadók pályázatát övezi a legnagyobb érdeklődés: az előadónként 2 millió Ft támogatással járó lehetőségre idén összesen 317 zenekar és zenész jelentkezett. Közülük 84 előadó kapott meghívást az A38 Hajón lezajlott meghallgatásra. Arra, hogy melyik 20 zenekar kerüljön a programba, neves zenészekből és zenei szakemberekből álló, 15 fős zsűri tett javaslatot a végső döntést meghozó Hangfoglaló Program Ideiglenes Kollégiumnak. A zsűri tagjai voltak: Borcsik Attila (Izil), Csontos Noémi Virág, Csorba Lóránt, Czeglédi Szabolcs, Élő Márton, Görögh Dani, Koncz Balázs, Kovács Attila (Kuku), Kovács Ákos Dadan, Molnár Csilla, Muraközy Péter, Podlovics Péter, Süli András, Szalai Attila és Temesi Berci.

Az Induló előadói alprogram nyertesei a korábbi évekhez hasonlóan használhatják fel a támogatást: így minimum öt új dal profi rögzítésére, egy hanghordozó fizikai megjelentetésére, egy videoklip elkészítésére, saját promóciójukra, illetve egy lemezbemutató koncertre fordíthatják a Hangfoglaló Programtól kapott forrást. Erre idén a Red Swamp, a Freakin Disco, a Platon Karataev, a Meg egy cukorka, a Ham Ko Ham, a Dungaree, a The Bluebay Foxes, az EPMK, a The Mabon Dawud Republic, a Shaibo, a Papaver Cousins, a Keresztkérdés, az Azur, a Telma Lincoln&Minimyst, a Sin Seekas, a The Beans, a SONYA, az I am Soyuz, az Idegen és az Arevoir kapott lehetőséget.

22769597_1909376892658761_6400629449987533464_o.jpg

Az Induló Előadói Alprogram idei támogatottjainak Lőrinczy György, az NKA alelnöke és Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program végrehajtásáért felelős kollégium vezetője adták át a támogatást igazoló elismeréseket.

Az elismerések átadása előtt Bajnai Zsolt a díjak átadása előtt megköszönte az NKA Igazgatóság pályázatok feldolgozásához nyújtott segítségét, a négytagú kollégium munkáját, illetve a 83 zenekart meghallgató zsűri kitartását. Hozzátette, a Hangfoglaló Program nem működhetne immár negyedik éve az NKA szervezeteiben dolgozók, illetve a könnyűzenei szakma támogatása nélkül. A kollégium vezetője hozzátette: hamarosan döntenek az Előadói Alprogram pályázatáról, illetve még novemberben megjelenhetnek a Nemzetközi és a Médiatámogatási Alprogramok felhívásai.  

Az induló előadók mellett összesen 195 millió forintnyi támogatásban részesültek a Klubtámogatói Alprogram nyertesei.  A fővárosban, vidéken, valamint határon túl működő könnyűzenei színterek olyan belépőjegyes koncertekre kaptak támogatást, ahol élőben lesznek hallhatók magyar formációk. Az elnyert forrás nagyobbik részét a zenekarok fellépti díjára, kisebb hányadát pedig az adott koncertek promóciójára fordíthatja majd a 88 nyertes pályázó, akiket ide kattintva fedezhettek fel.