2017. november 15.

5 nagyon 5letes szöveg az 5 éves Elefánttól

Az idén 5 éves Elefánt tiszteletére próbáltuk kiválasztani azt az 5 dalszöveg részletüket, ami szerintünk a legfrappánsabb, legszebb, legötletesebb vagy legkifejezőbb, de nem volt egyszerű dolgunk. Végül az alábbiak lettek a befutók, de ha három perc múlva kérdezed, már másokat fogunk felsorolni. 

21230887_1616047915136119_954842866608963675_n.jpg

 

Végkimerültségben most
talán elnyom az álom,
vagy, ha szerencsém lesz,
legalább azt hallucinálom,
hogy
Minden rendben.

Hangzik el abban a dalban, amiben egyébként egy Váci Mihály vers is feldolgozásra kerül. Egyik kedvenc dalunk kedvenc sorai, amiben egy zaklatott lírai én kiált némi kis nyugalomért. Akkor is, ha csak illúzió. 

 

Plüss csontjaimat a plüss karjaidba

A plüss ágyneműkben kérlek plüss meg újra!

Plüss, ahogy csak bírsz 

és plüss, amíg szeretsz

plüss, hogy éljek, vagy hogy érezzem, hogy élek!

 A Plüss játék a szavakkal. Puha és alapvetően jó asszociációkat behozó szó, ami mindenféle hozzá és egyáltalán nem hozzá passzoló szavakhoz használódik itt jelzőként. Igazi kísérlet és utaztatás, a lá Elefánt.

 

Gondold végig, hogy lehetsz ezek közt óriás.

A Tizenhatot himnusz-szerűen végig idézhetnénk. Egyáltalán nem szakítós dal, ahogy sokan gondolják, inkább igazi forradalmi nóta.

 

ha megkínoznak akkor is csak ilyen maradok
kőszívbe mártom a fakardom
fakard!

 Nem is kicsit elegáns megoldás, némi segítséggel az amúgy is igen lázadozó, forrongó dal végén. Ha fonetikus angol szövegnek tekintjük, akkor kicsit erősebb az odaszúrás, mintha fából készült gyerekjátéknak. 

Simogatástól sebes lehet-e a tenyerem?

Az amúgy is szinte fájdalmasan sodró szövegű Bordahajtogatóban – aminek a címe is megér egy külön misét – ez a sor valami egészen éteri könnyedséggel fejezi ki… mit is? Hogy fájhat a szerelem, ha nem viszonozzák, vagy ha túl erőszakos és fojtogató, vagy ha egyszerűen valamiért nem jól csináljuk… Szóval ezer dolgot. Mindenesetre egy ilyen rövidke mondatban fér meg egy diszkomfortot keltő ellentét, meglepődés meg egy csomó mögöttes jelentés. 

szerzők: bíbor lea, édes anna