2018. március 4.

s(o)unday sessions: IDEGEN – Szemek

Egy éve debütáltak nálunk, most pedig a s(o)unday sessions keretein belül újra itt vannak: az alter zenakarok fiatal generációjának egyik ígéretével, az IDEGEN zenekarral azóta jó sok minden történt. Hogy pontosan mik, és még mik várhatók, azokat interjúnkból megtudhatjátok!

fotó : Kozák Máté

M.a.csekon legutóbb majdnem egy éve, első EP-tek debütálásakor szerepeltetek. Meséljetek, mi minden történt azóta a zenekarral?

Sok mindent tudhat azóta magáénak a zenekar: egyből a M.a.csekos debüt után volt egy nagyszabású bemutatkozó koncertünk, ezt egy vidéki turné követte, időközben kijött a Játék egy single-ként, valamint megnyertük a Müpa Garázsband Fesztivál közönségdíját. Értékes stúdióidővel gazdagodtunk, amit a Sorbonne Sexual zenekarral osztottuk meg egy közös szám és egy session videó keretén belül. A dal címe Kalap-kabát. Folytattuk a vidéki koncerteket, majd felvettük első nagylemezünket Borda, mint rács címmel a Miracle Sound Studio-ban. Az album összekovácsolásában a 30Y zenekar nagy segítségünkre volt. A zenekar baráti társasága a koncertekkel folyamatosan új emberekkel gazdagodott, viszont egy tagcsere is bekövetkezett, Csárli kiszállt a zenekarból. A Sorbonne Sexual-ból ismert Galgóczy Olivér csatlakozott hozzánk. Olcsával január  12-én adtunk először koncertet a Végállomás Klubban. Azóta új albumunkon dolgozunk, ami majd a Hangfoglaló Program (korábbi Cseh Tamás Program) keretén belül fog zajlani.

Milyen visszhangokat kaptatok a Fekete doboz című kislemez, illetve a Borda, mint rács című nagylemezetek kapcsán akár szakmal, akár a közönség részéről?

A közönség részéről vidéken és Budapesten is jól működtek a dalok. A Fekete dobozzal tudatosan több felé lett dobva a vacsmacska, viszont a Borda, mint rács egy tudatosabban felépített koncepció. Tudtuk, hogy honnan indulunk és tisztában voltunk vele, hogy hova szeretnénk érkezni. Szakmai részről a Hangfoglaló Programba történő bekerülésünk egy jó visszaigazolása volt a zenekarnak.

fotó : Kozák Máté

Szerintem normális jelenség, még ha nem is mindig szerencsés, hogy egy induló zenekart a már ismertebbekhez hasonlítgatunk eleinte: olvasgatvag rólatok gyakran találkoztam az “elefántos”, “harmincipszilonos”, “quimbys” jelzőkkel. Nektek mennyire lebeg a szemetek/fületek előtt, hogy tudatosan le kéne vetkőzni a hasonlóság jegyeit, vagy nem akarjátok/tudjátok ennyire tudatosan kezelni ezt?

Fontos leszögezni, hogy nálunk nincsenek sémák. Nem gondolkodunk, hogy mik azok a dolgok, amik majd biztosan működni fognak és mik azok, amik nem. Ha levetkőznénk magunkról bármit is, az aláírná ezeket a hasonlítgatásokat. Utána más kabátját húznák ránk, a végén meg már meztelenek lennénk, aminek senki se örülne.
Tudjuk, hogy mi nem vagyunk az elsőszámú zenekar, nekünk nincsenek rajongóink.  De mi vagyunk az elsőszámú baráti társaság és ezt kár bármihez hasonlítani.

Ha ki kellene emelni valamit, mi volt a legjobb, ami történt veletek, mióta beindult a zenekar, illetve mi volt a legnehezebb?

Induló zenekarként a legjobb dolgok talán megtörténtek velünk, amikről már az első kérdésnél meséltünk. Mivel nálunk a zenélés nem csak egy szakmai dolog, mintegy családként működünk, gyakran fordulnak a dolgok egy önérzetes züllésbe, vitába. Összetartani az egészet lélekpróbáló, ezen vagyunk mindannyian.

Lehet tudni rólatok, hogy Szeged nagyon közel áll a szívetekhez. Milyen volt a s(o)undcityvel forgatni, milyen dalt hoztatok?

Egyrészt megtiszteltetés, másrészt óriási élmény. Újragondoltuk a Szemek-et egy elektronikus verzióra, amit a Miracle Sound Studio, vagyis Szebi segítségével és s(o)undcity stábjával rögzítettünk. Eléggé kimerülve érkeztünk, így sajnos elmaradt a szokásos szegedi buli, ami nálunk a közös munka alapvető velejárója. Viszont ezt március 3-án pótoltuk is a Grand-os koncertünkön.

Mik a terveitek 2018-ra, mire számíthatunk a zenekartól?

Lehetőséget kaptunk több nagy fesztiválon, dolgozunk az új lemezen, ami előreláthatólag szeptemberben jön ki, szintúgy a Miracle Sound Studio-ban. Egy akusztikus koncertet is adunk az Esernyősben, Óbudán. Lesz egy A38-as, közös koncertünk a Sorbonne Sexuallal a hajó teraszán, amely teljes kooperációban fog működni, közös dalokkal, két dobcuccal, szóval egy elég rendhagyó buli lesz. Valamint március 9-én tartjuk a születésnapi koncertünket a Kuplungban, amire ismét egyedi produkciókkal készülünk, szóval megéri eljönni!