2018. április 22.

s(o)unday sessions: Fák Alatt Zenekar – Toldi

A s(o)unday sessions e heti vendége a Fák Alatt Zenekar.  A zenekar már másodszorra forgatott a soundcityvel, de mivel nemrég jelentkeztek első nagylemezükkel, ez újabb jó apropónak bizonyult egy következő videóra. A lemez címe Most indul, és a tizenkét számos korong jó tavaszindító: újszerű, elgondolkodtató, de komoly szövegek és témák váltakoznak rajta.

Megint akartunk egy poposabb, könnyedebb albumot írni” – mondja Pál Gergely, az énekes – „Nem sikerült.
Cserébe a zenekar eddigi legösszetettebb és legegységesebb lemezéről van szó, mely a Mertez Management gondozásában jelent meg. Az anyag megszületésénél Velcsev Dejanov Kosta bábáskodott produceri és hangmérnöki minőségben.

A mostani videó kapcsán megkértük a srácokat, hogy meséljenek kicsit a dalról, és a forgatási élményeikről, íme:

A Toldi a vadiúj Most Indul album záró számának íródott, és ahogy címéből is látszódik erősen merít Arany műveiből. Megpróbáltuk elképzelni, hogy milyen lenne, ha Toldi Miklós ma sétálna közöttünk. Ehhez sorokat kölcsönöztünk Aranytól, és négy percben végig megyünk a Toldi trilógia tematikáján is. Az első versszakban pedig igyekeztünk megőrizni Arany Toldijának “pásztázó” leírását. Egyébként ez az album egyik leghosszabb száma, még úgy is, hogy az első kézirathoz képest három versszakot ki is húztunk a befogadhatóság miatt.

Az akusztikus verzióban a szám AranyCORE változatát dolgoztuk át. Ez volt az első dal ugyanis, amit kiszivárogtattunk, méghozzá az AranyCORE dalverseny miatt. Nem erre a számra terveztük felépíteni a nagylemezt, és nem számítottunk különösebb sikerre, ezért is voltunk borzasztóan meglepve amikor kiderült, hogy a Margaret Island, Ákos és Wolfie a zsűri díját nekünk ítélte. Ezen kívül megkaptuk a VOLT fesztivál különdíját is, úgyhogy egy újabb fesztivált pipálhatunk ki a bakancslistánkról.

Szintén a versenynek köszönhetően a közönségdíjas zenekarokkal együtt elmehettünk Nagyszalontára, hogy ott is előadjuk számainkat. Szalontán végiglátogattuk az Arany személyéhez fűződő helyeket, és rengeteg energiát szedtünk ott össze. A három napos út, koncert és erdélyi pálinka után rögtön indultunk Szegedre, hogy befejezzük a nagylemezt. Akusztikus felvételre alkalmas hangszerek viszont nem voltak nálunk. Ezúton is nagyon köszönjük a Gypo Circus-nak, hogy kimentettek minket a bajból, és kérdés nélkül kölcsön adták a sajátjaikat!

Tehát, még egyszer: a Fák Alatt új albuma Most indul névre hallgat, és már elérhető minden fontosabb online felületen, valamint fizikai formátumban a zenekar elkövetkezendő lemezbemutató koncertjén, ami május 9-én kerül megrendezésre az A38 hajón!