2018. május 27.

IDISORBIA: két zenekar, két valóság, egy este

Különleges, közös koncertre készül két kedvencünk a feltörekvő alter zenekarok közül: a Sorbonne Sexual és az IDEGEN. A srácok már régóta jó barátságban vannak egymással, és most azt tűzték ki célul, hogy egymás dalait játsszák el az A38 Tetőteraszán egy rendhagyó, másfél órás buli keretein belül, így segítve egymást és a közös platform megteremtését, vagy az ő szavaikkal: “a zenei valóságok közti átjárhatóságot szeretnénk bizonyítani a közönség felé”. 

Ennél szebb cél nem is kell, úgyhogy mi szépen kifaggattuk a két frontembert a másik zenekaráról, Nektek pedig  nincs is más hátra, mint az eseményt bevésni a naptárba és csekkolni itt!

IDEGEN

Mikor és milyen formában találkoztatok először a másik zenekarral?

Már sok éve.  A Kék Yukban játszottam a NemKultúra nevű gimis formációval és aznap este játszott a Sorbonne is. Ez kb. öt éve történt, azóta úgy nézek Geriékre, mint a felsős zenekarra. Pedig sose jártunk egy iskolába, de mégis olyan érzés ez számomra, mintha így lett volna. Talán a hasonló nézetek, elvek miatt.

Mi az, amit a legjobban csíptek a másik zenéjében?

A Sorbonne erősen közlékeny zenekar. Mindig is tetszett nekem, hogy mit, és hogyan közöl. Ezek mellet igényes és ízléses, egyszóval profi. Mára már hozzáadódik a tagokhoz való személykötődés, barátság is. Nagyon rendes emberek és talán nekem ez a legfontosabb. Hiszem, hogy a zenén keresztül átbeszél az ember személyisége. Amikor mi megjelentünk a palettán nagyon segítő készek voltak velünk, ami extrán jól esett. Azóta igyekszünk segíteni egymásnak, és ez nagyon szerencsés helyzet.

Hogyan készültök az együttműködésre?

Közösen és külön – külön is gyakorlunk, készülünk. Magam részéről beleélem magam, hogy egy estére picit Sorbonne Sexualos lehetek. Másfelől pedig szerintem mindenki élvezi a rendhagyó feladatokat. Én például rájöttem, hogy lehetnék akár egy középszerű szintetizátoros fiú is. Azt is nagyon tudnám élvezni.

Mit vártok legjobban a közös koncerten?

Nyilván egy jó hangulatú közös együtt zenélést! Ezen kívül azt hallottam, hogy beindítják a hajót a koncert után és egészen Tahitótfaluig megyünk vele. Ott lesz egy visszafogottabb kis ünneplés, sütögetés, sörözgetés és hasonlók. Ez izgalmas szerintem. No, meg hát nagyon rég voltam Tahitótfalun.

SORBONNE SEXUAL

Mikor és milyen formában találkoztatok először a másik zenekarral?

Én még az IDEGEN előtti megmozdulásokat is figyelemmel követtem, az előző zenekar dolgait,  Olivérrel volt egy közös ismerősünk. Illetve éveken keresztül vágtuk egymást távolról, hiszen az Ördögkatlan fesztivál kedves, szűk közösségének nagyharsányi italozásai közepette azért párszor talán egy társaságba keveredtünk, úgy hiszem.

Mi az, amit a legjobban csíptek a másik zenéjében?

Egészen egyszerűen az alkotóközösségi mivoltot, azt, hogy látom, hogy van közlés, és nincs feláldozva a bemondás valami alantasabbnak az oltárán. Pont annyira progresszív a cucc, amennyire kell, és pont annyira vannak átütő refrének, amennyire kell, tök nagy ez a balansz, ezt látni kell és láttatni.

Hogyan készültök az együttműködésre?

A kis próbatermünkben összeizzadjuk a számokat. A koncertnek egy adott része két dobbal lesz megszólaltatva, ezt kell patentra rakni. Meg hát úgy készülünk, hogy megpróbáljuk szeretni egymást, az sokat segít.

Mit vártok legjobban a közös koncerten?

Úgy ezt az egészet, mert ilyen még nem nagyon volt, mostanában így itthon se, meg nyilván velünk se történt még ilyen. Azt várom, hogy valamilyen szimbolikus jelentés lejöjjön erről az egészről, hogy az underground zenekarok egy új párbeszédet indítsanak egymással. Ezt fontosnak tartom.