2018. október 21.

s(o)unday sessions: Heavenhike – Azt ígérted

Ha követitek a m.a.csekot, talákozhattatok már párszor a Heavenhike nevével. Mi legutóbb új EP-jük kapcsán foglalkoztunk velük, de a 3. Magyar Klipszemle egyik kategóriájának megnyerése kapcsán hallottunk róluk utoljára, most pedig végre ők is beálltak a soundcity szeged kamerái elé. Az összes részletért görgessetek!

fotó: Kozák Máté

Mesélj, mit érdemes tudni a s(o)unday sessions-be hozott dalotokról? Ha igaz, ez nem a legutóbbi, Menny már EP-teken van, gőzerővel készülnek ezek szerint az új dalok?

Konstans dalszerzés folyik. Rengeteg ötlet van, úgy tűnik most, hogy kiapadhatatlanok az energiák ezen a téren. Egy nagylemeznyi dal már nagyjából összeállt az elmúlt néhány hónap alatt. Hetente kétszer összejárunk jammelni, zenélni a próbaterembe. Nagyon szeretjük ezt, talán a legizgalmasabb és legérdekesebb része a zenekarozásnak, hisz alapvetően ez egy alkotótevékenység, amihez az ember jó esetben azért kezd hozzá, mert késztetést érez, hogy „kikiabálja” magából a gondolatait, az emócióit a zenéjén és a szövegein keresztül. A primer szűrő mi magunk vagyunk, az csak jó, ha másoknak is tetszik, amit csinálunk. Az „Azt ígérted” című dal a tavasz folyamán született. „Hangos” verzióban hasonlóan lüktet, mint akusztikus formában, ugyanakkor a szerkezetén picit változtattunk most. Eredetileg tartalmaz egy jó kis szállós, torzított gitárszólót, de azt ilyen körülmények között nehéz lett volna produkálni. Plusz a szöveg is picit módosult azóta, így ez a s(o)unday session-ös tényleg egy különleges verzió lett minden tekintetben! ☺ Egyébként sosem játszottunk még így akusztikusan. Koncentráltunk is a felvétel alatt! ☺  Szerettünk volna teljes mértékben a dalra fókuszálni! Közben pedig olyannyira megtetszett ez az egész dolog, hogy novemberre készülünk is hazai pályán, Baján egy full akusztikus koncerttel.    

Megnézve az eddigi m.a.csekon való cikkeket rólatok, teljesen ledöbbentem, hogy még nem szerepeltetek s(o)unday sessionsben. Valószínűleg a szegedi csapattal való jó barátság miatt gondoltam rosszul, honnan ismeritek egymást, milyen kapcsolat fűz össze Titeket?

Szabó Szebasztián, a Miracle Sound egyik hangmérnöke régi jó barátom. (Akit egyébként egy szintén régi jó barátom, és korábbi zenésztársam, a mostanság az Amigodban és a Vágtázó Csodaszarvasban muzsikáló Fábri Andris mutatott be nekem sok-sok éve.) Szebivel zenéltünk is együtt még pár esztendeje, félszavakból megértjük egymást. Tulajdonképpen végig követtem a kezdetektől a hangmérnöki pályáját, és borzasztóan büszke vagyok arra, ahol most tart/tartanak. Sóti Norbit, a Miracle másik oszlopos tagját Szebin keresztül szintén jó ideje ismerem! Higgadt és rendkívül kreatív, találékony srác. Nagyon tehetséges arcok mindketten. Elhivatottak, és ami a legfontosabb: jó emberek. Öröm és élmény velük dolgozni, és nem csak a profizmusuk miatt! Én magam a Viharsarokból, Gyuláról származom, Rácz Rolival, a Soundcity producerével és kiötlőjével onnan az ismeretség. Jó barátok vagyunk. Igaz ritkán találkozunk, de mindig mindent megvitatunk egymással – hála az internetnek! ☺ Szebihez és Norbihoz egyébként januárban visszatérünk! Szeretnénk rögzíteni jó pár új dalt, köztük az „Azt ígérted” címűt is! Alig várjuk, izgalmas lesz! Elég eklektikus a szóban forgó anyag! 

Most már eltelt pár hónap, hogy látod, miben változtatok az új felállással?

Az igazat megvallva én 2018 elejétől datálom a Heavenhike létezését. Nincs ebben semmiféle szentimentális felhang, és a múltat sem áll szándékomban ignorálni, nincs bajom a régi dalokkal, egész egyszerűen csak valahogy nagyon sorsszerűnek érzem, hogy összesodort négyünket a szél, történjék bárhogy is ezután. És tulajdonképpen azóta viselkedik ez az egység valódi zenekarként. Igazi kollektívaként, baráti társaságként, közösségként funkcionálunk. Lazább, de egyben koncentráltabb lett mind a zene, mind pedig a zenekarként való működésünk. Görcsmentes most minden és ez a zenére is kihat. Ami szintén gyökeresen megváltozott a korábbiakhoz képest. 

Mik a következő célok a szemed előtt?

Ami most aktuálisan „hír” a zenekarral kapcsolatban, hogy nagy örömünkre a „Nyugi” c. dalunk elnyerte a 3. Magyar Klipszemle „legjobb lyric videónak” járó díját. Az esélytelenek nyugalmával indultunk, lehet, hogy ez a jólneveltségünkből és a vidéki mentalitásunkból fakad! ☺ Szóval most borzasztóan örülünk, és ezen felbuzdulva természetesen cél, hogy további klipeket készítsünk, s a „Nyugi” videóját picit megjárassuk itt-ott, ahol lehetőséget biztosítanak neki. Ennyit mindenképp megérdemel, ha már győzedelmeskedni tudott egy ilyen nívós eseményen. Ezúton is köszönjük Sepsi Gergőnek, aki a kisfilmet készítette, s akivel már régi a barátság és az együttműködés, és minden valószínűség szerint eztán is fogunk majd közösen dolgozni, hisz nagyon kedveljük a munkáit és nagyon egyhúron pendülünk vele! És mindemellett persze szeretnénk minél többet játszani, újabb és újabb dalokat írni, szépen épülgetni lépésről lépésre. Talán egy menedzser jól jönne, de most nincs semmilyen presszió rajtunk, maximum az általunk kitűzött célok nyomasztanak néha. ☺Lemezt okvetlen szeretnénk mielőbb, mert baromi sok új dal halmozódott fel az elmúlt pár hónap során. Januárban be is vesszük újra a Miracle Soundot. 

Hol láthatunk benneteket legközelebb élőben?

Pest ezúttal kimarad, az ősszel többségében a régiónkban játszunk, Baján és környékén. Arra a bizonyos akusztikus koncertre, amit már említettem, november 10-én kerül majd sor a városban. De lesznek „hangos” bulijaink is még ebben az évben. Hamarosan egy évesek leszünk, azt mindenképp szeretnénk megünnepelni egy rendhagyó koncerttel! Jövő tavaszra és nyárra pedig már most van egy-két fix lehetőségünk. Megyünk mindenhová, ahová csak lehet!