2018. november 4.

AlbumPremier! Juhász Tomi – Vaklárma : Szerda

A hét napnyi életből már kettőt feléltél

Juhász Tomi gitáros, énekes, dalszerző 2015-ben kezdte szólóprojektjét. Az elmúlt években többek között játszott a Kobuci Kertben, az A38-on, a Szigeten, az Ördög Katlan Fesztiválon, a Művészetek Völgyében, és a Strand Fesztiválon. Társadalmi kérdésekben is hallatta a hangját. Közreműködött az Átértékeled​ integrálás-projekt​ Belga-átirat klipjében, énekelt a CEU-ért és a civilekért szervezett megmozdulásokon, a Kossuth térenés Hősök terén.

Az eredetileg one-man-band-re szervezett produkcióban az évek alatt sok zenész megfordult: Sárkány Bertalan (Mary PopKids, Margaret Island), Fésűs Ádám (Nági), Mikolai Petra (Kalef, Álomgyár) Bolyki Sára (Jazzation) és Pleszkán Écska (Soulbreakers), hogy aztán Gerle Kata (hegedű) és Pregitzer Gábor (harmonika) csatlakozásával a formáció végleg trióvá alakuljon: ez lett a Vaklárma.

Muzsikájukban egyaránt találhatunk beat, új-hullámos, alternatív és népzenei motívumokat. Szövegeikben a generációjukra jellemző problémákról beszélnek, a szerelemről, az útkeresésről, vagy az elfogadásról. Ez utóbbiról Juhász Tomi már csak vaksága révén is igen sokat tud. Közéleti szövegeik pedig jellemzően utalnak a mai Magyarországra. 

A most nálunk először hallható Szerda című lemez több szempontból is jelentős. A cím az épp most harminc éves szerző korára utal, aki nem mellesleg húsz éve kezdett zenélni, és 15 éve zenét szerezni. Ezért az album egyfajta összegzés.

Az album két egymáshoz lazán kapcsolódó részből áll. Az egyik részben a Juhász Tomi – Vaklárma akusztikusabb, a második részben – régi zenekara – a Davies Korner alternatívabb világa hallható. Előbbi egységesebb, kiforrottabb zenei világú, az utóbbi pedig azt a sokízű forrást mutatja, amelyből a szerző merít.

Juhász Tomi korábbi szövegíró társai is szót kapnak a lemezen, így a szövegek stílusa, témája egyaránt változatos. Hasonlóan az előadásmódhoz, mivel az albumban Bolyki Sára, és Pleszkán Écska is közreműködnek. 

Hallgassátok most nálunk, élőben pedig a Szimpla Kertben november 7-én!