2018. november 19.

“Egy teljes összefoglalásra készülünk”

interjú Egyedi Petivel

Az Óriás hamarosan 200 napra visszavonul, ráadásul 2019-ben is csupán 2 koncertet adnak majd – olvasshattuk nemrég a zenekar közösségi oldalain, és természetesen mi is hírt adtunk róla. A december 1-jei, hajós koncert tehát egy darabig az utolsó lesz, de szerencsére arról szó sincs, hogy közben hiányt kellene szenvdenünk a három fiúból. Azt, hogy pontosan mi és miért történik majd jövőre velük, Egyedi Peti, a frontember árulta el nekünk.

Kezdjük a végén: ennek a 200 nap elcsendesedésnek az ötlete inkább logisztikai egyeztetések, vagy inkább belső történések miatt alakult ki?

Ahogy a közleményben mondtuk: „Nincsen semmi baj, csak kis időre félretesszük életünknek ezt a részét, mert most más dolgok kerültek előtérbe.” Nekem személy szerint most sokkal fontosabb a MMAMT-os út (Peti szólóprojekte, ami a Mindenkinek Megvan a Maga Története névre hallgat, és itt tudjátok követni – szerk.), minden kreatív energiám akaratlanul is ebbe áramlott – így volt egyértelmű. Logisztikailag elférnének egymás mellett, viszont csak azért csinálni az Óriást, hogy legyen, miközben nem figyelek rá – na ez nem fér bele.

December elsején viszont még lesz egy nagy koncert a hajón, mitől lesz ez különleges? Mennyit árulsz el nekünk az este meglepetései közül?

A koncert alapvetően a Jön. 10 éves jubileumát ünnepelte volna, de aztán jött a szünet, és egyértelműen az lett az erőteljesebb rendező erő. Szóval azon túl, hogy eljátsszuk a bemutatkozó lemezünket, egy teljes összefoglalásra is készülünk, hogy aki eddig bírta a zenekart, az elégedetten mehessen haza a 7 hónap szünet előtt. Lesznek vendégek is, őket egyelőre nem leplezném le, de semmi egetrengetővel, csak helyén való dolgokkal készülünk.

Milyen érzés 10 év után elővenni az első dalokat? Nyilván vannak rajta, amiket azóta is aktívan játszotok, például a Fát dönteni, vagy a Szájon át, de olyanok is, amiket csak a jubileum miatt poroltok le.

Játszottuk őket idén, hiszen a Fishingen már a „10 éves a Jön.” koncepcióval léptünk fel. De alapvetően ezek a dalok elég mélyen belénk ivódtak, könnyen porolódnak maguktól.

Mit gondolsz, mennyit és miben változott az elmúlt 10 évben az Óriás? Szerinted mi a legnagyobb különbség mondjuk a Jön és a Minden villany ég, a legutóbbi lemezetek között?

Sokat és ugyanakkor alig változtunk. A Jön. zsigeri bemutatkozás volt, a MVÉ pedig egy kiforrott, jól átgondolt, mégis számomra legalább annyira zenei lemez.

A Minden villany éggel talán még soha nem tapasztalt mértékben berobbant a zenekar, elképesztően jó visszajelzéseket kaptatok vele kapcsolatban. Mintha egy szinttel feljebb léptetek volna ezzel, vagy Ti hogy látjátok?

Én annyit látok, hogy nagyon jól működött a kibővült felállás (Bátor Gergővel és Pulius Tomival kiegészülve), nagyon jó koncertjeink voltak, amiket szinte kivétel nélkül élveztünk. A lemezzel kapcsolatos visszajelzések nagyon jól estek, de tudtam, hogy ez egy jó lemez lett, szóval álszent dolog lett volna meglepődötten viszonyulni ezekhez a véleményekhez. Szóval elégedettség és harmónia volt az elmúlt két évben.

Azt már lehet tudni, hogy amíg kicsit pihen az Óriás, Te ki fogsz jönni a saját szólólemezeddel végre. Mesélj, a rendszeres egyszálgitáros estjeid látogatóinak lesznek rajta ismeretlen dalok?

Elég sok. Az első MMAMT-lemez végül egy főleg új dalokra épülő lemez lett. De az ’új’ is relatív kategória: van rajta több olyan dal, amelyeket jópár éve megírtam, de még senki sem hallotta. Viszont a meghatározó gerinc, ami a lemez felét teszi ki tényleg kb. 1 éves termés.

Belső, vagy inkább külső nyomásra adtál külön helyet minden értelemben a szóló tevékenységednek?

Kizárólag belső. Nekem most ez a lemez a minden, kábé.

Hogy teljes legyen a kép: Ákost és Dávidot hol lehet majd fellelni az Óriás csendességében, ők mivel fognak addig is foglalkozni?

Ákos jön basszusgitározni a Mindenkinek Megvan a Maga Történetébe. Dávid továbbra is a Supernem dobosa.

Mi fog történni, amikor “visszatértek” az Óriással? Van már valami terv az újraéledés berobbanására?

Egyelőre nincsen. December 1 után nem játszunk 7 hónapig, aztán jön majd a Fishing. Utána pedig azt csináljuk, amit az eddigi 11 évben: amihez kedvünk lesz.