2018. december 18.

NOW: itt a The Bluebay Foxes első nagylemeze

A brit és a klasszikus, amerikai gitárzenéken alapuló bandák egyik hazai, fiatal képviselője a The Bluebay Foxes, akik most, viszonylag sok koncerttel és single-el a hátuk mögött érezték úgy: ideje piacra dobni egy nagylemezt is. Ez lett a NOW, aminek a kulisszáiról, és a bemutató koncertjéről bőven mesélnek is a srácok alább, olvassátok-hallgassátok!

“2.5 év után éreztük azt, hogy elég érettek vagyunk ahhoz, hogy kihozzunk egy nagylemezt.
Mindannyian úgy vélekedünk a nagylemez fogalmáról, mint egy tényleges lenyomata a zenekarok adott pillanati zeneiségének.

A lemez címe – NOW – amivel a jelenre való reflektálást szerettük volna ebbe is belevinni, hiszen ezek lettünk/vagyunk most mi. Csináltunk eddig single-öket, live sessiont, belekóstoltunk milyen összeválogatni egymás mellé passzoló dalokat egy EP-re majd most megtettük ugyanezt egy nagylemezhez. Szerencsések vagyunk, mert megjelenésről-megjelenésre és koncertről-koncertre éreztük azt, hogy megtérül az az energia amit mi belerakunk minden területen a zenekarba és a számokba. Ennek az útnak a jelenlegi állomásának a lenyomata most ez a lemez.


Talán sok zenekarral ellentétben, akik viszonylag hamar törekednek összehozni egy nagylemezt, mi próbáltuk elhúzni ezt, úgy mint a többi “mérföldkövet” a zenekarral kapcsolatban. Sokat előzenekarozunk, sok helyen játszottunk és most éreztük azt, hogy ha kiadunk egy ekkora anyagot, akkor az már szólni fog valakiknek, elérünk vele egy olyan közönséget aki már tud rólunk vagy ismer minket.

Továbbra is a jelenre való utalásként érdemes megemlíteni, hogy a legelső megírt Bluebay daltól (I’ll be here) kezdve az utolsó közösen összerakott dalig (Falling) rajta van a lemezen. Van közte olyan amit korábban már egy másik, live session formájában megmutattunk (Heart), mert már akkor tudtuk, hogy az a dal képes kettős életet élni egy leegyszerűsített, puhított félakusztikus formátumban és a lemezen hallható pörgősebb zúzósabb formában is vagy ott van a Waste on you, ami az EP-nken szerepelt, de azt gondoltuk, hogy újra kell vennünk, hogy megmutathassuk a nagylemezen is egy új formában. Több olyan dal is van a lemezen, ami a zenekar eddigi élete folyamán többször változott velünk együtt, vagy a koncertműsor végett, vagy csak rájöttünk hogyan tehetjük még jobbá azokat (China) , és volt, hogy még ehhez hozzájött Ligeti Gyuri nagyszerű producerálása ahhoz, hogy elnyerje végsőnek mondható formáját (Lonesome). Szerepel rajta még az On my own is, ami az első klipes single volt a nagylemezről. A nemrég megjelent Over viszont az új irányt képviseli a zenekar életében, úgy mint a legújabb Falling vagy a What makes you better, amelyekben zeneileg tapasztalható némi változás és hogy merre haladunk.

Hatalmas köszönettel tartozunk Ligeti Gyurinak, aki nem csak producerálta és keverte a lemezt de a legnagyobb emberi támogatást jelentette az egész időszak alatt, jött le a próbákra, éjjeleken át dolgozott a dalokon és még a kórházból is kiszökött csak, hogy el tudjuk kezdeni a stúdiózást. Ő ébresztett rá minket, hogy hiába nagy a feladat, de csak úgy van értelme, ha az ember mindent tőle telhetőt belerak és élvezettel csinálja azt.

Most december 20-án, csütörtökön élőben is bemutatjuk a lemez teljes anyagát az Akvárium Kishalljában, ahol velünk lesznek olyan vendégek, mint Vitáris Iván, Schoblocher Barbara és fizikai formátumban is ott lesz látható először a nagylemez. Az eddigi legnagyobb koncertünkre készülünk, várunk mindenkit!”

Külön köszönet: Szabó Szebasztián (Master)

Fotó: Chalhou Emil

Grafika és Vizuál: Szabó Mátyás.

Esemény: https://www.facebook.com/events/2177297445816365/

Jegyek: https://akvariumklub.hu/programok/the-bluebay-foxes-x-marble-mist-dupla-lemezbemutato/

Facebook: https://www.facebook.com/thebluebayfoxes/

Instagram: https://www.instagram.com/thebluebayfoxes/

A The Bluebay Foxes első nagylemeze az NKA Hangfoglaló Program támogatásával jött létre.