2019. február 2.

Sidó Attila: Mindig résen – dalról dalra

A BABEL-ben tűnt fel, most a Kistehenet erősíti, emellett gitárt oktat, és most már két szólólemezt is jegyez- ő Sidó Attila, aki bár említett zenekaraiban legtöbbször általában inkább a klasszikus rockzenei oldalát csillogtatja, saját dalaiban, amiknek nagyrészt szövegeit is ő írja, az alter-folkos vonal dominál. Íme a napokban megjelent Mindig résen című második albuma, saját kommentárjaival dalról dalra!

1. Félrenéz: Ez a dal kissé ingerültebb, mint a többi. Arról szól, hogy valaki lát problémákat a világban, valakit elvakít a hatalom. Végül győz a hatalom.

2. Gonosz: Sejtelmes atmoszférájú dal, úgy érzem sikerült a szöveghez megfelelő hangzást létrehozni. Éjszaka van és minden bizonytalan. Kivéve Patrik pulzáló dobolását.

3. Kitérő: Fontos állomás a lemezen, mindenképp az elejére akartam tenni. Az előző dallal ellentétben, itt minden egyértelmű.

4. Holnap még itt leszel: A vonaton írtam az első versszakot, később erre húztam rá az egész dalt. A dobot itt is kiemelném, töretlenül halad előre, görcsmentesen, pattanásig feszítve a zenét. Tábortűz rock forever!

5. Pedig úgy volt: Erre a dalra szöveg ötletem egyáltalán nem volt. Egy este Ipolyi-Gáts Hunorral ott maradtunk a próbateremben és kevesebb, mint 10 perc alatt megírta a végleges szöveget. Nagyon együtt tudok érezni a soraival és úgy voltam vele, hogy ezt neki kell énekelnie. Zongorát akartam, amit tesómmal, Karolával kezdtünk el írni, később mindenki hozzátett.
Ha képekben kéne nyilatkoznom a dalról: a nagyvárost látom, fáradt délutáni napfényben.

6. Andrew: Ebben az instrumentális tételben van kíváncsiság, szépség, harag, bánat. Mindez örök körforgást alkot és átvezeti a lemez hangulatát egy békésebb világba.

7. Rövid: Egyszerű dal, zeneileg és szövegileg egyaránt. A történet egy pillanat alatt véget ér, majd beragad egy akkordmenetbe, ami ordított, hogy legyen benne gitárszóló.

8. Sebek nélkül: Az a felismerés, érzékelés alapozza meg a dalt, hogy mindenki problémákkal küzd és erről leggyakrabban megfeledkezünk. Kicsit az adok/kapok témáját is belevittem. Mélyre hangolt gitár és könnyedség jellemzi.
A végén ez is beragad egy akkordmenetbe, ahol kórusban énekel mindenki, erről nekem mindig valami ókori város jut eszembe.

9. Mennyi munka: Egy szóval jellemezném a dalt: hétfő.

És akkor íme az egész lemez egyben: