2019. április 29.

Az Egri már nem vár, inkább mozdul – interjú Magyarország legegyszemélyesebb zenekarával

Előző lemeze megjelenésekor is beszélgettünk vele, a mostani, másodiknál se hagytuk ki: Azegrivár nevű formáció, azaz Egri Bálint színész egyszemélyes zenekara mesélt nekünk az új korongról és a következő nagyszabású terveiről is, amik között az Egyszemélyes Zenekarok Világnapjának elindítása is szerepel. Interjú!

fotó: Császár Réka

Nemrég jelent meg második lemezed, a Gréteszhicc. Ilyesmit korszakok lezárására, összegzős hangulatban szoktak csinálni zenekarok, ez Rád is igaz?

Ahogy a lemez introjában is elhangzik: 12 év dalaiból válogat az album, egy nagyon szűk válogatás az ezidő alatt összegyűlt 125 számból. Az összefoglalás igényét jól érzed: most már lassan két éve annak, hogy találkoztam Tóth Áron Gergellyel, a zenekar menedzserével. A vele való közös munka nagyon inspiráló, az azóta eltelt időben ”szintet lépett” Azegrivár. Együtt döntöttük el, hogy az első időszak még kiadatlan dalait most jó minőségben rögzítjük és összegző jelleggel megjelentetjük. A múltat lezárni, új irányokba fordulni – ilyesmi járt a fejünkben. 

Eléggé nem megszokott helyzetben vetted fel a dalokat. Mesélj, ez hogy pattant ki a fejedből, hogy érezted magad közben, és mennyire vagy elégedett a végeredménnyel?

Egy budapesti rádió stúdiójában sikerült rögzíteni a lemezt, egy olyan helyszínen, ahova lehetőségem volt egy kb. 10-15 fős közönséget odaszervezni. Ezt azért tartottuk jó ötletnek, mert feltűnt, hogy ha közönség előtt játszom el a dalt, akkor belekerül valami „plusz”, attól, hogy iránya, célja lesz a közlésnek! 

Szerintem jól szól a lemez, teljesen meg vagyok elégedve a hangzásával! A rögzítésnél Liszkai Károly hangmérnök segített, az utómunkát, pedig (egyszemélyes zenekarhoz híven) egyedül csináltam… Nem bonyolítottam túl, a lehető legsterilebb, legegyszerűbb hangzást kerestem – úgy gondoltuk ez áll majd a legjobban a daloknak.

Neked melyik a “leggrétesztebb hicc”-ed magadtól?

Remek kérdés! De sajnos nem tudok rá válaszolni… 🙂 Úgy értem, az összes rajta lévő dalt kifejezetten kedvelem. Inkább időszakok vannak, amikor valamelyik dalom egy kicsit jobban tetszik, mint a többi – és ezért is nem szeretnék válaszolni, hiszen lehet, hogy pár nap múlva már nem is azt mondanám, amit ma… Remélem a közönség is így érez majd, és lesz olyan nóta az albumon, ami második-harmadik hallgatásra „üt be”! 

Vannak már visszajelzések egyébként a közönségtől a lemezzel kapcsolatban?

Igen, ők ki-kiemelnek egyet-egyet a „hiccek”-ből! Legtöbben az Ezt akarom című dalt emlegetik, illetve a Jávorszarvasok közt-et, amiből egyébként klip is kikerült a zenekar Youtube-csatornájára, amelyben megpróbáltuk érzékeltetni azt a hangulatot, amit a felvételen jelen lévők érezhettek. 

Megpendítetted a lemezmegjelenés kapcsán, hogy egy érdekes fogalmat készülsz bevezetni: az Egyszemélyes Zenekarok Világnapját. Ezt hogyan képzelted el?

Ha minden jól megy, jövőre, április 1-én tartanánk meg az első EZV-t. Addigra jó volna összebeszélni 2-3 olyan, hasonló cipőben járó egyszemélyes előadóval, aki vállalja, hogy „bolond”-ként tűnjünk fel egymás előtt-után-mellett… Szóval egy amolyan mini-fesztivált képzelünk, ahol több előadó váltja egymást a színpadon, és ki tudja, lehet hogy a fináléban összefognak!?  

Mik a közeljövő tervei Azegrivárnak?

Legközelebb május 13-án lesz Azegrivár-koncert a Rajk Szakkollégiumban, aztán május 30-án Kaposváron lépünk fel a Rippl-Rónai Fesztiválon.  Nyáron megpróbálunk megjelenni más, olyan fesztiválokon, amelyeket szintén szimpatikusnak tartunk (és persze, amelyeknek „jól áll” egy egyszemélyes előadó), ilyen a Művészetek Völgye vagy a nyíregyházi Vidor Fesztivál. Közben készen van a következő lemez anyaga, meg kellene szervezni a felvételeket, de addig még rengeteg kreatív döntést kell meghoznunk. Mindenesetre a lényeg: volt idő, amikor az Egri várt (sült galambra, ilyesmire), de most inkább mozdul! Igyekszünk minél több emberhez eljutni, ezért (is) köszönjük a megkereséseteket, és reméljük, hogy néhányan a m.a.csek olvasói közül is meghallgatják, neadjisten megszeretik az új albumot! 

A következő koncert, amin elcsíphetitek Bálintot: https://www.facebook.com/events/438996373518848/