2019. május 20.

Két hétre Izraelbe költözik a magyar kultúra egy szelete

fiatal művészek mutatkoznak be Tel-Avivban a Youngary keretein belül

Tudtátok, hogy van olyan Izraelben, hogy a Magyar Kultúra Éve? Tudtátok, hogy ennek keretein belül a Hangfoglaló Program (illetve ennek anyaszervezete, a MANK ) szuper összművészeti programsorozatot visz ki Tel-Avivba, aminek fő részei a magyar könnyűzene friss előadói is? Ha a válasz mindkét kérdésre nem, olvass tovább – a programot bejelentő sajtótájékoztatón jártunk.

A Youngary névre keresztelt projekt célja, hogy lehetőséget adjon a legfrissebb, legütősebb mostani fiatal zenei produkcióknak, méghozzá konkrét, közvetlen lehetőséget: mindegyik előadó két egymást követő estén is felléphet helyi közönség előtt egy két hetes ott-tartózkodás alatt. A fellépők névsora: Szeder, Lee Oliver, Ohnody, Platon Karatev, Hangácsi Márton és Czeglédi Szabolcs. A koncertek helyszíne egy menő romkocsma, a Ken Hkukia lesz, ami elmondás alapján méltó hátteret szolgáltat majd a színes kavalkádnak, ami június 15 és 30 között kerül megrendezésre.

A sajtótájékoztatón az első három fellépő be is mutatkozott a jelenleg nálunk vendégeskedő izraeli küldöttség előtt, nekünk így lett például dallamtapadásunk azóta ez a nóta, javasoljuk Nektek is hallgatásra:

A zenei program mellett – amitől egyébként ez az esemény több, mint egy showcase-fesztivál- a magyar irodalom is hangsúlyos szerepet kap majd Izraelben, csakúgy, mint a fotózás és a graffiti is. Az írók és költők egy “Frontier Garrison” nevű csapatnak köszönhetően képviselhetik magukat, akik itthon is feladatuknak tekintik a kreatív workshopok és egyéb lehetőségek megteremtését ebben a szférában, míg a mai magyar valóságot képekben Fátyol Viola fotóin viszi ki magával a küldöttség.