2019. június 30.

s(o)unday sessions: SZILÁRD – I’m on fire + Te meg én

A Quimby nem kis részben annak is köszönheti töretlen népszerűségét, hogy mindegyik tagja külön egyéniség, amit nem csak anyahajó-zenekarukban, de sajátjaikban is rendre bizonyítanak. Ezúttal a billentyűsük, Balanyi Szilárd hozta el a soundcity kamerái elé saját zenekarát, ami a SZILÁRD névre hallgat, de sokkal több, mint egy egyszemélyes projekt. Két dal, és interjú a főhőssel alább!

foto: sinco

Nagyjából egy hónapja jelent meg legutóbbi klipes dalotok, a Föld hívja Földet. Mesélj, mi ennek a dalnak a története?

A dal egy igencsak hevenyészett demó felvételből lett azzá, ami. Úgy kb két éve csináltam egy kezdetleges változatot belőle, ami sokáig csak a gépemen pihent, majd egy alkalommal, amikor a Just Another Day című dalt vettük fel, megkértem a zenekar jelenlévő tagjait, hogy próbáljunk ezzel kezdeni valamit itt és most. Nekiveselkedtünk és egy jó másfél óra alatt fel is vettük az alapokat. Nagyon boldog voltam, hogy ilyen gyorsan előcsalt mindenki a fejéből ennyi sok ötletet. 

Elég rendhagyó felállású csapat vagytok. Hogy működik nálatok a zenekari hierarchia? Te vagy az abszolút főnök, vagy a lányokat is bevonod a zenekar körüli dolgokba? 

Ami a terveket és az ötleteket illeti, azokat mindig én vizionálom, de aztán a lehető leghamarabb megosztom a többiekkel. Arra törekszem, hogy az alkotói folyamat ne egy magányos metódus legyen, mert az idők során arra jöttem rá, hogy több fej többet is tud hozzátenni egy ötlethez, sokkal izgalmasabb végkifejletet tud produkálni, ami inspiráló számomra. Nyilván van olyan fázis, amit egyedül változatlanul jobban szeretek csinálni, de alapvetően a közös munka a cél. A lányoknak remek megérzéseik vannak. Hiba lenne részemről, ha nem kérném ki ezen remek zenészek és énekesek véleményét a dolgokról. 

Miben más, amikor a lányokkal és amikor a zenekarral lépsz fel?

A zenekaros felállás egy iszonyúan lendületes villámcsapás, még ha egyfajta pop vonalat is képviselek a hazai palettán. Brutális energiák szabadulnak fel egy ilyen fellépés során, ami valószínűleg a tagok szerencsés kémiai összhangjából fakad. Ami pedig a Piano Projekt felállást illeti, na ott viszont egy egészen másfajta energiaáramlás zajlik. Mondhatnám, hogy romantikus a végtelenségig, de mégsem fedné a valóságot. Van ebben valami nagyon egyértelmű, egyszerű, határozott és erős. Itt nincs mellébeszélés. A dalok azon formájukban szólalnak meg, ahogy íródtak.  

A zenészek számára általában legizgalmasabb rész, vagyis a dalszerzés milyen felállásban zajlik nálatok?

Eddig főleg egyedül írtam zenét, bár sokszor volt társam Galambos Dorina, az utóbbi időben Kiss Flóra is, de itt is törekszem arra, hogy a zenekar többi tagját is bevonjam, ahogy ezt a Föld hívja Földet című dal esetében tettem is. A szövegek, ha magyarul íródnak, azokért többnyire én vagyok a felelős, ha angolul, akkor pedig Kabarcz Rebeka. Persze, előfordult már mindenféle kollaboráció, de erről majd később…

Térjünk rá a szegedi kalandra: miért pont ezt a két dalt választottátok ki a felvételekre? 

Az I’m on fire című dalnak van már remixe, de akusztikus felvétele még nem volt. A Te meg én viszont egy korábbi szerzemény, amit pár hónappal ezelőtt vettem elő azzal a céllal, hogy játszuk. Ezelőtt még soha sem hangzott el színpadon, úgy éreztem, éppen itt az ideje. Szeretjük ezt a két dalt, hát ezért esett ezekre a választás. 

Az egyik dal angol, a másik magyar nyelvű. Mitől függ, hogy melyiken formálódik meg egy szöveg?

Nagyon egyszerű. Ha van rá ötletem, akkor magyar szövege lesz. Ha nem találok rajta fogást, akkor átküldöm Rebinek, vagy Liviusnak. Ennyi, nem több. 

És egyébként milyen élmény volt maga a forgatás, illetve a szegedi koncertetek?

Nagyon jól éreztük magunkat. A koncert után zajlott a felvétel, úgyhogy a hangulattal minden a legnagyobb rendben volt. Kellően ellazultunk és némi habzóbor is fogyott. 

Hol láthatunk benneteket még idén, illetve mik a közelgő legfontosabb történések a zenekar körül? 

-Játszunk majd a Művészetek Völgyében, az Ördögkatlanban, Badacsonyban, Csopakon, a Paloznaki Jazz Pikniken és természetesen a SZIN-en! Készül három LIVE videó a tavaszi Quimby Family Tugedör turné fellépéseiből, amit hamarosan mindenki szemügyre vehet, valamint szeptemberben felveszünk néhány új dalt is, aminek a folytatása természetesen egy új anyag lesz. És az ősz sem fog koncert nélkül telni, Budapesten is megmutatjuk, mire vagyunk képesek a világot jelentő deszkákon… 🙂 Mi még csak most kezdünk belejönni.

A zenekar további koncertjeit itt tudjátok nyomon követni!