2020. május 17.

Grabovski – Kettőt hátra / PREMIER és MINIINTERJÚ

Az év elején megjelent Grabovski-nagylemez után itt is a következő dobás: nálunk mutatkozik be a Kettőt hátra című dal, a hozzá készült szövegvideóval. Erről készítettünk a srácokkal egy miniinterjút.

Januárban beszélgettünk utoljára a nagylemez megjelenésről, mi történt azóta veletek? 

Grabovski: A megjelenés után a lemezt egy fantasztikus teltházas bulin mutattuk be a Mika Tivadar mulatóban, majd februárban Szegeden és Szombathelyen is felléptünk a friss albummal. Egy nagyobb feladat elvégzése után mindenki szeret kicsit hátradőlni, mi az ellenkezőjére törekedtünk, hogy ne kényelmesedjünk el. Belevetettük magunkat a próbákba, a dalírásba, és jó pár koncertet is sikerült leszervezni, ami most mind meghiúsult, de amint lehet, igyekszünk majd pótolni. A felvételekkel eltöltött hosszú éjszakák, a lemezírás folyamata elég nagy lendületet adott nekünk, zeneileg, hangulatilag eléggé összekovácsolt minket, ezért ez az új dal is egy szempillantás alatt összeállt, és márciusban el is kezdtük rögzíteni.

fotó: Erdős Balázs

Hogyan tudtatok dolgozni a kijárási korlátozások mellett? 

G.: A dobot, basszusgitárt és gitárt sikerült felvenni időben, ekkor a karanténfelhők még épp csak gyülekeztek, a dal alapja tehát már megvolt és abban maradtunk, hogy majd folytatjuk, ha ez az egész lecseng. Végül nem bírtunk várni, így a hátralévő részeket otthoni körülmények között vettük fel, ami izgalmas kihívásnak tűnt, mert azelőtt még nem nagyon csináltunk ilyesmit. Guszti kicsit beleásta magát a házi stúdiózás rejtelmeibe, így Ákos felénekelte Gusztiék gardróbjában a dalt, Tomi otthon felzongorázta a részét, mindeközben folyamatosan tartottuk a kapcsolatot Dodival (Lázár Domokos, producer – a szerk.), aki ellátott minket instrukciókkal. Ezeket a nyerseket küldtük el Dodinak, aki otthon egybe varázsolta, megkeverte, és nagyon passzoló atmoszférát teremtett a dalnak. Egyébként a refrénekben is ő vokálozik. 

Hogyan érintett titeket ez az időszak? (Akár egzisztenciálisan, akár mentálisan.)

G.: Egzisztenciálisan nem lehet okunk panaszra, szerencsére egyikünk munkája sem került veszélybe. A jól bevált kulturális feltöltődési módszereink, mint a kocsmázás vagy koncertlátogatás mostanában elmarad, így a pénztárca is biztonságban van. Bizony mi is rákényszerültünk, hogy otthon, többnyire egyedül érezzük jól magunkat, így – ki – ki mást – sokat olvasunk, biciklizünk, kirándulunk, és ami nagyon pozitív, hogy többször van hangszer a kezünkben, mint azelőt, így rengeteg új téma születik. 

Vannak-e tervek, megvalósíthatónak tűnő koncertdátumok a jövőre? Olyan dátum, amit reménykedve vártok, és bíztok benne, hogy akkorra már újra színpadon lehettek. 

Négy évesek lettünk nemrég, ezt az Árnyéknyúllal és Szintaxissal ünnepeltük volna meg a Robotban. Ennek a bulinak már meg is van az új, őszi időpontja, továbbá a júniusra tervezett szentendrei kalandunk a Yellow Mood és Sorbonne Sexual srácokkal szintén októberre tolódik. Úgy néz ki a legközelebbi buli ami összejöhet, az augusztus második felében lesz a kámi művésztáborban, ahova már évek óta járunk zenélni és nagyon szeretjük. Ami pedig még odébb van, de annál jobban várjuk, az a Reggelizz anyámmal elnevezésű alter örömünnep rengeteg király zenekarral, jövő tavasszal.

Mit jelent nektek az új dal, mi a története?

Hadik Ákos: Törökbálinton nőttem fel, ami egy dimbes-dombos kis városka, a házunk egy dombon található. Legtöbbször a távolba meredés volt a gyógyír a fájdalmaimra, a völgybe nézés volt a legjobb terápia számomra. Ilyenkor jöttek és jönnek mélyebb gondolatok. A dalszöveg tematikájában megpróbálja körbejárni, milyen problémákkal kell megküzdenie egy olyan embernek, aki elfojtja az érzéseit. Az érzéseket, amelyek ebben az állapotban bukkannak fel. Régebben a dobosunk, Szilárd mutatott egy saját szerzeményt, amiben volt két olyan erős sor, hogy tudtam, hogy ezt egy szövegben fel fogjuk használni. Ebben a dalban éreztük, hogy odaillik az a két sor. A dallamötletet egy próbán Tomi mutatta nekünk, amelyre elég gyorsan össze is állt a szám. 

Kettőt hátra – single borító – Papp Zsófia munkája

Kivel, kikkel, hogyan dolgoztatok rajta? 

G.: A dal mindenese (felvétel, produceri munka, keverés) ezúttal Lázár Dodi, az Esti Kornél dalszerző-gitárosa, akiről azelőtt sok jót hallottunk, ismertük korábbi munkáit, és szeretjük azokat a zenekarokat, akikkel korábban dolgozott. Már az első találkozásunkkor sok jó ötlete volt a dalhoz, és egyből ráérzett arra, hogy mit szeretnénk belőle kihozni. A dalhoz készült artwork Papp Zsófia alkotása, ez alapján készült a szöveges animáció, ami Bősz Szandi munkája, ezúton nagy köszi a lányoknak is!
A dal képi világával kapcsolatban az amplitúdó, mint jelkép és fogalom volt a meghatározó. Az egyensúlyi állapottól való legnagyobb eltérések összességében is jellemzik a zenei gondolkodásunkat. Mélység és magasság egyaránt teszik ki a dalaink lényegét.

És íme a dal a hozzá tartozó videóval, fogadjátok szeretettel: