2020. február 16.

s(o)unday sessions: The Qualitons – Elszállt egy hajó a szélben

Nem unatkozik mostanában a The Qualitons, szerencsére egy videóra és egy interjúra mi most mégis el tudtuk őket csípni. Tavalyi KEX feldolgozásokat tartalmazó lemezükről hoztak nekünk egy dalt, és azt is elmesélik, hogy milyen volt pár napja a HOTS, illetve hogy mit terveznek még idén!

fotó: Kozák Máté

Meséljetek, milyen dalt hallhatunk Tőletek a sounday sessionsben, és miért pont ezt hoztátok?

G. Szabó Hunor: Mindenképp valami aktuálisat akartunk hozni, így az új anyagunkról, a Kexek lemezről választottuk az Elszállt egy hajó a szélben című dalt. Az Echoes Calling-hoz hasonlóan a KEXEK – en is zömmel hosszan kibontakozós, nagy ívű 10 perces dalok hallhatók, amik nem kifejezetten frappánsak egy efféle sorozatba. A zöld sárgát nem akartuk játszani, hiszen abból már van live felvételünk, így esett a választás a Levi által átdolgozott kompakt kis számra, amelyet ő is énekel. 

Milyen élmény volt a forgatás?

G. Szabó Hunor: Nagyon élveztük. Leginkább azért mert egy olyan felvételi módszert választottunk, hogy teljesen egy térben oldjuk meg a hangosítást, így maximálisan rá voltunk kényszerítve a halk játékmódra. Ennek köszönhetően nagyon kis finom, intim volt a szessön és nem mellesleg nem fáradtunk le annyira néhány take után sem. Aztán még este egy jó kis teltházas koncertet is adtunk a Grand Cafeban. 

Hangos volt a magyar zenei világ év végén a KEXEK lemezetektől, és nem gyakori módon gyakorlatilag csak nagyon szép véleményeket olvashattunk róla. Gondoltátok, hogy ennyire jó lesz ennek az anyagnak a fogadtatása? 

Boros Levente: Azt hiszem nem gondoltuk hogy ennyire szeretik majd, de reméltük. Mondhatni felülmúlta a várakozásainkat. És még nincs vége az ívnek.

Idénre milyen terveitek vannak még a dalokkal?

Boros Levente: A Zöld-sárgához hamarosan elkészül egy nagyon izgalmas videoklip amit egy kedves Momés fiú, Kiss Domonkos készít a saját ötlete alapján. Ezen kívül pár vidéki művház/színház jellegű teremben adjuk elő a Kex anyagot.

fotó: Kozák Máté

Amiről szintén jó sokat lehetett hallani veletek kapcsolatban tavaly, az a KEXP-es fellépés. Ez nagyjából fél éve volt, látjátok azóta valamilyen hozadékát, például külföldi megkeresések formájában?

Szőke Barna: Annak ellenére, hogy a KEXP videót kimagaslóan sokan nézték, a dolog sajnos nem ilyen egyszerű. Sok szakmabeli ismerte meg a nevünket, sokan megszerették a zenekart, sok pozitív visszaigazolást kaptunk, de ez egy üzlet. Komolyabb külföldi megkeresés, vagy külföldi turné leginkább akkor lehet egy hasonló zenekarnak, ha egy nemzetközi ügynökség potenciális üzleti lehetőséget lát bennünk. Addig sajnos marad a saját szervezés, ami külföld esetén rendkívül nehéz. Természetesen érkezett pár kisebb megkeresés, de ezek inkább önköltséges kirándulások, mint komolyan vehető, a karriert építő lehetőségek. Jelenleg sok külföldi showcase-ra hívják a zenekart, de őszintén ezt sem látom a mi esetünkben annyira nagy lehetőségnek, mert rengeteg a zenekar, nagy a zaj. És eléggé megváltoztak a zenehallgatási/koncertrejárási viszonyok, külföldön is. Az ügynökségek mást, eladhatóbb dolgokat keresnek.

Amikor ezt az interjút csináljuk, éppen a HOTS-on vagytok Ljubljanában ha jól számolom. Milyenek a benyomásaitok így frissiben?

Hock Ernő: Én ezt a kérdést kihagynám alapvetően, de annyiban mégsem, hogy egyszer csak elérkezett Levi hajnali táncbemutatója.

Aki látta imádta. 

Isten tartsa meg jó szokását!

A 2020-as évre mi a legnagyobb dobás, amivel készültök?

G. Szabó Hunor: Egy új lemezen kezdünk épp dolgozni, bízunk benne, hogy még idén el is készül.

Kövessétek a zenekart és menjetek a koncertjeikre!