2020. május 9.

Itt az Amíg álmodik, a Sorbonne Sexual új lemeze

Megjelent az Amíg álmodik, a Sorbonne Sexual zenekar harmadik nagylemeze. Az albumot több klipes dal vezette fel, a Detenekem és a Boldog az, legutóbb pedig a Bezerédi Zoltán főszereplésével forgott Kapcsoló.

A zenekar elmondása szerint a lemez az eddigi Sorbonne korongokhoz képest egy letisztultabb, egységesebb képet mutat, bár az eddig a zenekart fémjelző progresszív elemek ugyanúgy felsejlenek. A cím azt sugallja, hogy amíg a zenekar az új felállását próbálta megszilárdítani, és arról álmodozott, hogy majd egyszer révbe ér a dolog és egy teljes értékű anyaggal tud előállni, az alkotói közösség azt vette észre, hogy amíg álmodik, addig már megírta tulajdonképpen az új lemezt.

Az új anyag producere Egyedi Péter (Óriás, Mmamt, Rájátszás), a felvételek pedig a szegedi Miracle Sound stúdióban készültek Szabó Szebasztián és Sóti Norbert kezei alatt.

És íme itt az egész album, plusz dalról dalra kommentek a zenekartól:

1. Biztos él

Nincs nagymamám. Nemrég búcsúztunk,  neki szól, vagy tán róla, a felelősségvállalásról, hogyan lesz minden lépésed hazug, amint kilépsz a kórteremből, talán arról, hogy ez biztos él, vagyis ez a remény, ami biztos, egészen biztos él.

2. Simán elhiszem

Minél többet élsz, annál kevesebbet vagy. Félelmes utópiát vázol a dal a paradigmákról, amikben élünk, az előre meghatározott párkapcsolati dimenziók között bátornak kell lenni még akkor is, ha maga a közeg unja önnön magát. 


3. Érdekel

Az exem posztmodern. Két dalt kapott a lemezen, ez az egyik, tulajdonképpen a jellemét vázolom azzal a gesztussal, miszerint engem az se érdekel, hogy ő engem nem érdekel. Nyárban telelve azt érte el, hogy úgy nem akarok beléköltözni, hogy közben másban lenni sem tudok.

4. Fák

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez a lemez nem a nőkből indulna és nem a nőkbe térne vissza. Kiáltvány: szú vagyok a nőtársadalom testén.

5. Detenekem

Müller Heni szövege. Üdítő paradox sláger a nemet mondásról.

6. Boldog az

Végre nem nők. Középpontban a refrének. Hogyan kell jó refrént írni? Mi a cél? Önazonosságból katedrális építeni, vagy önhazugságból Ént létrehozni?

7.  Bécs

A város, mely egykoron a zenei kultúrában identifikációs pontnak számított, na ott felejtettük egymást, engem is ottfelejtettek az igaz és másíthatatlan világában, de nekünk itt kell helyt állnunk ebben a komótosan bugyogó, langyos pocsolyában.

8. Vágáson az Istenek

A Vágáson a régi Sorbonne valóságra utal, nem hagyhattuk ki a progresszivitást. Egy Viti témából indult, sőt az embervágás tematikájára is ő hívta fel a figyelmet. Életem első komoly raprefrénje. 

9. Éberség

Posztmodern ex beindította a szerelemről való gondolkodást. A szerelem nem más mint éberség és pusztulás. Oda kell figyelni, bele kell halni. 

10. Kapcsoló

Van-e olyan kapcsoló, amivel az életet lekapcsolhatjuk? Az életet, nem a létet.